Sicilië | Sibiliana

Sicilië is onderdeel van Italië uiteraard, maar op wijngebied heeft het eiland een heel eigen gezicht. De wijnen van de eilanden worden de Vini Mediterranei genoemd, wijnen afkomstig van de grote eilanden Sicilië en Sardinië. Vanwege de vulkaan de Etna is de bodem op Sicilië sterk vulkanisch, waardoor de wijnen vaak krachtig van smaak zijn.

Sicilië is de op een na grootste wijnbouwregio van Italië. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio’s groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d’avola, grillo, inzolia, catarratto, carricante en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia, carricante en catarratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d’avola, frappato en de nerello mascalese. Een van de bedrijven die dat diverse gezicht van het eiland goed laat zien is Sibiliana. Sibiliana is een onderdeel van de Siciliaanse wijngroep Cantine Europa. Het merk werd in 2014 opgericht met als doel de beste wijngaarden en druiven te selecteren om de beste wijnen te produceren die Sicilië te bieden heeft.

De naam van het merk verwijst naar de Sibiliana-toren, een symbolisch gebouw van de stad Petrosino en de hele kuststreek tussen Marsala en Mazara del Vallo. In de Sibiliana-toren zat een venster met daarachter een groot en fel licht, handig voor vissersboten om ze naar de kust te leiden.

Sibiliana heeft wijngaarden in de provincies Trapani, Agrigento en Palermo. Deze wijngaarden worden bewerkt door contractgrowers die de richtlijnen van Sibiliana volgen. Dat betekent de nieuwste technieken gecombineerd met de liefde voor het vak wat van vader op zoon wordt doorgegeven. De wijnen van Sibiliana zijn uniek vanwege de vele verschillende wijngaarden en hun ligging ten opzichte van de zon. De zonneschijn van West-Sicilië, het milde winderige klimaat, de afwisseling van vlaktes en glooiende heuvels zijn ideale omstandigheden voor geavanceerde en selectieve wijnbouw.

Een deel van de wijngaarden van Sibiliana zijn biologisch. Sibiliana levert wijnen met een opperbeste prijs en kwaliteit uit Sicilië.

De wijnen

Sibiliana voert in Nederland ranges onder de naam Eughenes (Etna) en Necoro.

Sibiliana Eughenes Etna Bianco: Een wijn van 100% carricante, de wijnstokken staan op vruchtbare vulkaangrond.   Op het palatum citroen en ceder met hints van oranjebloesem en jasmijn. Een zachte en cremige wijn met frisse zuren.

Sibiliana Eughenes Etna Rosso: Een wijn van 100% nerello mascalese, de wijnstokken staan op vruchtbare vulkaangrond. Een zwoele wijn met lichte balsamico-tonen, bosbessen en frambozen. Vol en gestructureerd.

Sibiliana Necoro Inzolia: Inzolia zie je voornamelijk op Sicilië, hoewel deze ook wordt verbouwd in sommige regio’s van Italië zoals Toscane. Het label is licht en vrolijk. De Sibiliana Necoro Inzolia is tropisch met hints van ananas en lychee. Daarnaast frisse tonen met citroen.  Op het palatum complexiteit en elegantie en een mooie lengte.

Sibiliana Necoro Grillo: Grillo is een Siciliaans inheems druivenras. De Sibiliana Necoro Grillo heeft een bittertje met wit fruit en citrus. Op het palatum fris met dat typisch Italiaanse bittertje.

Sibiliana Necoro Grillo Apassimento: Een gedeelte van de grillo druiven is hier ingedroogd zodat je een unieke witte apassimento krijgt. Een zwoele witte wijn die niet té zoet is. Rond met wit fruit en veel lengte. Een memorabele wijn!

Sibiliana Necoro Frappato: Dit is een easy-drinking rode wijn die gekoeld het best tot zijn recht komt. Soepel en vol met rood fruit. Een wijn die je blijft drinken.

Sibiliana Necoro Nero d’Avola: De roem van de sappige nero d’avola snelt vooruit. Een rood fruitmandje met aanwezige doch zeer zachte tannines en een vleugje vanille. Heerlijk.

Sibiliana Necoro Apassimento Rosso: De Necoro Leggermente Appassito Rosso biedt veel. Zwoelheid, veel rood en zwart fruit, zachte tannines en veel lengte. Ook hier is een gedeelte van de druiven ingedroogd.  De wijn is zowel krachtig als elegant en complex.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl