Een HBO-opleiding | In de wijn?!

De populariteit van wijnopleidingen blijft groeien in Nederland, zowel professionals als wijnliefhebbers die meer kennis willen opdoen kunnen kiezen uit een ruim aanbod in Nederland van enkele gerenommeerde instellingen. Het niveau varieert van een wijnvignet als eerste kennismaking tot het gerespecteerde wijndiploma Magister Vini of Weinakademiker. Wijnopleidingsinstituut Wineflight heeft nu als eerste Nederlandse aanbieder van een vinologenopleiding de accreditatie op HBO-niveau verkregen. Deze accreditatie wordt toegekend door SNRO, een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsborging van beroepsopleidingen in het particulier onderwijs.

Samenwerking met SVH

Wineflight biedt vanaf komend najaar twee aparte modules die afzonderlijk van elkaar kunnen worden gevolgd. Tijdens de lessen wordt wijn geproefd met behulp van nieuw ontwikkelde proefformulieren waarbij ook glaskeuze een belangrijke rol speelt. De gehele vinologenopleiding duurt in totaal twintig cursusdagen en wordt afgesloten met drie examens. Voor wat betreft de examinering werkt Wineflight samen met Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), een onafhankelijk  kennisinstituut en exameninstelling, die ook een online leerplatform voor Wineflight ontwikkelde. De lessen worden gegeven door een nauwkeurige selectie van ervaren wijndocenten, waaronder Frank Smulders MW: “De nieuwe Wineflight vinologen-opleiding voegt door zijn originele opzet echt iets toe aan de bestaande wijnopleidingen in Nederland. De HBO status garandeert bovendien de professionele waarde van de cursus.”

Wineflight start in januari 2025 met de eerste module in Rotterdam. De opleiding is voor mensen die al werkzaam zijn in de wijnwereld of geïnteresseerde liefhebbers met voldoende basiskennis, maar ook voor afgestudeerde hotelschoolstudenten die een carrière in de wijnindustrie ambiëren.  De klassen zijn relatief klein met maximaal dertig personen waarbij persoonlijke aandacht centraal staat. De kosten bedragen € 1.999,00 per module inclusief lesmateriaal, lunch, wijnen en alle presentaties. Cursisten die zich inschrijven vóór 1 september 2024 maken profijt van een vroegboekkorting van tweehonderd euro.

“We zijn heel trots op deze HBO accreditatie en de samenwerking met de SVH. Met deze nieuwe opleiding hopen we een impuls te geven aan gekwalificeerd personeel in de horeca en retail, en in te spelen op de behoefte aan gecertificeerde kwaliteitsopleidingen met een herkenbaar label”. Aldus oprichters Simone van den Berg en Francie Peters. “Als nieuwe speler vinden wij het belangrijk dat onze studenten zo de waarborg krijgen dat onze educatie voldoet aan alle kwaliteitsnormen”.

Simone en Francie kennen elkaar sinds de Vinologenopleiding die zij in 2011 bij de Wijnacademie hebben gevolgd. Toen Francie in 2019 betrokken was bij de oprichting van een ander opleidingsinstituut ontstond het concrete idee van een nieuwe, officieel gecertificeerde vinologenopleiding.

Bron: pb


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl