Italian Summer | Italiaanse zomerwijnen

Je zou het vandaag niet denken als je naar buiten kijkt, maar vandaag is het officiële begin van de zomer. Met het weer opengaan van de grenzen lonkt ook een Italiaanse zomer, want wat hebben we dat land gemist met alle kunst, cultuur, oudheid, lekkernijen en wijnen. Maar die wijnen zijn gelukkig ook hier beschikbaar. Italië zit nog in het EK, je zou zelfs een avondje voetballen kunnen combineren met Italiaanse wijnen. Vandaag en morgen besteedt Winebusiness.nl daarom aandacht aan Italiaanse wijnen. We beginnen met Vajra, bekend van de hogere Piemontese wijnen.

Vajra heeft een lichte stijl voor de Barolo en heeft met de Langhe DOC Rosso een uitgesproken zomerwijn gemaakt. Het is een blend van voornamelijk nebbiolo, dolcetto, barbera aangevuld met albarossa, freisa en pinot noir. Een hele soepele lichte zomerwijn. Isodoro Vajra denkt ook aan voetballen als deze wijn ter sprake komt ‘de meest opwindende wedstrijd is wanneer elke speler een bijdrage levert, met zijn eigen vaardigheden en talenten. Daarom denk ik aan een voetbalteam als ik aan Langhe Rosso denk! Nebbiolo valt, net als de aanvoerder, op door zijn structuur en overtuigende elegantie. Barbera (links) vleugel geeft frisheid en persoonlijkheid aan de blend, terwijl dolcetto het team in de verdediging ondersteunt met zijn betrouwbare structuur. Freisa geeft, net als de spits, nooit op en maakt altijd zijn statement op het veld. En dan de pinot, dit is een aanvallende middenvelder: behendig en snel, de echte expert in dribbelen, brengt de adrenaline met klasse naar het spel. Tot slot hebben we albarossa, de keeper, die soms onopgemerkt blijft, maar waar we niet zonder zouden kunnen. Samen vormen ze de perfecte blend.

Een betere proefnotities bestaat er niet tijdens dit EK!

Dezelfde producent maakt ook Langhe DOC Bianco Dragon: Deze wijn is ontstaan als een experiment om chardonnay en sauvignon in één wijn te verenigen. Naast chardonnay en sauvignon clanc wordt een klein deel nascetta en riesling gebruikt. De oogst is handmatig en de vinificatie vindt plaats bij 16 graden in RVS. Een enorm aromatische, frisse, tintelende witte wijn met veel fruit en zachtheid. Heerlijk.

Het is maar enkelen gegeven om zowel prachtige wijn te maken als de flessen zo mooi te labelen en aan te kleden dat ze een lust voor het oog zijn. In het wijngebied Veneto, vlakbij Verona, zit een wijnbedrijf wat dit kan. Voluit is de naam: Pasqua Vigneti & Cantina Spa, Verona, Italia. Deze producent heeft een rode en een witte wijn gemaakt met een prachtig label van deels ingedroogde druiven. Een lust voor het oog en tongstrelend. De namen zijn Passimento Bianco Romeo & Juliet & Passimento Rosso Romeo & Juliet. De witte is gemaakt van garganega waarvan garganego 25% is in gedroogd, De smaak is zacht en fris met een klein bittertje in de afdronk. De rode is van corvina, croatina en merlot: de smaak is rond, zacht en soepel. Een doordrinker.

Tot slot nog een vrolijke rosé prosecco van de kwaliteitsproducent Follador, een Prosecco Laelia 2019. Rosé prosecco is de nieuwste loot aan de prosecco staan. Naast de glera wordt ook pinot noir gebruikt. Laelia betekent mayflower, de prosecco heeft nog twee maanden op zijn lees gelegen en dat geeft verdieping. Fris, fruitig, veel rood fruit en lengte. Een topprosecco

 

Let the games begin!

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl