Matchen met OR & B

Matchen op een mosselkotter met OR & B

ORB 001Neem een mosselkotter in Yrseke, een bekende chefkok – Ramon Beuk – een topassortiment wijnen van Oud Reuchlin & Boelen, een stuk of vijftig horeca afnemers en een handjevol pers en daar zijn de ingrediënten voor een dag vullend seafood event. De dag werd ook nog eens een getrakteerd op een stralend blauwe lucht. Doel is om de beste wijn spijs combinaties te vinden. De mosselkotter voer op de Oosterschelde en tussendoor proefden de gasten van Oud Reuchlin & Boelen diverse gerechten.

Ieder gerecht werd professioneel toegelicht door Ramon Beuk en de Zeeuwse chef-kok Mart Scherp. Corinne Hofland van Oud Reuchlin & Boelen gaf het deskundig commentaar bij de wijnen. De vlaggenschippen van ORB waren ruim aanwezig: Bouchard Père & Fils, Laroche en Fleur du cap, afgewisseld met een Borgo Conventi Friulano en een Viňa San Pedro Castilla de Molino. In totaal werden 14 wijnen geproefd uit onder andere Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika en Chili. Directeur Eric Welles van ORB opende het wijn spijs bal. Welles komt overigens uit de Foodsector en is na een aantal jaar helemaal geaard in de wijn.

ORB 008De zeven gerechtjes – die door hun nouvelle-cuisine-grootte deden verlangen naar meer – met seafood van Adri & Zoon uit Yerseke, werden aan boord bereid en geserveerd door Foodlab. Een organisatienetwerk waaraan vier VMBO-scholen en enkele horecaondernemers deelnemen. Ieder gerecht bestond uit enerzijds een klassieke bereiding van zee-, vis-, schaal- of schelpdieren en anderzijds een moderne variant. De aanwezige professionals konden per gang uit twee wijnen kiezen die de beste match met het gerecht vormden. De keuzes waren zo opgezet dat bij een klassiek gerecht een strakke wijn gekozen kon worden en bij een bereid gerecht een vettiger wijn. Toch ging niet iedereen voor die betreffende keuze.

Corinne Hofland, Purchase & Portfolio Manager van Oud Reuchlin & Boelen: ‘Bij bijna alle gangen was het een unanieme keuze, dus misschien verschillen smaken toch niet zoveel. Verder blijkt er ook weinig verschil in wijnkeuze te zitten bij een klassieke of een moderne variant van een gerecht.’ De ultieme combinatie met de meeste stemmen was ‘Krabscharen, avocado en een pikante sesam kletskop’ met Chassagne-Montrachet Blanc 2013 van Bouchard Père & Fils, een wijn om überhaupt al van te dromen. Hieronder staan de gekozen matches. De aperitief staat er niet bij, dat was Champagne Taittinger Prélude Grands Crus. Een heerlijk zachte, mineralige champagne. Ook weer een vlaggenschip van Oud Reuchlin & Boelen.

Beste matches:

Oosterschelde kreeft: Bouchard Père & Fils Meursault Les Clous 2012

Zeeuwse paling, klassieke bereiding: Bouchard Père & Fils Saint-Véran 2012

Zeeuwse paling, moderne bereiding: Fleur du Cap Semillon Unfiltered 2014

Scheermessen: Laroche Chablis Saint Martin 2013

Noordzee krab: Bouchard Père & Fils Chassagne-Montrachet Blanc 2013

Venusschelpen: Fleur du Cap Chenin Blanc Wooded 2014

Roodbaars: Fleur du Cap Chardonnay Unfiltered 2014

Oesters- platte Zeeuwse en Creuses: Laroche Chablis Premier Cru les Fourchaumes, Vieilles Vignes 2011


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl