Georges Duboeuf | Georges Duboeuf

Georges Duboeuf is een merknaam. De producent is dermate groot én goed dat er naar schatting elke minuut wel ergens op de wereld een fles Duboeuf wordt opengetrokken. Maar om te beginnen is Duboeuf is een producent uit de Beaujolais. De Beaujolais is een streek die in Nederland te maken heeft met mindere bekendheid en dat is jammer, want er komen prachtige wijnen vandaan. Het belangrijkste kenmerk van de Beaujolais als wijnstreek is de bodem van graniet. Daarnaast is vooral de Beaujolais Nouveau bekend. Vroeger waren er zelfs heuse races om in november met de eerste Beaujolais Nouveau in Nederland aan te komen. Willem Duys – wie kent hem nog – was daar bekend om.

Met die Nouveau is de macération- carbonique bekend geworden met de zgn. intercellulaire gisting. Goed voor jonge wijnen. Maar niet voor de 10 Cru’s. Daar worden de wijnen gewoon ouderwets gemaakt. Deze tien cru’s liggen in het noorden van de Beaujolais. Door de aardse en fruitige gamay en de boersige diepgang van de Cru’s, zijn de Beaujolais Cru‘s bij uitstek wijnen voor in het najaar. Hoewel ze in het voorjaar ook niet te versmaden zijn.

Gamay smaakt overigens gekoeld het beste, dus zet even de fles in de ijskast.

De Beaujolais wijnen van Georges Duboeuf

Vier eeuwen geleden produceerde de Duboeuf familie al wijn in de Macon. Oprichter Georges Duboeuf was een grootheid in de wijn. Als 31-jarige begon hij in 1964 het bedrijf Les Vins Georges Duboeuf. Afgelopen jaar is de oprichter helaas overleden. Georges Duboeuf is nu het grootste wijnbedrijf van de Beaujolais. Vins Georges Duboeuf groeide uit tot een bedrijf dat nu 30 miljoen flessen per jaar produceert, ongeveer een vijfde van de totale beaujolais-productie. Driekwart daarvan gaat de grens over. Het wijnbedrijf heeft een drukbezocht bezoekerscentrum met restaurant en alles erop en eraan.

De wijnen bij Albert Heijn:

Duboeuf Beaujolais Villages    Een hele fruitige lichte rode wijn €6,99

Duboeuf Fleurie Een rood fruitmandje met genoeg backbone om erbij te kunnen eten         € 9,99

De Beaujolais ligt tegen de Bourgogne appellation Pouilly-Fuissé aan. En Georges Duboeuf maakt ook hier een fraaie wijn.

Duboeuf Pouilly-Fuisse  Een voorbeeld van een verfijnde versie van Pouilly Fuissé, boterig, mals, mooie zuren en sappig € 16,99

Duboeuf Brouilly   Het sap knalt het glas uit, fruitig en pittig  €7,99

Duboeuf Moulin à Vent  Een boersige, aardse wijn met veel sap en body, licht kruidig € 13,99

Alle Duboeufs bij elkaar: AH Georges Duboeuf

Beaujolais wijnen zijn rijk en verrassend met een uitstekend prijs en kwaliteitverhouding.

Drink ze licht gekoeld (kan het niet vaak genoeg zeggen).

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl