Ribera del Duero | Lange oogst tot in november 2022

Ribera del Duero heeft afgelopen november haar 40ste oogst officieel afgesloten. 2022 was de twee na langste oogstvan de geschiedenis, welgeteld 74 dagen. De extreme weersomstandigheden hebben een beslissende invloed gehad op de druiven, wat resulteerde in een van de meest complexe en diverse oogsten.

Door droogte en hoge temperaturen begon dit jaar de oogst al vroeg, namelijk op 30 augustus. De hitte vertraagde het rijpingsproces enigszins, maar de neerslag in september versnelde het proces waardoor de oogst alsnog vlot verliep. Deze oogst benadrukt het talent van de wijnmakers van Ribera del Duero. Zij begrijpen de omstandigheden van elk perceel, kennen het beste moment voor de oogst, analyseren en wachten geduldig waarna ze snel kunnen schakelen. Het weer was een bepalende factor voor de precieze timing van de oogst, waarbij de wijnmakers ieder een eigen oogsttijdstip per perceel bepaalden, afhankelijk van de staat van rijpheid of het soort wijn. Om preciezer te werken werd de oogst grotendeels met de hand gedaan. Een veeleisende klus, maar wel een garantie voor de beste kwaliteit.

De oogst werd dit jaar afgesloten met maar liefst 105 miljoen kilo. De toename van het aantal witte druivenrassen, vooral de Albillo Mayor, viel op. Deze witte inheemse variëteit is met 35% gegroeid vergeleken met de vorige oogst. Van de totale oogst van 105 miljoen kilo was de rode wijn verantwoordelijk voor maar liefst 103 miljoen kilo, daarvan werd de Tempranillo druif het meest geoogst.

Vintage 2022 wordt ongetwijfeld een zeer interessant wijnjaar, waaruit wijnen zullen voortkomen met een uitgesproken karakter en een uitdrukking van het terroir en de makers. De witte en rosé wijnen hebben een aromatische intensiteit en frisheid van uitstekende kwaliteit. Tevens geschikt voor korte en middellange rijping in vaten, die kunnen zorgen voor meer complexiteit en smaakstructuur. De rode wijnen zijn sappig met een krachtige kleur, zijn aangenaam in de mond en hebben een intense expressie. Vanuit aromatisch oogpunt zijn ze gestructureerd en complex, ideaal voor korte, middellange en lange rijping op houten vaten.
Kortom, het 40ste jubileumjaar van Ribera del Duero wordt een afspiegeling van de oorsprongsbenaming, gekenmerkt door de diversiteit, complexiteit, bekwaamheid, creativiteit, innovatie en veerkracht van de producenten, die de druiven omzetten in wijn. Vintage 2022 heeft een buitengewoon bewaarpotentieel.
Doeltreffend zelfcontrole systeem
De Consejo Regulador heeft samen met de technische afdeling een baanbrekend systeem opgezet om de oogst te controleren. De Bacchus webapplicatie is ontwikkeld om de druivenoogst, de productie, het wijnbeheer en alle procedures van de druiventelers en wijnhuizen te controleren. Ook op de locaties vonden er ook controles plaats.

Bron: pb


Rubriek(en):
Geen categorie

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl