Japans en bio-dynamie | Petit-Roy in de Côtes de Beaune

Domaine Petit Roy is een heel klein wijnhuis uit de Côte de Beaune. Het wijnhuis is pas in 2016 opgericht door Seiichi Saito, een Japanse Chinees of, Chinese Japanner.  Seiichi Saito werd geboren in China maar groeide op in Japan. Na een graad in de pedologie, begon hij zich te interesseren voor wijn en liep hij zijn eerste stage in 2005. Hij is dan 22 jaar oud en het onderwerp fascineert hem. Hij besluit Japan te verlaten om zich verder in wijn verdiepen en deed ervaring op bij Simon-Bize waar hij tijdens een opleiding aan de CFPPA in Beaune ten aanliep. Saito, die voornemens was naar Japan terug te keren, besluit uiteindelijk in Frankrijk te blijven. Hij is op allerlei manieren met wijn bezig, zo stond hij aan de basis van restaurant La Lune in Beaune. Hij wil nog steeds wijnboer worden en deed ervaring op bij Armand Rousseau, Jacques Frederic Mugnier en Domaine Leflaive, bij deze laatste werd het zaadje voor de bio-dynamie geplant.

Seiichi heeft slechts (!) 1,3 hectare en koopt her en der druiven op die voldoen aan zijn bio-dynamische eigen. Want zijn eigen grond bewerkt hij volledig biodynamisch, ook al is hij niet officieel gecertificeerd. Dat is teveel administratief gedoe waar hij geen tijd voor heeft. Naast chardonnay en pinot noir werkt hij ook met aligoté en altesse. Altesse staat vooral in de Savoie en lijkt een beetje op chasselas. In de Bourgogne staat ook een klein gedeelte aangeplant wat op de markt komt als Vin de France.

Seiichi gebruikt natuurlijke gisten bij de fermentatie. De gisting komt dan wel langzamer op gang en duurt langer, maar het is beter voor de smaak. De witte druiven worden ontsteeld, de rode meestal niet. De witte wijnen rijpen gemiddeld 11 maanden in eikenhouten vaten en dat maakt de wijnen zacht en romig. De rode wijnen rijpen 12 tot 18 maanden. De wijnen worden niet gefilterd en/of geklaard. Binnen de bio-dynamie mag wel sulfiet gebruikt worden, maar zo weinig mogelijk. Zo blijft het pure en natuurlijke karakter van de wijn goed behouden. Het portfolio van Seiichi is divers en omvat zowel Vin de France als appellation wijnen. Hij produceert onder andere Savigny Les Beaune, Aloxe Corton, Pernand-Vergelesses en Chorey Lès Beaune.

Best of Wines Petit-Roy heeft o.a. de Petit-Roy Bourgogne Haut Cotes de Nuits 2021 –  aards, sappig, fruitig, gamayachtig -, en de chardonnay Petit-Roy Les Monsnières 2021 – zacht, romig, sappig en met een vleugje vanille – in het portfolio. De wijnen zijn niet goedkoop (welke wijnen wel in de Bourgogne?). Deze waren rond de 40 Euro, maar zijn de prijs meer dan waard.

Domaine Petit Roy mag dan jong zijn, de wijnen zijn van zeer hoge kwaliteit. Seiichi Saito is iemand om in de gaten te houden.

ChvZ.


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl