Gault&Millau | Awards 2024

De winnaars van de prestigieuze Gault&Millau Awards 2024 zijn 5 februari 2024 bekendgemaakt in Tivoli Vredenburg. Onder het toeziend oog van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Gastheer van het Jaar’. Tijdens het evenement is ook de gloednieuwe Gault&Millau gids gelanceerd. Bijna 850 toonaangevende Nederlandse restaurants zijn dit jaar opgenomen in de lijst. Stuk voor stuk bijzondere plekken waar gasten mogen rekenen op een uitstekende culinaire beleving en dito service.

Tijdens de lancering werden de awards uitgereikt aan de jaarlijkse prijswinnaars en was er ruimte voor ontmoetingen en netwerken in de foyer van Tivoli Vredenburg. De 18 winnaars zijn allen op hun eigen manier uniek. Emile van der Staak is een chef met een missie en is een chef die groter is dan zijn restaurant  De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Hij mocht de belangrijke award voor ‘Chef van het Jaar’ in ontvangst nemen. Hij gebruikt zijn keuken graag als een activistisch statement, kookt volledig plantaardig en voert helemaal zijn eigen koers. ‘Jonge Chef van het Jaar’ is Wouter Kik, de talentvolle topchef die zijn droom waarmaakte en mede eigenaar is van restaurant Codium in Goes. ‘Sommelier van het Jaar’ is dit keer Job Seuren. Deze bevlogen wijnkenner bezorgt bij Zoldering in Amsterdam gasten een unieke wijnbeleving en raakt in zijn columns niet uitgepraat over wijnen. ‘Ontdekking van het Jaar’ is restaurant Holsterhof in Posterholt. Een plek in Noord-Limburg die lange tijd onder de radar bleef, maar het verdient om in het zonnetje te worden gezet. De uitstekende gerechten hebben veel diepgang en aan het roer staan twee gepassioneerde jonge ondernemers.

Lijst van alle winnaars

 

TitelNaamRestaurant & plaats
Chef van het JaarEmile van der StaakDe Nieuwe Winkel, Nijmegen
Jonge Chef van het JaarWouter KikCodium, Goes
Gastheer van het JaarMarco WestraHemel & Aarde, Utrecht
Sommelier van het JaarJob SeurenZoldering, Amsterdam
Wijnkaart van het JaarVineumVineum, Rotterdam
Prijs-plezier van het JaarCafé de KlepelCafé de Klepel, Amsterdam
Terras van het JaarDe BloemenbeekDe Bloemenbeek, de Lutte
Ambachtsman van het JaarMichel van der Kroft’t Nonnetje, Harderwijk
Aziatisch restaurant van het JaarMorikawaMorikawa, Den Haag
Groenterestaurant van het JaarFloreFlore, Amsterdam
Bistronoom van het JaarTroefTroef, Amsterdam
Ontdekking van het JaarHolsterhofHolsterhof, Posterholt
Cocktailbar van het JaarThe RumahThe Rumah, Rotterdam
Hoogste Nieuwkomer van het JaarInter ScaldesInter Scaldes, Kruiningen
Lifetime Achievement AwardNoël VanwittenberghCiel Blue, Okura Amsterdam
Dessert van het JaarRicardo Bastos PereiraARCA, Amsterdam
New Chef On The BlockNino WillemsSalty Seafood Bar, Zwolle
Best Dutch Chef AbroadMarco PrinsThe Chef’s Table at the Brooklyn Fare in New York

 

Nieuwe en gestegen noteringen

Gault&Millau is dé restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Maar liefst 842 restaurants prijken dit jaar op de lijst. Ze worden beoordeeld op basis van 20 punten. Dat de Nederlandse gastronomische wereld niet stilstaat, blijkt wel uit het feit dat er veel nieuwe namen op de lijst zijn bijgekomen. In de gedrukte gids zijn 72 restaurants opgenomen die een score hebben van 16 punten of meer. Dit jaar is Inter Scaldes in Kruiningen de hoogste nieuwe binnenkomer, met 16,5|20. Een oude bekende naam, die opnieuw is beoordeeld vanwege de overname door Jeroen en Sanne Achtien en Pillows Hotels. Odille in het Brabantse St. Oedenrode verdient een speciale vermelding. Het restaurant scoort net niet genoeg punten voor de gids (met 15|20), maar is wél de op één na hoogste nieuwe naam in de lijst. In 2023 opende het de deuren en sindsdien is het restaurant bezig met een succesvolle opmars. De hoogst genoteerde stijger van dit jaar is Restaurant 212 in Amsterdam, met 18,5|20. Het is duidelijk dat dit restaurant zich blijft ontwikkelen. De verfijnde gerechten en voelbare passie spatten van de borden af.

De complete lijst is terug te vinden op de website van Gault&Millau.

Over Gault&Millau Nederland

Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de ‘Chef van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’, Terras van het Jaar’ en ‘Bistronoom van het Jaar’. Gault&Millau Nederland is 100% onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten. Zo worden de beoordelingen altijd door anonieme inspecteurs gedaan, die zich niet bekendmaken en altijd zelf de rekening betalen. Alle inkomsten worden gegenereerd door middel van partnerships met toeleveranciers en entreegelden voor evenementen.

Bron: pb


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl