Chateau du Petit Thouars

Chateau du Petit Thouars

Wijnmarketing in het internettijdperk

 

loireTegenwoordig hoor je er als journalist niet meer bij zonder dagelijkse posts op Twitter, Facebook en LinkedIn. De rol van sociale media is gigantisch gegroeid en belangrijk geworden. Nieuws verspreid zich razendsnel op deze manier. De ’oude’ media moeten hierop inspelen en dat geldt ook voor (wijn)bedrijven. LinkedIn is nog steeds voor vele wineries hét media om journalisten te benaderen. Maar LinkedIn is niet heel erg dynamisch, het is niet nodig om daar dagelijks op te kijken.

Dat geldt wel voor Twitter, daar gebeurt constant wat, net zoals op Facebook. Naar aanleiding van een algemene tweet van Winebusiness.nl over Crémants uit de Loire in de afgelopen december maand zocht Sebastièn du Petit Thouars van het gelijknamige wijnhuis uit de Loire contact. ‘Did you ever taste our Crémants?’. Nee dus, want die zijn hier niet eens te krijgen. Dit leidde tot diverse gesprekken per mail en Twitter en het toesturen van proefflessen. Op gegeven moment kwam aan de orde dat zijn vrouw sociale media doet voor een aantal bedrijven en dus ook voor hem en dat hij zo op de hoogte blijft van wat er wereldwijd over Loire wijnen en Du Thouars geschreven wordt. Over pro-actief gesproken.

 

Chateau du Petit Thouars

Het Chateau telt 30 hectaren wijngaard en ligt in de buurt van Bourgeuil, Chinon en Saumur aan de westelijke kant van de Touraine appellation. De wijnranken staan in Saint-Germaine-sur-Vienne ‘on a clay and limestone plateau. This combination is ideal for the Cabernet Franc variety which defines the wines from the Chinon area’. Toch hebben de wijnen van Sebastièn de AOC Touraine want daar liggen de wijngaarden tenslotte.

De vader van Sébastien kreeg het Château in handen 1975 toen er nog nauwelijks sprake was van wijnbouw. Het Chateau is zelfs al vele eeuwen ouder, kardinaal de Richelieu kocht het in 1643. Pa Du Thouars begon er gewoon aan en stuurde de tuinman naar de Hogeschool voor wijnbouw. Niet veel later werden de eerste prijzen gewonnen.
De familienaam Du Petit Thouars is er trouwens één met geschiedenis.

 

Heldenmoed

Voorvader Aristide vocht in Amerikaanse onafhankelijks oorlog en stierf een heldendood bij Napoleon’s Bonapartes oorlogscampagne in Egypte. Dit citaat geeft de moed van de man aan: ‘he had his right arm shot away, then the left and finally one of his legs was taken off by a cannonball. Refusing to give up command, he insisted on being put in a tub of bran that was on deck and led his men until he collapsed from blood loss. One of his final orders was to nail the Tricolour flag to the mast so it could not be taken down in surrender’. Aristide’s broer Aubert was één van de eerste botanisten die naar Mauritius ging. Neven van Aristide en Aubert maakten op diverse wijze carrière in Taihili en Peru, de één als militair, de ander als diplomaat. In Lima is zelfs nog een straat vernoemd naar de neef Du Petit Thouars die Peru heeft helpen verdedigen tegen Chili.

thouars3

Sales- en marketing manager Sébastien leidde een eigen platenlabel en werd door zijn vader naar het familiekasteel geroepen met ongeveer de volgende woorden. ‘This castle will be yours once, isn’t it time to take a dive in the wine world’. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met zijn vader is hij bezig om een klein museum in te richten over zijn actieve en ondernemende familie. Zijn vrouw D’Arcy is een Canadese en werkt in Parijs waar zij dus de social media doet voor een aantal bekende modemerken.
Kortom, inderdaad een zeer dynamisch stel.

 

Les Vins

Het Chateau maakt twee ranges cabernet franc onder de AOC Touraine: een Sélection en een Reserve. Dit zijn donkerrode, bijna paarse en aardse wijnen. Echte eetwijnen of voor bij de open haard – liefst lichtgekoeld – met animale tonen, véél zwart fruit en aangenaam aanwezige tannines. De Sélection is lichter dan de Reserve. Daarnaast maakt Du Thouars  twee Crémants de Loire: een strakdroge Brut en een verleidelijke lichtrode fruitige Brut Rosé. Beiden hebben lichte toasttonen en een zachte mousse. Du Thouars maakt 70.000 flessen per jaar en is nog niet in Nederland te verkrijgen. Misschien dat daar nu door de sociale media verandering in komt.

 

Charlotte van Zummeren

 

Foto’s: Label & Yves en Sebastièn du Petit Thouard ©Raymond Patrick

http://twitter.com/chateaudptwines

http://www.chateau-du-petit-thouars.com

http://chateaudupetitthouars.wordpress.com


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl