Dopff au Moulin | 450 jaar jong

Het wijnhuis Dopff uit de Elzas viert dit jaar haar 450 jarig bestaan. Al 450 jaar in het huis in het bezit van één familie. De wijnbouwroots van de familie Dopff gaat ver terug. De familie ging in de 17e eeuw in Riquewehr wonen en bleef daar tot op de dag van vandaag, en daar zal voorlopig geen verandering in komen. De mannen van de familie waren meesterkuipers, een beroep dat tijdens het Nederlandse gildewezen ook bestond: het maken van tonnen of vaten voor de wijn. En dat zijn ze generaties blijven doen. Jean Dopff was de eerste van de familie die in het begin van de negentiende eeuw ervoor koos om wijn te gaan maken. Hij werd gourmet, zo noemde ze dat toen, een wijnhandelaar. Zoon Jean-Gustave gaat aan de slag om een echt wijnhuis te creëren, het begin van het Domaine Dopff. Rond 1900 gaat diens zoon Gustav-Julien na een stage in Reims in de Elzas mousserende wijnen produceren. Daarmee staat hij aan de bakermat van de Crémant Alsace.

Gustave-Julien was een bezige bij. Het domein breidde maar uit en hij had meer ruimte nodig. In het hart van de oude stad Riquewihr was geen plek meer. Gustave-Julien verliet dus de stadsmuren en vestigde zich in de buitenwijken van Au Moulin. Vanaf 1925 zetelt Dopff op deze mythische plek, onder de beroemde en majestueuze Schoenenbourg, een van de 51 Elzasser Grands Crus.

Flessen

Gustave-Julien ging ook als eerste bottelen in de nu bekende en slanke flessen. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond Gustave-Julien een aantal dozen wijn heen en weer naar Australië, een hele onderneming in die tijd. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen bleken dus in staat om consumenten wereldwijd te laten genieten. Kortom, de Dopff familie is een van de pioniers van de Elzas

Als je de familiegeschiedenis leest van de Dopff’s, valt meteen op dat ze elkaars voornamen meenemen als 2e naam. Pierre-Etienne was verantwoordelijk voor de modernisatie en mechanisatie, zoon Julien-Pierre was verantwoordelijk voor uitbreiding, Gustave-Julien heeft de huidige Elzas fles ontworpen. De huidige en 13e generatie is Etienne-Arnaud, dus de volgende generatie zal zeker Etienne in zijn naam hebben.

Dopff is nu het grootste wijnhuis in de Elzas en heeft ruim 70 eigen hectares. Het huis werkt ook samen met contractboeren die ze al jaren kennen en die werken volgens de richtlijnen van Dopff.

De huidige vigneron – Etienne-Arnaud – is de 13e generatie en dat is echt heel bijzonder.

Zeg je Elzas, dan zeg je Dopff au Moulin.

Wijn in de Elzas

Het terroir in de Elzas is divers met o.a. zandsteen, mergel, en graniet. Perfect terroir voor de witte rassen. Pinot noir doet het goed op kalksteen.

Elzas ligt aan de goede kant van de Vogezen en is gezegend met een hoog aantal zonne-uren en relatief weinig regen.

De wijnstreek ligt in de Franse departementen Bas-Rhin en Haut-Rhin. De streek telt zo’n 15.500 hectare waarvan ongeveer 60% in Haut-Rhin en 40% in Bas-Rhin.

In de Elzas spelen de druivenrassen een belangrijke rol, ze worden op het label vermeld. De meeste wijnen zijn van één druif, de zgn. mono-cepages. De belangrijkste druivenrassen die in de Elzas groeien zijn: riesling, pinot blanc, pinot noir, pinot gris, muscat d’Alsace, gewürztraminer en sylvaner. Edelzwicker en Gentil zijn witte blends.

De Elzas stond vroeger bekend om zijn matige alcoholpercentages, maar sinds de klimaatverandering is die tijd voorbij. Het alcoholgehalte ligt tussen de 12,5 en 14%.

De wijnen van Dopff au Moulin

Weetje: Dopff zet op het achteretiket van al zijn flessen een zoetheidsmeter die oploopt van sec of dry, naar semi-dry of demi-sec, sweet of moulleux en sweet of douce. Zo weet je altijd het karakter van de wijn. In tegenstelling tot vele Elzasser wijnen zijn de Dopff wijnen droog (sec). Dit maakt Dopff au Moulin echt anders. Ook staat erachter op de fles een QR-code die leidt naar het verhaal over deze wijn. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.

De Domaine Familial wijnen komen van de eigen wijngaarden van Dopff.

Dopff au Moulin Domaine Familial Pinot Blanc sur Lie € 15,–: Deze pinot blanc heeft fraîcheur en een vetje met bloemigheid en prachtige zuren. Topper.

Dopff au Moulin – Riesling Domaine Familial  € 21,00: Domaine Familial staat voor het beste terroir en de beste druiven Dit is een riesling met ouderdomspotentieel van zeker 10 jaar. De smaak is droog, rijk, veel fruit, mooie zuren en een lange afdronk.

Dopff au Moulin – Pinot Gris Domaine Familial               €  21,50: Domaine Familial staat voor het beste terroir en de beste druiven. Deze wijn is zacht, rijk en crèmig en van deels overrijpe druiven: rokerig, honing en steenfruit, zoals abrikozen. Mooie zuren en fijn restzoet, mineraliteit, stenig en met diepgang. Halleluja wat een wijn!

ChvZ

De wijnen van Dopff au Moulin worden geïmporteerd door De Monnik Dranken en verkocht bij de Mitra en de betere wijnwinkel. Voor adressen in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl De prijzen zijn Consumenten Advies Prijzen, de prijs in de winkel kan hiervan afwijken.

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl