Charming Chili

Chili is booming. We hebben 6% economische groei, met 6% een laag werkloosheidscijfer en wereldwijd 6 % export. De exportgroei van wijn is enorm gestegen de laatste jaren. In 2005 werd voor 34 miljoen dollar wijn geëxporteerd en in 2012 voor 89 miljoen dollar.’ Aldus voormalig Wines Of Chile directeur Christophe Desplas. Deze groei heeft vooral te maken met de beschikbaarheid van Chileense wijnen in de supermarkten over de hele wereld. Ook de plek waar zo’n tachtig procent van de Nederlandse wijninkopen plaatsvinden.

Dit heeft er zelfs toe geleid dat de traditionele top van de beste verkochte wijnlanden in Nederland ‘gehusseld’ is. Was het vroeger immer Frankrijk, Spanje en Italië, nu is dat Frankrijk, Duitsland, Italië, aangevuld met Spanje en Chili (Kerncijfers Wijn 2013). Frankrijk leidt met 32,93% het volumeaandeel in waarde van 2011 van de Nederlandse markt en is daarmee de grootst met voorsprong. Nummer twee volgt met afstand met een volumeaandeel van 13,05%. Chili staat stationair op nummer vijf met 6,05 %.

Nederland is dus een interessant land voor de Chileense wijnwereld. Na de U.K. en de USA is Nederland de grootste markt. Dat verklaart dat zoveel wijnboeren van belang zoals Aurelio Montes en Brett Jackson van Valdivieso regelmatig te bewonderen zijn in Nederland. Winebusiness.nl wandelde anderhalve week rond in Chili en Argentinië op uitnodiging van Brandabout en zal in de komende weken daarvan verslag doen. Een dezer dagen eerst de regio’s op een rijtje.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl