Chapoutier n Australië

Australische rosé 2015 van M. Chapoutier

chapoutier 006De kracht en het fruit van Australië en de finesse van de Rhône. ‘Best of both worlds’ noemt Odile Misery, Export Director van M. Chapoutier, de Grenache Rosé tijdens de presentatie in het Australische restaurant Southern Cross in Heemstede. Misery reisde met de trein uit het zuiden van Frankrijk en kwam letterlijk vers uit de trein met rolkoffer het restaurant binnen. Volgens haar weten is Chapoutier het enige, grote Franse wijnhuis dat voet aan de grond heeft gezet in Australië.

De Fransen zijn hierbij niet voor de makkelijke weg gegaan. Ze hebben naast de Shiraz ook gekozen voor typische Rhône druivenrassen zoals Viognier, Marsanne en Grenache. Gisteren presenteerde Oud Reuchlin en Boelen de Domaine Tournon Mathilda 2015 aan pers en horeca. Mathilda is een relatief lichte rosé met een alcohol percentage van 12%. Een echte grenache rosé met verdieping en a touch of minerality. De wijngaarden liggen in het zuidoosten van Australië, aan de rand van de Victoriaanse Pyreneeën in de staat Victoria. De Chapoutier Mathilda Grenache 2015 werd binnen hetzelfde etmaal ook gelanceerd in onder andere Hong Kong, New York, London, Parijs, Saarbrücken, Saint-Étienne en Melbourne. Met recht een wereldpremière. Leuk om nu al 2015 te kunnen drinken. Dit is overigens de tweede oogst van de rosé.

Michel Chapoutier en Australië

chapoutier 007In 1997 vertrok pionier Michel Chapoutier naar Australië om het terroir aldaar te onderzoeken. Chapoutier besloot al snel om een stuk land te kopen en de krachten te bundelen met een aantal vooraanstaande families van wijnmakers. Het resultaat waren twee Shiraz wijnen met elegantie en verfijning. Dit leidde tot de aankoop van twee andere Australische wijngaarden, Shays Flat en Landsborough, dit werd Domaine Tournon. Naast de rosé maakt Tournon een ronde, zachte witte en super fruitige viognier en marsanne, nu van het jaar 2014. Een volle fruitige Shiraz 2013 is de rode wijn. De single vineyard shiraz Shays Flat 2012 is hoger in prijs – € 40,–, de overige zijn € 25 tot € 30 op de wijnkaart – en maakt dat prijsverschil helemaal waar. Diepgang, mineraliteit, overladen met zwart fruit en elegantie. Een topper. Alle labels hebben het kenmerkende brailleschrift van Chapoutier.

Oud Reuchlin & Boelen is de importeur: www.orbwijn.nl

foto: Odelle Misery – tweede van links – met de kok van Southern Cross – uiterst rechts – en 2 sales managers van ORB


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl