Mendoza | Catena Zapata

Catena Zapata, do I need to say more? Er niet veel wineries waarbij alle blije bellen afgaan als je de naam noemt. Catena Zapata is er een van.

Bodega Catena Zapata bestaat sinds 1902. Great wines begin in the vineyard, en daarmee is gelijk de spijker op de kop geslagen wat betreft Catena Zapata. Van instap tot premium, alles is goed en draagt de signatuur van Catena. Oprichter Nicola Catena heeft malbec mede op de kaart gezet in Argentinië. In 2009 werd kleinzoon Nicolás Catena Decanter Man of the Year.

De eerste Catena’s zetten voet aan land in Argentinië vanuit Italië in 1898. Nicola Catena had gelijk het idee dat malbec, blenddruif in Bordeaux, het in het Argentijnse klimaat goed zou doen. Dat bleek juist te zijn. Zijn zoon Domingo zette de lijn voort en de Catena werd een van de grootste wineries in Mendoza.

Na een dip de jaren zestig in de Argentijnse economie en daardoor ook in de Argentijnse winebusiness was het kleinzoon Nicolás’ taak om het bedrijf weer op de kaart te zetten. Zijn ervaring in Napa Valley, hij werd hoogleraar in Berkeley maar raakte aldaar toch weer in de winebusiness, inspireerde Nicolás Catena om de zaken in zijn familiewijngaarden voortvarend aan te pakken.

Hoewel de Argentijnse tendens uitging naar massawijnen, ging Catena op zoek naar het beste terroir voor kwaliteitswijnen. Chardonnay en malbec plantte hij in de subregio Gualtallary, op een hoogte van soms wel 1500 meter. Juist de uitlopers van de Andes bleken ideaal voor de wijnbouw.

Nicolás werkte vijf jaar aan de kwaliteit van de zestig jaar oude Adrianna wijngaard, voor hij in 1994 een Catena Malbec op de markt bracht. Hij besloot zelf klonen van malbec te selecteren uit een aanplant van maar liefst 145 klonen, die hij liet neerzetten in de La Pirámide-wijngaard.

Nicolas’ dochter Laura. Als arts, gespecialiseerd in spoedeisende hulp en afgestudeerd aan Harvard en Stanford, bracht de juiste wetenschappelijke achtergrond binnen bij het R&D project van de familie. Zij richtte haar aandacht op de malbec op grote hoogte. Dit leverde in 2004 zulk geweldig fruit op dat het team de most direct in nieuwe eikenhouten vaten liet gisten. Dit zijn de Luca-wijnen: Laborde Syrah en G-lot chardonnay. Een chardonnay van een rotsachtige, kalkhoudende bodems op 1500 meter boven zeeniveau in Gualtallary (Mendoza). Het terroir geeft de wijn mineraliteit en de hoogte zorgt voor frisheid. De druiven van de Laborde Double Select Syrah komen van Uco Valley. Een krachtige Syrah met leer, bosgrond, tabak en donker fruit.

Mendoza

Argentinië is een van de landen met de hoogste wijnconsumptie per inwoner ter wereld. Argentijnse wijn heeft nu ook de wereld stormenderhand veroverd, door van massawijnen over te stappen op kwaliteitswijnen.

De beste wijngebieden liggen tegen het Andesgebergte aan. De streek rond Mendoza is verreweg het belangrijkste wijngebied van Argentinië. Hier is ook voldoende smeltwater uit de Andes voorhanden voor irrigatie van de druiven. De neerslag is hier maar 250 millimeter per jaar. Bovendien profiteert Mendoza van de hoge ligging, zodat de wijnen voldoende natuurlijke frisheid behouden. Het dagelijkse temperatuurverschil, op grote hoogte relatief groot, speelt daarin een zeer voorname rol.

Het zijn Europese druiven die hier staan: cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en syrah. En uiteraard malbec.

Catena Zapata maakt véél wijnen. In Nederland zie je links en rechts online en in stenen winkels, de wijnen van Catena Zapata zijn ook breed verkrijgbaar in de horeca via importeur Vinites Catena Zapata

Van instap tot premium, van 8 Euro tot bijna 200 Euro, je vindt het allemaal bij Catena Zapata en het is allemaal goed. Maar een beetje inlezen kan helpen. De Adrianna wijngaard ligt bijvoorbeeld op ruim 1500 meter hoogte aan de voet van de Andes en levert met chardonnay een strak elegante Chablis-lookalike topper. De malbec die van de Adrianna wijngaard komt is geconcentreerd en krachtig, mineralig, aards en bloemig. De Catena Zapata Malbec Adrianna Mundus Bacillus Terrae wordt gezien als een top malbec.

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl