Rueda | 9 juni Wereld Verdejo Dag

De verdejo, de druif uit Rueda, produceert wijnen die bekend staan als fris, crispy, aromatisch en fruitig.  Vandaag is de viering van dit inheemse en belangrijkste witte druivenras van de regio; beroemd om zijn consistente kwaliteit en gastronomisch potentieel. Voor D.O. Rueda en bijbehorende wijnproducenten en -importeurs over de hele wereld is het een moment van bezinning, maar vooral het begin van een nieuw tijdperk vol ontwikkelingen.

Classificatie aangepast

Ontwikkeling en innovatie zijn onlosmakelijk verbonden met D.O. Rueda. De regio houdt de wereldwijde consumententrends nauwlettend in de gaten en begrijpt ook wat de wijnproducenten nodig hebben om hierop in te spelen.

Eind 2019 kondigde D.O. Rueda dan ook aan dat ze het volledige classificatiesysteem op de schop hebben gegooid, inclusief het invoeren van nieuwe oorsprongsbenamingen: Gran Vino de Rueda voor premium wijnen, Rueda Palido voor de traditionele, versterkte op ‘flor’ gerijpte wijn, en Vino de Pueblo voor wijnen afkomstig uit bepaalde dorpen.

Variatie

Er is meer: nieuwe druivenrassen zijn toegestaan binnen de D.O. Met ingang van 2020 verwelkomt Rueda viognier, chardonnay en syrah. Viognier geeft de wijnmaker meer mogelijkheden om te varieren in de stijl van de wijnen. Chardonnay zal vooral worden gebruikt voor vintage mousserende wijnen. Syrah staat bekend om zijn vermogen om te groeien in warme klimaten. Een veelbelovende en spannende ontwikkeling voor de wijnen uit Rueda.

Rueda Verdejo is tegenwoordig ongekend populair, maar de inheemse druif was niet altijd zo gewild. Begin 1900 waren juist zware, sherry-achtige wijnen de trend. Rueda stond dan ook volgeplant met palomino, ook wel bekend als dé sherrydruif.

De herontdekking van verdejo kwam in de jaren zeventig, toen legendarische wijnmaker Marqués de Riscal het potentieel van verdejo opnieuw inzag. Samen met andere wijnmakers begon hij te investeren in moderne en innoverende technieken. Deze ‘revolutie’ leidde onder andere tot de oprichting van de oorsprongsbenaming D.O. Rueda in 1990.

World Verdejo Day

Op World Verdejo Day vieren we het expressieve en gastronomische karakter van deze inheemse druif, met fans over de hele wereld. Verdejo staat voor variatie, kwaliteit én plezier. De officiële hashtag die gebruikt kan worden in alle (social media) communicatie is #worldverdejoday.

De druif is uniek

1. Oeroude druif: er zijn bewijzen dat er al in de elfde eeuw ten zuiden van Valladolid, in de buurt van het plaatsje Rueda, witte wijnen van verdejo werden gemaakt.

2. Vergeten druif: in de negentiende eeuw verwoestte phylloxera, een kwaadaardige druifluis, ongelooflijk veel wijngaarden. Ook in Spanje. Veel druivenrassen zijn daardoor verloren gegaan. En vergeten. Dat overkwam verdejo ook (bijna).

3. Herontdekte druif: Marqués de Riscal was een beroemde wijnproducent uit Rioja. Dit buurgebied van Rueda heeft een grote naam als het gaat om rode wijn. De markies wilde er echter een witte wijn bij en zocht de beste druiven daarvoor. Hij kwam in Rueda terecht, zag daar de vergeten groene verdejo en gaf het druifje een kans.

4. Talentvolle druif: de markies vond verdejo als het ware opnieuw uit. Verdejo bleek niet alleen bestand tegen de extreme weersomstandigheden op de Spaanse hoogvlakte, maar leverde druiven met precies die eigenschappen die nodig zijn voor het maken van een tintelfrisse witte wijn met een volle, sappige, fruitige smaak.

5. Erkende druif: doordat de wijnboeren in Rueda met hun verdejo een unieke wijn wisten neer te zetten, kreeg Rueda daarvoor de erkenning met een eigen D.O. voor witte wijn. Dat was in 1980. Inmiddels vormt verdejo al 50 jaar het gezicht van Rueda.

6. Toekomst druif: door zijn uitzonderlijke kwaliteit om zich in droge, hete zomers goed te kunnen ontwikkelen, wordt verdejo ook buiten Rueda aangeplant. Verdejo lijkt, dankzij zijn eeuwenlange ervaring op de barre Spaanse hoogvlakte, de klimaatverandering goed aan te kunnen. Logisch dat hij vooralsnog in Rueda de allerbeste wijnen geeft. Hier is de inheemse oerdruif verdejo tenslotte al meer dan duizend jaar thuis.

D.O. Rueda

Rueda is het grootste witte wijngebied van Spanje. De wijnen zijn goed voor ongeveer 41% van de binnenlandse verkoop van witte wijn in Spanje, waarbij de wereldwijde export in 2019 ongeveer 14% van de productie voor zijn rekening neemt. Wijnen uit Rueda werden voorheen vooral geproduceerd voor de Spaanse binnenlandse markt, maar worden tegenwoordig geëxporteerd naar meer dan 100 landen wereldwijd, waaronder Nederland, België, China en de VS.

De regio is de bakermat van deze variëteit en is de thuisbasis van talloze wijngaarden die meer dan 100 jaar oud zijn. De grote hoogte van de wijngaarden (tussen 700 en 850 meter boven de zeespiegel), het continentale klimaat met hoge temperatuurverschillen tussen dag en nacht en de aanpassing van deze druif aan de kiezel- en zandgronden van Rueda, maken de Verdejo-wijnen uit Rueda onnavolgbaar in kwaliteit en smaak.

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl