Kamptal | Weingut Topf

Onze hoofdrolspeler van vandaag, Weingut Topf uit Kamptal, maakt een enorm portfolio aan wijnen met daarin een grote rol voor grüner veltliner en riesling. Daarnaast maakt het huis een prachtige pinot noir en zweigelt.

Grüner Veltliner is een populair druivenras. Zo populair dat Engelstaligen een eigen slang voor de druif hebben: GV, of gru-v en zelfs groovy. Kun je nagaan. Oostenrijk is de belangrijkste leverancier van dit ras en dat heeft een reden. De druif is laat rijpend en dat is op het lijf van Oostenrijk geschreven. De wijngebieden in Oostenrijk hebben door de oostelijke geografische ligging langer warm weer. Je vindt de druif wel mondjesmaat in andere landen, maar Oostenrijk is toch de natuurlijke habitat. Ongeveer een derde van het totale areaal van Oostenrijk bestaat uit grüner veltliner en het druivenras is goed voor 50% van de Oostenrijkse witte wijnen.

Je kunt alle kanten op met grüner veltliner. Het is een druif met hoge opbrengsten, tenzij je de wijnstokken inperkt. Je vindt lichtere wijnen van de grüner veltliner, tot houtgerijpte geconcentreerde wijnen. In Oostenrijk vind je de druif in de wijnregio’s Weinviertel, Kremstal, Wachau, Wagram, in de omgeving van Wenen én dus in Kamptal.

En over Kamptal hebben we het vandaag. Een kleine 10% van de Oostenrijkse wijnen komt uit Kamptal dat zijn naam dankt aan de rivier de Kamp, die het gebied doorkruist. Het is een van de meest prestigieuze Oostenrijkse wijndistricten. Sommige van de mooiste rieslings en grüner veltliners worden hier gemaakt. De wijngaarden liggen voornamelijk op terrassen langs de steile oevers van de rivier en dat levert prachtige plaatjes op.

He terroir van Kamptal bestaat uit löss, gravel en zandsteen en op ieder van deze bodems ontwikkelt de grüner veltliner en ook de riesling zich weer anders. Van kruidig tot mineralig, van zacht tot pittig.  De prachtige terrassen van Heiligenstein zijn wereldberoemd. En ook het nabijgelegen Gaisberg levert wijnen van formaat op. Langenlois is de belangrijkste stad van Kamptal en één van de bekendste Oostenrijkse wijnsteden.

Weingut Topf

Weingut Topf bestaat al sinds 1649 en nog steeds staat er een Topf aan de leiding. Het landgoed van Topf is in de loop der jaren uitgegroeid tot een gebied van 50 hectare. Hans jr. en Maximilian, zijn de huidige eigenaren. Bij het wijnhuis wordt al generaties lang naar hetzelfde doel toegewerkt: het planten van perfecte wijnstokken op de beste bodems. Oh ja, op het terrein van Wijnhuis Topf bevindt zich op een diepte van 12 meter nog de 400 jaar oude wijnkelder.

Topf hanteert een lange tijd tussen het begin van de groeiperiode en de botteling en intervenieert zo min mogelijk in het wijnmaakproces. Het domein laat de natuur haar werk doen. Het duurt zo allemaal wel wat langer, maar dat hoort erbij. Topf gebruikt geen insecticiden of herbiciden. De resten van de most worden gecomposteerd en als mest gebruikt, zo hoeft Topf ook geen synthetisch geproduceerde meststoffen te gebruiken. Topf is organisch gecertificeerd vnaf 2023.

De wijnen

Topf maakt verschillende ranges die te herleiden zijn tot het gebied waar ze gemaakt zijn. Dit zijn regionale wijnen, village-wijnen, single-vineyard wijnen en Erste Lagen (de Oostenrijkse naam voor een Premier Cru).

De mousserende wijnen van Topf worden op de klassieke manier gemaakt met een tweede gisting op fles.

Topf Brut Rosé Reserve: een super fruitige mousserende wijn gemaakt van zweigelt met een tweede gisting op fles. De druiven komen van wijngaard Haase. Uitnodigende rode bessen, een vleugje bloesem en kersen, minerale toets. Sappige, subtiele fruitige zoetheid, zeer elegante, delicate en lang aanhoudende mousse.
Topf Brut Réserve: deze bestaat voor 1/3 uit blauburgunder afkomstig uit de wijngaard Stangl; deze druiven zorgen voor het fruitige karakter. De overige 2/3 van de brut bestaat uit weissburgunder, chardonnay en grüner veltliner. Licht geelgroen met zilveren reflecties en een fijne en aanhoudende mousseux. Delicaat geel tropisch fruit, wat biscuit en bloesemhoning met een uitnodigende geur.

Topf Zweigelt: uit Strass im Strassental. Een superfruitige doordrinkbare rode wijn met een mandje vol rood zomerfruit. Licht koelen is hier het devies.
Topf Pinot Noir Ried Stang: open, fruitige, toegankelijke pinot noir met rood fruit en backbone, een wijn met pit. Een eetwijn!

Topf Grüner Veltliner Ried Gaisberg 1ÖTW: een Erste Lage, een Premier Cru. In Oostenrijk heet dat 1ÖTW. Geel groenig met citrus aroma’s. Licht kruidig met mineraal karakter en elementen van honing, meloen, citroen en peer.
Topf Grüner Veltliner Ried Rosengartl M: een moderne grüner veltliner die op 600 liter foeders heeft gerust. Smeuiig, sappig, vettig met tropisch fruit, zacht
Grüner Veltliner Strass im Strassertal: levendige, pittige en charmante grüner veltliner met aroma’s van appel en citrus en een licht pepertje in de smaak.

Topf Riesling Ried Wechselberg Spiegel 1ÖTW: een Erste Lage. Steenfruit domineert met delicate mineraliteit, licht ananasfruit en wat sinaasappelschillen. En goed geïntegreerde zuurgraad met weelderige en stevige afdronk.
Riesling Strass im Strassertal: Droge witte wijn met rijpe citrus, appel en abrikozen. Licht kruidig en mineralig.

 

Weingut Topfuit Kamptal maakt klassewijnen. Grüner veltliners, van springerig tot diepgaand, rieslings en andere variëteiten.

ChvZ

 

De wijnen van Weingut Topf worden geïmporteerd Wijnimporteur Dikkers

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl