Dom Brial | Sinds 1923 in Côtes de Catalanes

De coöperatie Dom Brial bestaat 100 jaar. Coöperatie? Ja! Je hebt coöperaties en coöperaties. In Baixas ten noorden van Perpignan is Dom Brial gevestigd. Uit de naam van het plaatsje blijkt al dat het Catalaans zich doet gelden in deze streek. Baixas heeft een heel eigen terroir van schist, klei, kalsksteen, kiezels en graniet. En om die redenen wilden de producenten een eigen appellation. De INAO verstrekte die appellation niet, omdat Baixas dan te veel zou lijken op Rias Baixas. U weet wel, de albarino appellation aan de andere kant van Spanje. Gastvrouw en exportmanager Laura Sicard verwacht wel dat die eigen appellation er op enig moment komt.

De coöperatie Dom Brial zit dus al sinds 1923 in Baixas en telt 200 leden. De naam Dom Brial is bewust gekozen. 100 jaar voor het oprichten van de coöperatie nam deze monnik het initiatief om een school te bouwen in Baixas én in het nabijgelegen Pia, ook doneerde hij geld voor het onderhoud. In 1985 besloot de coöperatie om de naam Dom Brial te gaan voeren als een eerbetoon aan deze weldoener.

Fact & Figurs

Dom Brial is een zeer professionele coöperatie en maakt prachtige wijnen zowel onder IGP Côtes Catalanes als AOP Côtes de Rousillon, AOP Côtes de Roussillon Villages en de AOP Rivesaltes. Van de 200 leden werken er 80 full-time. Sommigen hebben maar een paar hectares en hebben daardoor andere bezigheden. In totaal bewerken ze 2000 hectares op de 5 verschillende terroirs van schist, klei, kalsksteen, kiezels en graniet. 30% van de productie wordt gebotteld of in een Bag in Box gedaan en wordt geëxporteerd naar 18 landen. De omzet is 15 miljoen euro. Het is een groot en schoon bedrijf. François Capdellayre is president en André Serret hoofdwijnmaker. Decanter beoordeelt de icoonwijn Crest Petit boeven de 90 punten en de Berliner Wein Trophy riep Dom Brial uit tot beste Franse coöperatie in 2019 en 2020. C’est vrai!

Dom Brial verbouwt steeds meer syrah en verder grenache, merlot, cinsault, carignan, mouvedre, grenache blanc, rousanne en viognier.

Single vineyards en sustainable

Dom Brial werkt zo schoon mogelijk, de coöperatie is in het bezit van Agriculture Biologique, Sustainable Winegrowing Certified Quality en HVE3. Ook is deze coöperatie in het bezit van een optische druivenlezer, alleen de beste druiven halen de pers. Dom Brial werkt ook iets anders dan de meeste coöperaties. Het viticultuur team maakt ieder jaar een ranking van de wijngaarden, de beste plots belanden daarna in de beste wijnen. ‘Een hele klus voor het team om dat ieder jaar weer te doen’, aldus Sicard. Het steunen van goede doelen in de streek, zonne-energie en zuinig met water, ‘you name Dom Brial does it.’ Een coöperatie met een zeer sociaal gezicht.

Chateau les Pins

Sinds 1990 heeft Dom Brial Chateau les Pins overgenomen. Deze winery staat midden in het hart van Baixas en is gebouwd in Catalaanse stijl. De 28 hectares staan in de omgeving van de winery. Het zijn grenache gedomineerde wijnen die lang rusten op fles in de winery voordat ze in de verkoop gaan. Het huidige jaar is 2014 en dat zegt wel iets. Dit zijn hoge kwaliteitswijnen. Rood, wit én Rivesaltes.

De wijnen

De mono-cepages chardonnay en muscat sec van hoger gelegen wijngaarden met bescheiden alcoholpercentages van 12,5. Aromatische en strakke wijnen.

Les Camines (betekent weggetjes) Rood, wit en rosé van de terroirs van kiezels, klei en kalksteen De rode heeft merlot, grenache en syrah in de blend, de rosé grenache en syrah en de witte grenache en viognier. Alle drie fruitige soepele wijnen met een opvoeding op RVS. Ook de rode koelen!

L’Entreinte (wijngaard tussen twee riviern) Rood, wit en rosé van het terroir van kiezels, terrassen en klei. De rode is een blend van syrah, grenache, mourvedre en carignan. De witte is een blend van grenache en rousanne en de rosé’van syrah en grenache. Alle drie op tank opgevoed. Strak, elegant en crèmig. Koelen!

Mirade (hoger gelegen wijngaard) Rood en wit van de teroirs van kiezel en klei. De stokken zijn minimaal 15 jaar oud. Syrah, grenache en mourvedre. Deze rode wijn zit eerst 12 maanden in tank en ontwikkelt zich dan verder in flessen. Een krachtige wijn, maar blijft zeer fijnzinnig. Iets bij eten.
De witte is van rousanne en grenache en fermenteert op barriques. Zeer zacht met mooie zuren. Als je van dit type wijn houdt, is het moeilijk een betere te vinden.

Crest Petit De icoonwijn van zeven specifieke hectares, een single vineyard op 280 meter. Lage opbrengsten. Het terroir is klei, kalksteen en schist. Er wordt organisch gewerkt. De wijn is van 80% syrah en verder grenache. De wijn wordt 15 maanden opgevoed op barrique. Het is een strakke en krachtige, fruitige wijn. Kan lang ouderen als je het geduld weet op te brengen.

Dom Brial en Chateau les Pins maken nog een uitgebreide collectie Rivesaltes die terugloopt tot 1959. Dit zijn goede Rivesaltes, ook populair met tonic erbij

Alors

Dom Brial is een bijzonder goede kwaliteitsproducent met uitgelezen wijnen. Verleidelijke wijnen uit een prachtig gebied ten noorden van Perpignan. Emilia Kloostra van Kloosvins in Narbonne ontdekte dit pareltje. Laura Sicard is een dynamische exportmanager, deze coöperatie verdient het beste.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl