Haïti en Sotheby’s

Haïti en Sotheby’s

Haïti beheerst het nieuws. De schrijnende beelden van de slachtoffers vullen de voorpagina’s en de televisiejournaals. Zoals zo vaak zijn de mensen die al zo weinig hebben de dupe. Een natuurramp verwoestte hele stadsdelen met gammele hutjes en maakte veel slachtoffers. Eén van de armste landen van de wereld is nog meer dan anders aangewezen op hulp van de wereld.

Nederland heeft zich vorige week van zijn goede kant laten zien door ruim 41 miljoen bij elkaar te brengen voor dit goede doel. De regering verdubbelde dit bedrag, dus er staat 83 miljoen op de teller. Voorbeelden van de meest ontroerende tot ruimhartige schenkingen kwamen tot ons. Variërend van het inleveren van zakgeld tot het schenken van de eindejaarsuitkering van de directeur van de Spoorwegen aan giro 555. ‘Ik heb niets extra’s verdiend in 2009, we hebben de mensen letterlijk en figuurlijk in de kou laten staan’. Goed voorbeeld doet goed volgen, zou je denken.

Laat nu net afgelopen weekend bij Sotheby’s in Hong Kong een wijnveiling plaatsvinden terwijl op hetzelfde moment in Porte au Prince nog naar levenden onder het puin wordt gezocht. De bedragen die in Hong Kong voor de wijnen werden betaald waren drie keer zo hoog als vooraf werd verwacht. Voor magnums Chateau Petrus, Lafite, Latour, La Tâche en Romanee Conti werden grif bedragen van $ 28.000 of meer betaald. Veel kopers kwamen uit Aziatische landen. Toch geen plek op de wereld waar armoede en natuurrampen onbekende grootheden zijn. Tijdens de veiling kregen de bieders ook nog eens de meest mooie wijnen te proeven zoals een Louis Roederer Blancs de Blancs 1993 en een Haut Brion 1998. Het zij ze van harte gegund, want welke wijnliefhebber had daar ook niet bij willen zijn?

Maar bieden op wijnen terwijl Haïti zo in het nieuws is? Had Sotheby’s niet een daad kunnen stellen? Maar dan echt een daad van formaat, waar de wijnwereld trots op zou zijn geweest: 500 Euro bovenop elke geveilde fles voor de slachtoffers in Haïti! Dat had toch niemand gemerkt daar en dit was pas echt mooi wijnnieuws geweest in plaats van het zoveelste gebroken wijnveiling-record.

Een gemiste kans, want een mooi glas wijn en het goede doel gaan uitstekend samen.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl