Kerstwijnen | Paradoxe van Domaine de L’Arjolle

Winebusiness.nl proefde onlangs twee indrukwekkende wijnen: de Blanc en Rouge Paradox van domaine de L’Arjolle. Dit huis maakt een grote range wijnen in de Côtes du Thongue en heeft sinds een jaar of tien een nieuwe loot aan de stam of beter gezegd twee nieuwe loten. Deze twee prachtige wijnen zijn verkrijgbaar bij de wijnwinkels van Les Genereux en zijn gebotteld in prachtige en stevige flessen.

Het huidige jaar van de Blanc is 2020, maar de Paradoxe is in 2011 gelanceerd. De witte Paradoxe is van een nog niet eerder bij Arjolle vertoond niveau. François Teisserenc trok alle registers open om een sublieme wijn te maken van voornamelijk viognier- (60%) en sauvignondruiven. Deze worden half september met de hand geplukt van een perceel met maar liefst 9000 wijnstokken per hectare. Door deze plantdichtheid is er een sterke onderlinge concurrentie en blijft het rendement met 25 hectoliter per hectare ongekend laag voor het mediterrane klimaat in de Languedoc. Dit met viognier en sauvignon beplante perceel behoort dan ook tot de allerbeste kwaliteit wijngaarden van dit familiedomein.

De rijping vindt plaats in nieuwe eikenhouten fusten van vooraanstaande Bourgogne-tonneliers en blijft gedurende 10 maanden in contact met de ‘lie’. Het resultaat is een aromatische witte wijn met de elegantie en diepgang van een Bourgogne. Een prachtige neus en een ellenlange afdronk.
Een kanon van een witte wijn die toch fris, aromatisch en doordrinkbaar is.

De rode Paradoxe bestaat iets langer. Louis-Marie en François Teisserenc hebben vanaf de oogst 2009 de stijl aangepast. Het aandeel Bordeauxdruiven wordt geleidelijk aan teruggebracht en dat van de typisch Zuid-Franse druivenrassen syrah en grenache vergroot. De druiven worden handmatig geoogst en tweemaal geselecteerd op kwaliteit, eenmaal in de wijngaard en eenmaal bij aankomst in de kelder. Na de gisting volgt een rijping van twaalf maanden in nieuwe eikenhouten fusten.

François Teisserenc bouwt na de pensionering van zijn vader het succes verder uit en gebruikt voor een groot deel nieuwe fusten van beroemde Bourgogne-tonneliers zoals Mercurey, Chassin en Seguin Moreau. Deze fusten beperken de directe invloed van het eikenhout, maar verlenen vooral elegantie en finesse. Dat proef je terug in deze indrukwekkende Zuid-Franse wijn met zijn volle en krachtige, maar velourszachte smaak.

Diep donkerrood met een zwart fruitmandje in de neus en een subtiel droogje. Het palatum is zwoel en krachtig, met cacao en koffie, maar niet te zwaar en de wijn blijft doordrinkbaar, hoewel deze bij wat zwaardere kost beter tot zijn recht komt.

Als je Googled op Arjolle en Paradoxe kom je uit bij de diverse wijnwinkels van Les Genereux. Ze kosten deze maand ieder
€ 18,95 i.p.v. 2 Euro’s duurder.

Hierbij de link van The Art of Wines in Buitenveldert: Art of Wines Paradoxe

Paradoxe Blanc & Rouge zijn echte Kerstwijnen, ze smaken trouwens ook enorm goed bij andere gelegenheden.

Charlotte van Zummeren

Weten waar de winkels van Les Genereux zijn? : Les Genereux

 

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl