Gramona

Permanente educatie:

Xavier Gramona bezoekt Nederland
Cava Gramona

Wat maakt Gramona nu zo bijzonder? Expert en champagne-schrijver Michael Edwards antwoordt uit zichzelf op één van de vragen in een interview op deze site ‘ik kan altijd het verschil proeven tussen een non-vintage champagne en cava, met één uitzondering en dat is de mooie cava van de familia Gramona’. Dat maakt nieuwsgierig, want echte champagnepuristen zijn over het algemeen niet zo dol op cava.
Gramona cava’s worden gemaakt in de Penedès. De producent, gevestigd in Sant Sadurni d’Anoia, bezit 40 hectare, ook worden er druiven gekocht. Het bedrijf is 125 jaar oud en heeft er al vroeg voor gekozen om zich te specialiseren in Reserve cava’s. De wijnen van Gramona liggen vier tot tien jaar te rusten en doen daarmee niet onder voor de hogere cuvée’s in de Champagnestreek. Is dat de voornaamste reden dat hun cava’s zo belegen en toasty als champagnes zijn?

De familie Gramona
‘Nee, er is nog iets’, antwoordt Xavier Gramona. Hij is in Nederland op uitnodiging van Wijnimport J. Bart en hij heeft deze middag presentaties gegeven aan de inkopers en wijnadviseurs. Xavier Gramona beantwoordt de vragen in restaurant Lute waar hij samen met de staf van J. Bart is neergestreken. Gramona is de vriendelijkheid zelve, ondanks dat hij een lange dag achter de rug heeft. ‘It is the use of natural corks instead of crowncorks’ én ‘the xa.rello grape’. Export manager Ana Lopez valt hem bij ‘xarel-lo has a natural high level of resveratrol, which is very healthy. People in the USA take resveratrol pills, but they could better take our Cava’. Resveratrol is toch vooral bekend van rode wijn? ‘Yes, that’s correct, but we know xarel-lo was originally a red wine grape’. Xarel-lo blijkt ook goed te kunnen ouderen en levert dus een substantiële  bijdrage aan de kwaliteit van de Cava’s. Gramona is een familiebedrijf. Xavier en zijn neef Jaume, oenoloog van Gramona, zijn de vijfde generatie. De zesde generatie staat in de startblokken ‘I have a son and a daughter, they are twenty and something’.

Cijfers, gegevens en citaten

Gramona maakt wel tien verschillende soorten cava’s en daarnaast nog stille en zoete wijn. In totaal bedraagt de productie 600.000 flessen cava en 600.000 flessen wijn. Er werken 60 mensen bij Gramona en het bedrijf is met Torres één van de voorlopers op het gebied van aanpassingen als gevolg van de klimaatverandering. ‘In Spain in some areas the harvest is two weeks more early then in the past’. Duurzaamheid en ecologisch verantwoord werken zijn ook ijkpunten. Op het gebied van Research & Development is het bedrijf zodanig gespecialiseerd geraakt in cryo-extractie, dat Oostenrijkse bedrijven in Spanje om advies komen vragen. Alle reden om zeer trots te zijn, toch? ‘Yes and no. When it concerns our cava, we have to explain everywhere in the world that it is as good as champagne, if not better. Sometimes we get tired from it. Fortunately the professionals know about our quality’. Inderdaad, Jancis Robinson heeft onlangs Gramona in het hart gesloten, net zoals Michael Edwards dat eerder heeft gedaan. In Nederland is Master of Wine Frank Smulders een waar pleitbezorger van Gramona. In een les van de Diploma Course over mousserende wijnen verklaarde hij ‘Gramona is gewoon de beste cava van Spanje’. Graag vragen Lopez en Gramona nog aandacht voor hun liqueur d’expedition ‘we make this from old wines and spirits, we add some sugar and we let it rest on chestnut wood casks. It is in fact a kind of rancio wine, we are very proud of it.’

De cava’s van Gramona

In Nederland zijn drie cava’s uit de range van Gramona op de markt. De Brut Reserva, de Brut Reserva Argent en de ‘III Lustros Gran Reserva Brut Nature’, uit te spreken als Tres Loestros. De Brut Reserva, hoewel qua prijs het instapniveau van de range, heeft een belegenheid en een ‘toast’ karakter die je niet snel ziet bij cava’s. Het is zo voor te stellen dat dit glas in een blindproeverij mensen op het verkeerde been zet, als het gaat om de juiste appellation. Dit glas heeft een hoge kwaliteit. Xarel-lo, parellada en macabeo zijn gelijk vertegenwoordigd in de blend. De III Lustros is een vintage cava en wordt na gemiddeld zes jaar op de markt gebracht. De wijn is een Brut Nature, dus géén dosage en dat is te merken. Een pure droogheid en zeer fijne mousse, kenmerkt deze wijn. Xarel-lo is de belangrijkste druif van de III Lustros, de overige 20 % komt van de macabeo. De Argent is gemaakt van 100% chardonnay en heeft drie jaar op  zijn gisten gelegen. Zuiverheid is hier troef. Het is opvallend dat de Brut Reserva in belegenheid en ‘toast’ karakter zo uitsteekt boven de twee andere hogere cuvée’s. De finesses van de III Lustros en Argent zijn hoger, maar het vereist wel een hogere graad in de proefkunde om die verfijning te herkennen.

Tot slot: Lute, de avond en de sauvignon Blanc

Restaurant Lute is officieel gevestigd in Amstelveen. De locatie aan het water en de weilanden, wordt toch meer gezien als Oudekerk aan de Amstel. Het restaurant kookt op niveau en de bediening is adequaat. Sommelier Bianca van den Berg is acht jaar in dienst en bestiert de boel dienovereenkomstig. Bij voorgerecht van divers bereide vissoorten viel de gebarbecuede kreeft op, die bereiding gaf de kreeft zovéél meer smaak. De sauvignon blanc van Gramona – één van de stille wijnen van de producent en een rijpe, tropische variant -, paste daar prima bij. Henk Bart, Erwin van den Bosch en Mathilde Meijers waren namens Wijnimport J. Bart aanwezig. Xavier Gramona rende na het diner na de auto, want dit soort blazende vrieskou was hij niet gewend.
Wie is wel aan die kou gewend eigenlijk? Maar cava Gramona zal ons bijblijven.

www.gramona.com 
www.wijnimportbart.nl


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl