Oregon op z’n best | Rose & Arrow

Als wijnstreek doet Oregon het al jaren goed. In Nederland zie je pinot noirs uit Oregon mondjesmaat. Gall voert de Oregon wijnen van Drouhin, en Tamis had een tijd terug Domaine Serene in het portfolio, maar dat is het wel zo’n beetje. Le Vineur van Kariem Hamed heeft nu sinds een paar jaar de wijnen van Rose & Arrow in de portefeuille en dat is best wel een high asset.

Rose & Arrow – de naam slaat de diversiteit van de pinot noir; zowel scherp als lieflijk – legt de lat namelijk hoog. Ex-Hollywood producer en director Mark Tarlov wilde top pinot noirs maken in Oregon, als referentiekader diende Domaine de La Romanée Conti, mind you. Acht jaar bodem-onderzoek met infrarood straling en diep graven om alle bodemlagen te onderzoeken, waren de basis vòòrdat ze begonnen met wijn maken. Na uitgebreide selectie met Bourgogne-oenoloog Louis-Michel Liger-Belair en de Chileense terroirconsultant Pedro Parra resteerden er een kleine 3 hectares verspreid over Oregon. Sinds 2017 maakt Rose & Arrow tien wijnen, gemaakt in zeer kleine oplage, van vier verschillende terroirs. R & A werkt met growers in Willamette Valley en Dundee Hills, hoewel ze sinds kort een eigen wijngaard hebben. R & A heeft een bescheiden winery.

Simon Littler was in deze druiligere maand over om te vertellen over de wijnen, te lunchen en te proeven. Simon Littler? Een zeer bekende Britse wijnconsultant in de USA, woonachtig in Californië, én CEO bij Rose & Arrow. Een imponerend wijn CV, kijk maar eens op Linkedin. Een beschaafde en eloquente persoonlijkheid getooid met een fraaie hoed. Op tournee door Europa, deze ochtend komt hij van Stockholm naar Amsterdam naar The Unbound Hotel op de Tom Schreursweg in de buurt van Halfweg. Een groen stukje Amsterdam, met af en toe wat treinverkeer. The Unbound is gebouwd als een Afrikaanse lodge met suites eromheen in het groen. Er zijn geen leeuwen, maar wel een jonge labrador genaamd Jagger.

De proeflijst telt 10 wijnen en de flights worden per (sub)wijngaard geschonken:

Worden Hill 2018: zuiver, sappig en elegant.
Worden Hill Black Walnut 2018: meer fraicheur
1e expression Worden Hill Red Dust 2018: krachtiger

Yamhill Close 2018: bijna kauwbaar, een echte terroirwijn met veel structuur en fruit
1e expression Yamhill Close Highland Close 2018: balans, mineraliteit, structuur en fruit.

Hopewell Hills 2018: structuur, mineraliteit en fruit
Hopewell Hills Gathered Stones 2018: fruitig, klassiek, met structuur en balans

Amity Hills 2018: rood fruit, structuur en mineraliteit
1e expression Amity Hills Stonecreek 2018: steviger en delicater

Prime expression Touchstone 2018: Een wijn in de categorie now we are talking, fruit, veel structuur, aanwezige tannines, mineraliteit. Iets bij eten!

Dit zijn allemaal top pinot noirs met prijzen vanaf 130 Euro (Worden Hill) tot een kleine 700 voor de Touchstone, maar daar worden maar 600 flessen van gemaakt. Pinot noir heeft zowel fruit als tannines en vereist aandacht bij het wijnmaken om vooral de tannines goed te laten uitkomen. Daar zijn ze bij Rose & Arrow uitstekend in geslaagd. Ondanks de jeugdigheid van 2018 proef je de onmiskenbare kwaliteit. De Worden Hill wijnen hebben een zeer mineralig karakter, waar Yamhill Close meer structuur heeft. Hopewell Hills heeft een steviger structuur en is bijna kauwbaar. Amity Hills combineert mineraliteit met structuur. De icoon Touchstone is een heer van stand om een buiging voor te maken.

De wijnen van Rose & Arrow zijn links en rechts in de horeca te vinden. The Unbound Hotel heeft er in ieder geval een paar op de kaart staan. The Unbound werkt met vaste opslag dus deze pareltjes uit Oregon zijn dan betaalbaar. En je kunt ook nog goed eten in dit hotel. Ze serveerden geroosterde biet met geitenkaas en een entrecôte met truffel en parmezaan bij de lunch.

Een bijzondere CEO, een imponerende proeverij en een prachtig mooi spa-resort in Amterdam, wat wil een mens nog meer.

Charlotte van Zummeren

 

Le Vineur Rose & Arrow

 

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl