Gascogne | Domaine Tariquet

Domaine Tariquet uit de Gascogne draagt de nodige geschiedenis met zich mee. De eerste Bas-Armagnac – het huis begon als armagnac producent – werd al in 1683 geproduceerd door Chateau du Tariquet. Nog steeds worden de Armagnacs onder de Chateaunaam gebotteld, de wijnen komen van het Domaine. De familie Grassa zit er vanaf 1946. Yves Grassa  – vader van Armin en Remy – wordt in 1987 door de International Wine Challenge tot White Winemaker of the Year gebombardeerd want het Domaine maakt alleen witte wijnen. De productie van Armagnac is lang niet zo groot als die van wijn, maar Tariquet neemt het distilleren wél serieus. In 2014 worden ze dan ook het door het ISC in London tot Individual Distillery of the Year verkozen.

Wellicht ten overvloede, armagnac wordt anders gemaakt dan cognac. Er wordt maar een keer gedistilleerd en het distillaat heeft dan een lager percentage dan het tweede destillaat van cognac. Door het lagere promillage zitten meer congeners – smaakmakers – in armagnac. Dit maakt het een rustiek product.

Rust roest!

Innoveren zit bij Tariquet in het bloed. Zo zijn ze supertrots op hun bottellijn. Het is de eerste bottellijn voor wijn van deze producent. Coca Cola is een andere afnemer. 10.000 flessen per uur kan deze lijn aan, Coca Cola schijnt er één te hebben die tot 150.00 flessen gaat. De lijn draait vier dagen per week en op de vijfde dag wordt er schoongemaakt.

The proof of the pudding?

En nu de wijnen. Tariquet maakt er heel wat. En niet onbelangrijk: Alle wijnen van Tariquet hebben een bescheiden alcoholpercentage van 12 of 12,5.
Er is een instapper: de crispy frisse Classic gevolgd door een loepzuivere sauvignon blanc, een mooie blend van chenin en chardonnay, en een 100% chardonnay.
Ook rosé ontbreekt niet: een hele aantrekkelijke rosé de pressé van merlot, syrah, cabernet franc en tannat. Een 100% rosé van marselan, een kruising tussen grenache en cabernet sauvignon. Premières Grives is een lichtzoete wijn van gros manseng. Deze wijn is in Frankrijk heel populair bij mensen die verder niet zoveel wijn drinken, een groep die groter is dan je zou denken.
Ook de blend van samen gefermenteerde chardonnay en sauvignon Coté is erg gewild, de totstandkoming van deze wijn is toeval geweest, maar het resultaat beviel. De Tariquet Reserve is gemaakt van gros manseng, sauvignon, chardonnay en semillon en is imponerend. De Tête de Cuvée Chardonnay is een subtiele ‘Burgundy like’ houtgelagerde premium wijn en tot slot nog de Dernières Grives, een mooie dessertwijn van gros manseng.

Bij Tariquet kun je dus echt alle kanten op.

ChvZ

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl