Domaine de l’Amaurigue | Al 26 jaar vigneron in de Provence

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat het Nederlandse echtpaar Dick & Enie de Groot eigenaren werden van Domaine de l’Amaurigue in Le Luc in het hart van de Provence. Wat destijds als een hobby begon, is uitgegroeid tot een serieus wijnbedrijf dat gerund wordt door de hele familie. Inmiddels bestaat het assortiment uit maar liefst 4 verschillende rosés, witte en rode wijnen, sparkling rosé – gemaakt met de methode traditionelle – en zelfs olijfolie. Alle wijnen zijn wereldwijd verkrijgbaar en winnen herhaaldelijk medailles bij competities bijvoorbeeld goud in Parijs (Concours General Agricole and Vinalis), goud in Macon voor de Domaine de l’Amaurigue rosé 2023 . Fleur behaalde goud in Parijs , en Le Grand 92 punten bij Tasted best sommelier in the world. De rode Fleur  2021 haalde ook goud in Macon.

In die 26 jaar is er veel gebeurd. Sinds de aankoop van het vervallen Domaine in 1998 investeert de familie veel in het verbeteren en moderniseren van de wijngaard, het productieproces en de wijnstokken. De wijngaard is gegroeid van 30 naar 50 hectare. Nieuwe oogstmachines, roestvrij stalen tanks, pneumatische persen en een hightech bottelmachine staan nieuw in de kelders. Er zijn ook tegenslagen: brandhaarden door de droogte, bevroren druivenknoppen door de vorst en op dit moment tekorten op grondstoffen en prijsstijgingen op glas en karton. Maar Domaine de l’Amaurigue draait gewoon door.

HVE en meer

L’Ameurigue is nu HVE gecertificeerd, het bedrijf gebtuikt zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, alleen als het echt niet anders kan. HVE is het FRanse equivalent equivalent van Terra Vitis.

2023

2023 is gebotteld. De smaak is uitmuntend is heeft qua geur en kleur de typische Provençaalse kenmerken.

De wijnen

De speciale cuvée Fleur de l’Amaurigue rosé werd in 2003 geïntroduceerd door de familie de Groot en is vernoemd naar dochter Fleur. Grenache en cinsault vormen de blend, en de kleur is zalmroze. De wijn is vol en expressief met bloemigheid en veel fruit. De Edition Limitée Grande Cuvée Le Grand de l’Aumerique gaat weer een stapje hoger in verfijning. dit is een wijn waarvan je gaat zingen: subtiel, frisfruitig en met minerale lengte. De rode Fleur de l’Amaurique van grenache, cinsaut en mourvedre heeft de kruidigheid van het Provencaalse terroir, gecombineerd met een soepel karakter en zwart fruit. Gekoeld is deze het beste. De witte l’Amaurigque van rolle is superfruitig, zelfs fruitiger dan vergelijkbare wijnen. De rode, witte en Le Grand l’Amaurigue zijn feestelijk gebotteld in flessen met een geribbeld patroon aan de onderzijde.

Top op the bill is de mousserende La Reine de l’Amaurique Méthode Traditionelle: het fruit springt het glas uit, terwijl de verdieping evident is. Fruitige frisheid met een respectabele lengte. Deze moet je gedronken hebben.

 

Charlotte van Zummeren

Foto @l’ameurigue

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl