Castel op Vinexpo 2015

De Castel booth op Vinexpo 2015

Bordeaux Pitch 006‘Het is niet je ding, maar ik wil toch dat je het even proeft’, Koopman schenkt een Pamplemousse VeryFizz voor me in. We zitten boven bij de Castel stand. De indeling van Vinexpo is veranderd t.o.v. de vorige keren. IJkpunten waren toen het perscentrum in het midden van Hal 1 en de stand van Castel die ook herkenbaar ergens halverwege de beurs was geplaatst. De Castel stand is nog steeds goed te zien, maar staat nu meer aan de rechterkant van de hal.

Aldaar treffen we algemeen directeur Marcel Kerkmeester, die overigens met derden in gesprek is maar wel even komt groeten, en marketing manager André Koopman. Castel is de grootste Franse en Europese wijnproducent met vijfhonderd miljoen flessen, Boisset bijvoorbeeld – ook geen kleintje – komt op nummer drie. Castel is niet beursgenoteerd is en daardoor voor het grote publiek redelijk onbekend. In Nederland heten de wijnen bijvoorbeeld nog wel Castel, maar in Frankrijk niet. In la douce France houdt men meer van traditie en de meeste van de Castel wijnen worden onder andere namen verkocht zoals Malesan en Baron de Lestac. Wereldwijd staat Castel voor wijn op nummer drie en In Afrika is Castel de op één na grootste voor bier en frisdranken. Al met al een grote speler op de markt.

Koopman licht toe dat er voor Nederland vier takken van Castel zijn. De eerste tak betreft de mousserende wijnen van de eerder genoemde VeRy Fizz. Dit zijn laag alcoholische fruitwijnen – 8% – met een bubbeltje en deze komen nu in Nederland op de markt. In Frankrijk zijn de fruitwijnen, zowel de stille als die met een bubbel, een enorme hit.

De tweede tak betreft de range van Family Wines van Castel: een Reserve serie én hoger geclassificeerde wijnen zoals een subtiele Grande Reserve Chardonnay, die bij Albert Heijn staan voor resp. vijf en acht Euro.

De derde tak zijn de 18 Chateaux van Castel met o.a. Chateau Ferrande uit de Graves, met een zeer klein percentage witte topwijnen en ronde, elegante, diepgaande fruitige rode wijnen en Chateau de l’Hyvernière met prachtige Muscadets in de Loire. Castel heeft nog een aantal paradepaardjes bij zijn wijnhuizen, zoals Domaine de Cavalier uit de Provence en Chateau Montlabert in St. Emilion. Hubert de Bouard van het nabijgelegen Angelus adviseert het wijnmakers team van Montlabert. Uit Acquitaine zijn Tour Prignac en Barreyres strak, elegant en typisch Bordeaux. Ieder Chateau heeft zijn kwaliteiten en de firma is erg gehecht aan zijn Domaines & Chateaux, zo is ieder familielid ambassadeur van één van de chateaux.

Tot slot is de vierde tak de betrokkenheid bij de Grand cru’s, zo is Castel voor 50% eigenaar van het Saint-Julien huis Beychevelle en is er de eerder genoemde samenwerking met Hubert de Bouard met Montlabert. Op dit vlak is nog enige ontwikkeling mogelijk. Wait and see.

Booth

Bordeaux Pitch 001Op de stand is het een drukte van jewelste. Beneden is een bar met een grote proefruimte en boven is er een ruim restaurant waar de gerechtjes gretig aftrek vinden bij het hongerige beurspubliek. Hier is de verminderde drukte niet merkbaar, integendeel zelfs. Als puur Frans bedrijf zie ik Castel niet zo snel de Vinexpo opgeven. ‘De Montlabert 2009 beviel zeker beter?’, vraagt Koopman. Toegegeven, de VeRy Fizz pamplemousse heeft door zijn zuren spanning, maar ik ga toch liever voor de Montlabert.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl