Languedoc | Château de Ciffre: Faugères en Saint Chinian

De Languedoc kent tal van appellations, maar er is maar één wijnbedrijf die op één locatie 2 top appellations bestrijkt. Dat is Château de Ciffre, een wijngoed met 70 hectare waarvan 33 beplant met wingerds. De Ciffre is ook nog eens in 2019 biologisch gecertificeerd en ligt op 150 tot wel 650 meter hoogte. Alle reden om eens een kijkje te gaan nemen.

De Ciffre ligt tussen leisteen terroirs en kalkachtige kleigronden aan de voet van de berg Caroux en het Parc Regional du Haut Languedoc, een beschermd regionaal natuurpark. De verscheidenheid aan terroirs, de helling van de percelen en de hoogte van het landgoed, gecombineerd met zijn unieke ligging dragen ertoe bij dat Château de Ciffre prachtige wijnen maakt. De Ciffre biedt in haar portfolio ook nog AOP Languedoc, maar die wijnen zijn niet op de NL markt.

Op het landgoed heb je uitzicht op de drie verschillende terroirs: het leisteen van Faugères, gerolde kiezelstenen vermengd met koraalresten en kalkachtige terroirs van de AOP Saint Chinian. Het is een prachtig en uniek landschap. Deze pittoreske plek hoorde bij de Romeinse villa van Coujan op 2 km van het château. Ook in de Romeinse tijd werd er al wijn verbouwd. Je vindt op het landgoed nog resten van een zeer oud watertoevoersysteem.

De familie Lésineau heeft het landgoed in 1992 volledig gerenoveerd. Het rustige en afgelegen landgoed met struikgewas, olijfbomen, wijngaarden en bergen werd in 2007 overgenomen door Nicolas en Miren de Lorgeril, en zij gingen verder met het optimaliseren van de wijnbouw. In 2010 werd Château de Ciffre bekroond met de Decanter Regional Trophy voor de beste Languedoc-wijnen. De Ciffre is een uitstekende toevoeging aan het portfolio van Maison Lorgeril.

De wijnen van De Ciffre in NL:

  • Chateau de Ciffre Faugères Terroirs d’Altitude € 15,50 : Dit is een populaire en veelvuldig bekroonde wijn van leisteenbodems van 650 meter hoogte. Door de hoogte krijgt de wijn frisheid en elegante expressie van aroma’s. Krachtige, intense neus met zwart fruit. Tabak en cacao met een vleugje peper. Vol, met veel structuur en rijpe tannines, zeer lange afdronk. Kan goed ouderen!
  • Château de Ciffre Saint Chinian BIO € 9,95 : De druiven komen van de mooiste kalkhoudende percelen op 350m. Het is ook hier dat de hoogte zorgt voor frisheid, elegantie en finesse. Mooie robijnrode kleur, aromatisch en complex. Kruidig, truffels en zwarte olijven. Elegant en fluwelig met zachte tannines.
  • Château de Ciffre Saint Chinian Terroirs d’Altitude € 12,95: De druiven voor deze wijn komen van leisteenbodems op 650 meter hoogte. Krachtige en complexe neus, aroma’s van gestoofd rood fruit. Noten van karamel en bergamot. Vol en rijk van smaak. Grenache geeft kracht en fruitigheid aan de wijn.

De wijn van Chateau de Ciffre zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Adres in de buurt? Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl