Champagne Castelnau | Hors Catégorie C.M. 1993

Tijdens de laatste dagen van het jaar draait alles in de Nederlandse wijnwereld om champagne. Immers dat éne glas champagne dat de Nederlanders per jaar drinken, wordt op de laatste dag van het jaar om middernacht gedronken. De 3,1 miljoen flessen die Nederland jaarlijks drinkt – de consumptie is in 2021 gestegen -, worden bijna geheel in december geconsumeerd. Voor oudejaarsavond wordt er flink veel champagne ingeslagen, maar verdwijnt een groot deel in de gootsteen: 130.000 liter, oftewel 180.000 flessen. Eén op de drie Nederlanders nipt uit beleefdheid een glaasje mee, maar is eigenlijk niet zo gecharmeerd van het drankje. Een Brut champagne past ook niet bij een oliebol, geen wonder dat er zoveel in de spoelbak beland. Omdat het nu de tijd van het jaar is, een paar aanraders. Vandaag een hele bijzondere: Champagne Castelnau Hors Categorie C.M.1993.

Castelnau Hors categorie C.M. 1993

1993 slaat niet op een jaartal, maar op de Col de la Madeleine die 1993 meter hoog is en in de Pyreneeën ligt. Een col van de buiten categorie, Hors Categorie, die in 2013 door het Tour de France peloton beklommen werd. Een col ook die het wijnmaakstersteam inspireerde tot deze bijzondere champagne. 2013 was namelijk het derde jaar dat Castelnau zijn derde C.M. 1993 Cuvée maakte. En dat is de versie die we hier bespreken. Een out-of-the-box project van de twee vrouwelijke keldermeesters Carine Bailleut en Elisabeth Garcelot.

Castelnau is een coöperatie. De boeren hebben respect voor de natuur en werken volgens een duurzaam wijnbouw beleid. Zo werken zij aan een betere en gezondere toekomst. Wijnmaakster Elisabeth Garcelot laat sowieso haar champagnes langer rijpen in de kelders dan gebruikelijk is voor Champagne. Zo krijg je mooiere, complexere en krachtigere Champagnes.

De Champagne is een blend van de jaargangen 2008, 2010, 2011 en 2012. De Cru’s komen van Trépail, Ludes, Mailly, Montage de Reims Ouest, Vitryat en Riceys. Het overgrote deel van de blend heeft op barrique gelagerd..

De assemblage bestaat uit 15% chardonnay, 55% pinot noir en 30% pinot meunier. In juni 2013 zagen 5100 flessen en 400 magnums het licht, het dégorgement was in juli 2019.

Proefnotitie

De champagne heeft 5 jaar op zijn lees gerust en 10 maanden op Bourgogne en Argonne barriques. Het is een krachtige champagne met duidelijk brioche, gisttonen en een vleugje vanille. Tonen van rijpe perzik, vanille, geroosterd brood, een verfijnde mousse. C.M. 1993 is extra-brut en dit betekent dat champagne minder toegevoegd suiker heeft gekregen is dan de Brut. Toch is de stijl rond met kracht. Een super champagne. Eenmaal gedronken, vergeet je deze champagne niet snel. Het kost wat, maar dan heb je ook echt wat. Chapeau!

ChvZ


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl