Givry – Bourgogne | & Henry IV van Frankrijk

Paris vaut bien une messe’, het is maar een zin. Maar in de zestiende eeuw had deze zin zeer veel consequenties. Henry IV van Frankrijk, die deze zin uitsprak, had veel met wijnen uit Givry. Laten we eens nader gaan kennismaken.
Hendrik van Navarra werd in 1553 in Pau geboren, dat was toen de hoofdstad van Navarra. Zijn grootvader was zo blij met de geboorte van zijn eerste kleinzoon dat hij de pasgeboren baby wijn op de lipjes druppelde en knoflook voor het neusje hield. Hendrik groeide op tot een kranige vent en een lichtzinnig heerschap. Dat laatste had hij niet van een vreemde, want zijn vader nam het ook niet zo nauw met de huwelijkse trouw. Zijn moeder, Jeanne d’Albret, was daarentegen een zeer serieuze vrouw die al vroeg in haar leven veel sympathie had voor de Hugenotenbeweging.

Zij kwam hier pas openlijk voor uit na het overlijden van haar vader, die niet zoveel op had met deze protestantse beweging. Ook onze Hendrik van Navarra viel voor de Hugenotenbeweging, hoewel geloof voor hem bepaald niet op de eerste plaats stond. Hij was een ware adept van het goede leven. Hendrik was via zijn vader erfgenaam van de Franse kroon. Niet de eerste in de lijn, maar op enig moment zou hij in aanmerking komen. Een huwelijk met een Franse prinses was daarom zeer gewenst door zijn moeder. En dat kwam er ook van. Op 18 augustus 1572 trouwde Hendrik in Parijs met Margaretha van Valois. De gespannen sfeer in de hoofdstad ontaardde enkele dagen later in de Bartholomeusnacht waar vele Hugenotenleiders zoals de Gascard de Coligny en hun aanhangers werden vermoord.

De jaren erna bleef het onrustig tussen katholieken en Hugenoten. Inmiddels was Hendrik de enige erfgenaam voor de Franse troon. Koning Henry III was namelijk intussen ook vermoord. Een protestantse koning op de Franse troon leidde tot verzet in Frankrijk en zelfs tot in het Vaticaan en om de gemoederen te bedaren verklaarde Hendrik zich bereid katholiek te worden ‘Paris vaut bien une messe.’

Givry

Hendrik was een ware liefhebber van de wijnen van Givry. In het zuiden van de Bourgogne, de Côte Chalonnaise, liggen dorpjes die allemaal eindigen op een y zoals Givry. Ten westen van dit historische plaatsje liggen de wijngaarden die met hun kalkrijke gronden kauwbare rode wijnen opleveren en zachte witte wijnen.

Domaine Masse Père & Fils  is een schoolvoorbeeld van een Givry-producent die prachtige wijnen maakt. Volg de link voor de wijnen en de verkrijgbaarheid.

Bij de Sligro staan de rode en witte Givry van Remoissenet in de schappen staan. Een kauwbare stevige rode wijn met veel structuur en een zeer zachte en elegante witte wijn.

Hendrik IV werd een kundig vorst en een van de populairste koningen die Frankrijk gekend heeft. Van hem komt de uitspraak ‘iedere zondag een kip in de pan’. Bij dat kippetje zou een rode of witte Givry uitstekend smaken.

 

Charlotte van Zummeren

 

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl