Wachau | Weingut Högl

Al jaren wordt de Nederlandse consument blij van Oostenrijkse wijnen. Oostenrijk is natuurlijk ook een bekend vakantieland voor Nederlanders. Skiën in de winter en wandelen in de zomer in het schitterende berglandschap. Terug in Nederland valt de keuze dan snel op een fles met de herkenbare roodwitte dop van de capsule. Een marketingtool bij uitstek.

Voor Oostenrijk is Nederland een stabiel exportland. We importeren voornamelijk witte wijn en in totaal ruim een miljoen flessen. Nederland staat zo bij de top vijf van exportlanden.

De Oostenrijkse wijnbouw is geconcentreerd aan de rechterkant van het land in 4 wijnbouwregio’s en 19 wijngebieden. Wachau is een van die kwaliteitsregio die ook het DAC keurmerk mag dragen. DAC betreft wijnen met die typisch zijn voor de regio. Wachau is een klein wijnbouwgebied (1200 ha) in het noordoosten van Oostenrij, het ligt links naast het grote Weinviertel.

Wachau

Wachau heeft zijn eigen classificatiesysteem voor kwaliteitswijn, de overige regio’s werken met een systeem zoals het Duitse met spätlese, Auslese etc. In Wachau kennen ze de volgende categorieën: Steinfeder, Federspiel en Smaragd. Steinfeder biedt max 11,5% en is licht tintelend. Federspiel gaat tot 12,5% en heeft max 4 gram restsuiker en is dus droog. Smaragd betreft de rijpste wijnen die minimaal 12,5% moeten bevatten. Smaragd wijnen mogen tot 9 gram per liter restsuiker bevatten. De wijnen mogen pas op 1 mei na de oogst op de markt komen, in de praktijk rijpen ze veel langer. Smaragd is de top van Wachau. De wijngaarden in Wachau liggen op 100 tot 450 meter hoogte, meestal op terrassen. Wachau is wereldbefaamd om zijn witte kwaliteitswijnen.

Weingut Högl

De hoofdrolspeler van vandaag, Weingut Högl uit de Wachau, bestaat meer dan 60 jaar. Högl begon als gemengd landbouwbedrijf, maar maakt nu alleen nog maar wijn. De meeste wijngaarden liggen op steile terrassen direct boven het wijnhuis. Riesling en grüner veltliner zijn de belangrijkste druiven. Högl ligt ook niet ver van de Donau of Danube af. Het terroir bestaat uit leisteen en dat is goed nieuws voor wijnbouw, druiven houden van leisteen. Högl gebruikt de regen die kan vallen voor het vergroenen van de terrassen en door die versteviging beschermen ze meteen de terrassen tegen erosie. Slim! Oudere wijnstokken verminderen op natuurlijke wijze de opbrengst, hebben hogere extractgehaltes én vertegenwoordigen het terroir waarin ze groeien. Zie hier Högl in een notendop.

De wijnen

Högl maakt een ruim wit portfolio. Importeur VinVinWines heeft de volgende wijnen in het assortiment.

Weingut Hogl Gruner Veltliner Federspiel jg : Een wijn met een lichte tinteling, fijnen zuren en veel wit fruit als appel en peer en tropische fruitige zachtheid. Een vriendelijke doordrinkbare wijn.
€ 18,79

Weingut Högl Gruner Veltliner Federspiel Ried Schon De Ried Schön bestaat uit 57 individuele terrassen die verspreid liggen over 130 meterhoogte. De Schön is prachtig om te zien!  Grüner veltliner is zo Oostenrijks als het maar zijn kan. Deze Federspiel heeft sinaasappel, ananas en mango, mineraal, veel wit fruit op het palatum. Fijne zuren en lengte. € 23,19

Weingut Högl Gruner Veltliner Smaragd Deze grüner veltliner komt ook hetzelfde mooie Ried Schön. Een complex rijpe wijn met kruidigheid, een volle structuur, tropisch en wit fruit en een goede backbone. Een topper die je je blijft herinneren. € 38,99

Weingut Högl Riesling Federspiel  € 18,79 Een liebliche wijn met een lichte tinteling.  Riesling laat zich hier zich hier fris en jeugdig zien. Frisse zuren, een bite, sinasappeltje, lengte.

Weingut Högl Riesling Smaragd Ried Bruck Deze Smaragd Riesling van Ried Bruck is zeer mineraal en rokerig met tropisch fruit, bloemigheid en rijpheid en kan jaren ouderen, waar het fruit en de zuren een pas-de-deux zullen aangaan en de wijn nog complexer zal worden.
(€ 32,99 In de aanbieding,  normaal 40).

Servus!

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl