Dejeuner à Lafite Rothschild

Dejeuner à Lafite Rothschild

Bordeaux Pitch 019 kleinGoede wijn behoeft geen krans, is een oud Hollands gezegd. Baron Eric de Rothschild heeft zijn eigen interpretatie als hij tijdens één van de gastenavonden gedurende Vinexpo op het chateau vertelt ‘once I was asked to tell what was special about Lafite? I said it is the most drinkable wine ever’, De Rothschild brengt dit naar voren in een volledig gerenoveerd plukkersruimte op het terrein van het Chateau. Hij is er apetrots op en roept zelfs de architecten naar voren om ze te bedanken.

Aan de muren hangen gigantisch grote foto’s van plukkers en boeren uit de omgeving. In de ruimte met natuurstenen muren en lichtgekleurde houten afwerking staan nu tien grote tafels waaraan Lafite de gasten van deze maandag ontvangt. Tijdens de Vinexpo doet het huis dit iedere avond en zo te zien, verveelt het ze nooit.

We zien een gemêleerd publiek met een redelijk percentage Aziaten, een Schot in een kilt en een rokende Amerikaan die ook binnen – buiten is het inmiddels te koud – zonder blikken of blozen rustig nog een sigaretje opsteekt. Als aperitief de champagne van Rothschild of een glas Rieussec, het is hier normaal om een gekoelde Sauternes voor het eten te drinken. Bovendien past het uitstekend bij de diverse bereidingen van de ganzenlever. Oesters, Spaanse ham, kip sateetjes, asperges met spek, het personeel loopt de benen onder het lijf uit om iedereen van al het culinairs te voorzien. Baron Eric (1940) loopt onvermoeibaar rond en is zichtbaar vergenoegd als hij zijn Nederlandse gasten ziet en onder hen Robert Handjes herkent.

Bordeaux Pitch 018 kleinDoor de overvloed van de amuses bestond het diner uit twee gangen, een keuze die de gasten – al eerder goed voldaan – zichtbaar goed beviel. Nog interessanter waren de wijnen die erbij geserveerd werden. Een heus wijnmenu. Om te beginnen een Le Dix de los Vascos 2004 uit Chili. Daarna drie magnums op rij: om te beginnen een Caro 2007, een samenwerkingsverband met Catena Zapata in Mendoza. Dan volgt Chateau d’Aussières 2008 ook uit magnum en met één op het oog zelfde soort label als Lafite, alleen komt deze wijn uit de Corbières. Lafite Rothschild 1995 volgt en wordt als laatste ook uit een magnum geschonken. De zijde zachte d’Aussièrs uit 2008 is een revelatie. Volledig in balans, echt op zijn top. Lafite Rothschild heeft een fluwelen stijl, fijn en elegant. Al deze kenmerken zijn weer volop aanwezig en het fruit komt eerst zeer hoog naar voren om daarna weg te zakken. Twintig jaar oud is deze wijn en nog steeds in ontwikkeling. Bij het nagerecht staat Chateau Rieussec 2005 ter tafel, een topper in de Sauternes. Jammer dat deze wijnen uit de Sauternes niet zo populair zijn in Nederland, aan de andere kant blijft er zo genoeg voor ons over om op te drinken. Het zijn de zuren die Sauternes spannend maken, en deze Rieusses is levendig en subtiel met mooie zuren.

Baron Eric neemt dan afscheid van zijn gasten en vraagt nog even ‘do you agree it is the most drinkable wine?’. En deze uitspraak wordt dan door werkelijk iedereen bevestigd.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl