Royal Warrant | Pol Roger

Morgen, 6 mei, wordt Prins Charles gekroond. Dat is een happening van jewelste, velen zullen aan de buis gekluisterd zijn. Charles zal bij het officiële gedeelte in een stoel zitten die al sinds 1399 in gebruik is bij kroningen. Illustere voorgangers als Hendrik VIII en Elizabeth I en II – zijn moeder – zaten in dezelfde stoel. Het is om stil van te worden, en dat zal het ook zijn op het moment van de kroning.

Geschiedenis speelt sowieso een grote rol aan de andere kant van de Noordzee. Het Britse koninklijk huis is verweven met die geschiedenis. Ook alles wat leden van die familie eten of drinken kan op warme belangstelling rekenen. Bedrijven die producten maken die de familie langdurig waardeert, kunnen hofleverancier worden. In Engeland heet het equivalent van hofleverancier Royal Warrant. Een Royal Warrant is in het geschiedenisrijke Britse koninkrijk een musthave voor succesvolle ondernemingen. Er zijn een paar champagnemerken die een Royal Warrant hebben, Pol Roger is er een van. Pol Roger heeft een decennialange band met het Britse koninklijk huis en haar dienaren. Zo Was Winston Churchill bijvoorbeeld gek op Pol Roger. Winston Churchill was de eerste PM van Elizabeth II, Charles heeft hij als baby en kleuter gekend. Het zou dus zomaar kunnen dat Pol Roger op tafel verschijnt bij de Britse kroning.

Tien jaar na zijn overlijden lanceerde Pol Roger een speciale Churchill Cuvée met een wit label en zwarte rand. Dit jaar 1975 kwam in 1984 op de markt. Het idee was een champagne te maken die net zo robuust en rijp was als Winston Churchill zelf. Toentertijd alleen gebotteld in magnums. De lancering gebeurde op Blenheim, het kasteel waar Churchill was geboren. De achterneef van Odette – zij en haar man hadden geen kinderen -, Christian Pol-Roger, zegt over de Cuvée : ‘The composition is not disclosed – Winston Churchill never asked about the exact composition of our cuvées – but pinot noir dominates, blended with Chardonnay. The grapes are from Grand Cru vineyards under vine in Churchill’s lifetime’. Deze champagne heeft de rijke, rijpe stijl van voor de Tweede Wereld oorlog. Robuust, rijk, rijp en vol. Churchill had namelijk een simpele definitie van smaak ‘My tastes are simple, I am easily satis­fied with the best’.

Het is geen verrassing dat Pol Roger in de Churchill familie populair bleef. Winston’s schoonzoon, Christopher Soames, Tory, Cabinet minister, onderhandelde in de jaren zeventig met het toenmalige Rhodesië over onafhankelijkheid. Hij had één ding op zijn boodschappenlijstje staan voor zijn verblijf in Harare: 48 flessen Pol Roger White Foil, de Engelse naam vanwege de witte folie, hier heet het Brut Réserve, ‘so that I can drink a bottle every day.’

Recent is de 20e editie van de Cuvée Winston Churchill 2013 gelanceerd. In 47 jaar zijn er twintig edities verschenen. Het witte label met de zwarte rand is vervangen door blauw met goud en het uitgesneden gouden profile van Churchill. De fles wordt geleverd in een prachtige blauwe doos waar op een leren flapje het jaar 2013 staat.

De jaren van Cuvée Winston Churchill kunnen verschillen. 2013 heeft  aroma’s van gedroogd en tropisch fruit, toast en duidelijke gelaagheid (brioche, vanille). Op het palatum mineraliteit, verdieping, groene thee met een bite en strakke structuur. Het is een fris en mineralig glas met milde zuren op de achtergrond. 2013 is een complexe champagne en verdient een wijnglas.

Een andere champagne waarmee Pol Roger imponeert is de Pol Roger Vintage Brut Rosé 2015. Het Engelse hof zal iedereen plezieren als ze dit gaan schenken komende zaterdag. De basis van de Pol Roger Rosé Vintage 2015 is de Brut Millésimé met 15% toegevoegde pinot noir voor de tweede fermentatie en botteling. De druiven komen van Grand Cru wijngaarden in de Montagne de Reims. Deze Vintage Rosé heeft zeven jaar gerijpt. Door de 15% pinot noir heeft deze champagne een verleidelijke mooie lichtrode kleur. De champagne heeft veel rood fruit als aardbei en kersen, lichte toast en mineralig steenfruit. Deze champagne kenmerkt zich door zowel mineraliteit, fruit, gelaagdheid en verdieping. Een unieke combinatie. Werkelijk een topper, die zijn prijs (96) meer dan waard is.

De verkrijgbaarheid en prijs van Cuvée Winston Churchill is op aanvraag: De Bruijn in wijnen Anno 1772

ChvZ

 

 

 

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl