Kwaliteits-Prosecco | Follador

Je hebt prosecco en je hebt prosecco. Én je hebt hele goede prosecco van het 250 jaar oude kwaliteitshuis Follador.

Prosecco

Prosecco is een mousserende wijn en daarmee houdt de overeenkomst met champagne op. Prosecco wordt gemaakt volgens de charmat methode met vergisting op tank. De druif is glera. Er worden jaarlijks ruim 600 miljoen flessen prosecco gemaakt en dat is meer dan champagne met ruim 300 miljoen flessen. Het herkomstgebied ligt boven Venetië tussen de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene, zo’n zestig kilometer boven Venetië. De wijngaarden van de DOCG Prosecco liggen op steile heuvels en dit gebied is in 2019 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

Het DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore beslaat 6.000 hectare, hiervan behoren er 106 tot het topgebied Superiore di Cartizze die jaarlijks meer dan een miljoen flessen produceert. Als toevoeging aan het DOCG kan ook 1 of 1 van de 43 onderscheiden ‘Rive’ (zeer steile hellingen) worden toegevoegd. Het DOCG is een prachtig gebied met veel steile hellingen wat de wijnbouw overigens kostbaar maakt. Superiore slaat hier op een specifiek gebied.

Er is een DOC voor prosecco van buiten de DOCG-regio. De DOC Treviso staat wat hoger dan de DOC Prosecco, hier worden ongeveer 400 miljoen flessen per jaar gemaakt en veel bulk.

Zoals gezegd, je hebt prosecco en je hebt prosecco.

Smaak en stijl

Prosecco wordt voornamelijk geproduceerd als spumante (DOCG, bar 3,5 tot 5)  of licht mousserende frizzante (DOC, bar 1,0 tot 2,5). Afhankelijk van hun zoetheid worden prosecco’s aangeduid als Brut (tot 12 g restsuiker), extra dry (12-20 g) of dry (20-35 g). Dat is best wel verwarrend is, dry is de zoetste variant.

In tegenstelling tot champagne, gewaardeerd om zijn rijke smaak en complexe secundaire aroma’s, hebben de meeste Prosecco-varianten intense primaire aroma’s en zijn bedoeld om fris en licht te smaken. De smaak is beschreven als intens aromatisch en knapperig en doet denken aan gele appel, peer, witte perzik, abrikoos en zelfs lila en acaciabloemen. De neus biedt een geurig boeket, inclusief gouden appels, citrusvruchten en verse planten, afgewisseld met lila en acaciabloemen.

Follador

De familie Follador leidt het kleine wijnbedrijf in het dorp Col San Martino dat zo’n 80 km ten noorden van Venetië ligt, midden in het DOCG gebied. Iedereen in het kleine dorp wijst je onmiddellijk de weg als je naar deze familie vraagt. Immers sinds de 18e eeuw is de naam Follador hier al verbonden aan wijn. Vader Gianfranco Follador staat weliswaar nog steeds aan het roer maar de nieuwe generatie neemt steeds meer taken van hem over. Michele voert de algehele leiding en zijn drie zusters Francesca (oenoloog), Emanuela en Cristina nemen respectievelijk de vinificatie, administratie en export voor hun rekening. Alles is in eigen hand.

Kwaliteitsprosecco’s

De familie bezit 40 hectare DOCG en DOC Treviso wijngaarden, waarvan vele locaties van historisch belang zijn. Jaarlijks worden er circa 1.500.000 flessen verkocht in de premium binnenlandse en internationale markten.

Follador maakt onder andere 5 DOCG prosecco’s en 8 DOC prosecco’s, in Italië is nog meer te krijgen, maar daar zijn we nu niet.

In Nederland vinden we de volgende prosecco’s van Follador in de Horeca en de betere wijnwinkels.

De Prosecco’s van Follador zijn vegan friendly.

De Cuvée Torri di Credazzo maakt Follador van druiven die exclusief uit hun wijngaard op de heuvel rond de Torre di Credazzo komen. Een single vineyard Topprosecco dus. De Torre behoren tot een oud kasteel dat hier duizend jaar geleden heeft gestaan. Deze bijzondere Prosecco heeft fijne en aanhoudende belletjes en aroma’s van appel, perzik en rozenblaadjes. Hij heeft een heerlijke soepele, volle smaak met een opwekkende afdronk.

De Extra Dry is één van de 4 Prosecco’s Superiore die Follador vervaardigt. Er wordt een lage opbrengst per ha nagestreefd, zodat een mooie geconcentreerde Prosecco kan worden gemaakt. Deze fijne Prosecco heeft subtiele aanhoudende belletje en een geur van peer, appel, citrus, perzik en een hint van blauweregen. De smaak is vol met een goede lengte.

De Follador Prosecco Nature Pas Dosé is afkomstig van de wijngaarden rondom het plaatsje Treviso even boven Venetië. De Brut Nature Pas dose heeft een harmonieuze structuur, die de minerale tonen benadrukt van de klei en kalksteencomponenten van de Follador wijngaarden. In de smaak is het fris en natuurlijk en rijk aan aroma’s.

De Follador Prosecco is afkomstig van de wijngaarden rondom het plaatsje Treviso even boven Venetie. Bij een eerste kennismaking met de wijn valt de elegantie op naast een geur- en smaakimpressies van witte perzik, peer, abrikoos en amandelen. De kleine fijne belletjes rijgen zich als minikabeltjes omhoog. Prachtig aperitief en feestwijn van onberispelijke kwaliteit.

Follador maakt prachtige prosecco’s.

Importeur is Oud Reuchlin &Boelen: ORB Follador

ChvZ


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl