6 mei | International Sauvignon Blanc Day

Jaarlijks is het op de eerste vrijdag in mei International Sauvignon Blanc Day. Er is geen twijfel over mogelijk dat sauvignon blanc bijzonder is, zeker in Nieuw-Zeeland.  Dit druivenras is zelfs verantwoordelijk voor de ontdekking van Nieuw-Zeeland als wijnland. International Sauvignon Blanc Celebration (ISBC) wordt met enige regelmaat georganiseerd in Marlborough. En vandaag zijn de spotlights dus opnieuw gericht op de savvy’s.

Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland
In de jaren ’70 van de vorige eeuw is Nieuw-Zeeland gestart met het produceren van wijn. Nieuw-Zeelanders hielden meer van bier, waardoor de wijnproductie langzaam op gang kwam. Ruim veertig jaar later hebben ze dat ruimschoots ingehaald. Nieuw-Zeeland draait mee met de wijn-wereldtop en staat vooral bekend om zijn stuivende, zuivere en superfruitige sauvignon blanc; de druif die Nieuw-Zeeland als wijnland op de kaart heeft gezet.

Nieuw-Zeeland kent veel kleine wijnboeren die onderling samenwerken. De bekendste wijngebieden zijn Hawke’s Bay en Gisborne op het noordereiland en Marlborough en Nelson op het zuidereiland. De eerste sauvignon blanc stokken werden in Marlborough gepland en vandaag de dag is 70 procent van de totale productie sauvignon blanc. De kenmerkende stijl blijft groeien in populariteit want nergens ter wereld smaakt sauvignon blanc zo explosief, fris en weelderig tegelijk als die uit Nieuw-Zeeland.

Een van de meest bekende en bekroonde producenten in Nieuw-Zeeland is Villa Maria. George Fistonich kocht in 1961 een paar hectares van zijn astmatische vader, omdat deze door zijn ziekte niet meer kon werken. De wijnen die pa maakte, waren grotendeels voor eigen consumptie en voor familie en vrienden. De wijnbouw stond vijfenvijftig jaar geleden in Nieuw-Zeeland nog in zijn kinderschoenen. Nu is Villa Maria een groot wijnbedrijf met duizenden hectares wijngaarden en een eindeloze reeks prijzen en medailles. Hierdoor is Villa Maria in ieder geval de meeste bekroonde winery van Nieuw-Zeeland, maar misschien ook wel ter wereld. Toef op de taart – naast het in 2009 toegekende ‘knighthood’ voor Sir George – is de Liftetime Achievement Award in 2011 van de International Wine Challenge voor Fistonich. Een zeer prestigieuze prijs toegekend aan een man met een missie. Villa Maria is onlangs verkocht, maar de familie zit nog in het bedrijf en heeft volop zeggenschap.

Uiteraard maakt Villa Maria sauvignon blanc: Villa Maria private bin sauvignon blanc organic staat bij de Plus, Deen, Spar & Jumbo voor € 9.49
Andere sauvignon blancs van Villa Maria zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de horeca.

 

 

 


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl