Uruguay | Bodegas Carrau

Bij De Monnik Wine Experience was ook Bodegas Carrau present. Eigenaar Javier Carrau en zijn dochter Juliana waren in Europa voor ProWein en gaan dan ook langs bij hun importeurs. En zo zijn ze in Nederland beland. De Monnik Dranken importeert de Uruguayaanse wijnen van Carrau al veertien jaar en een delegatie van DMD is toen ook bij de bodega in Uruguay geweest. Javier en Juliana vertellen uitgebreid over hun land en hun wijnen.

Na Argentinië, Chili en Brazilië is Uruguay het 4e grootste producerende wijnland van Zuid-Amerika. Het land bezit ongeveer 8.500 hectare aan wijngaarden. Aanmerkelijk minder dan de collega-landen uit Zuid-Amerika, maar Uruguay maakt voornamelijk tafelwijn en heeft een kortere wijnbouwgeschiedenis. Uruguay is overigens erg stabiel en liberaal. Er zetelt al decennia een democratische regering en Uruguay is het tweede land (na Canada) waar cannabis volledig legaal is. Ook is het homohuwelijk gelegaliseerd, wat voor een Zuid-Amerikaans land best wel bijzonder is. Het zijn vooral immigranten geweest die het wijnmaken naar Uruguay hebben gebracht. En één van die immigrantenfamilies is de familie Carrau.

Uruguay is voor Zuid-Amerika klein maar is wel vier keer zo groot als Nederland. In 2021 telde Uruguay slechts 3,5 miljoen inwoners. Vroeger was Uruguay een Spaanse kolonie, zoals zoveel Zuid-Amerikaanse landen. De familie Carrau komt dan ook uit Spanje.

Bodegas Carrau

De familie Carrau begon met wijnmaken in 1752 in Catalonië in Spanje. In 1930 verhuisden ze naar Uruguay, waar zij in eerste instantie meedraaiden in andere wineries. Wijnbouw stond toen nog in de kinderschoenen in Uruguay. In 1976 werd Bodegas Carrau opgericht in de omgeving van Montevideo. Bodegas Carrau is nu een wijnbedrijf met een geschiedenis van 10 generaties wijnbouw en 272 jaar ervaring.

De familie heeft wijngaarden in het noorden van Uruguay, daar is hun Carra Chapeu winery. Half in Uruguay en half in Brazilië ligt hun Trinidad Hill vineyard en daar staat een hypermoderne kleine winery gebouwd. De Braziliaanse streek boven de grens met Uruguay is ook een wijnstreek. Zo maakt de familie Carrau straks wijn uit Uruguay én Brazilië. Bij Montevideo is de Colon winery van de familie Carrau.

De wijnen

In het noorden staat de meeste tannat aangeplant, als ook pinot noir, sauvignon blanc en cabernet sauvignon. Tannat, de druif die het zo goed doet in Uruguay, is ook bij Carrau belangrijk. Wat verder opvalt bij de wijnen van de familie Carrau is de goede prijskwaliteit verhouding.

Voor alle wijnen van Carrau geldt: serveer ze koel, ook de rode!

Sauvignon Blanc € 9,95 : fris, tropisch en zacht met fijne zuren.

Tannat – € 9,95: een fruitige instap tannat. Lichte houtinvloeden, zwart fruitmandje. Bordelaise elegantie en doordrinkbaar.

Chardonnay Reserva €12,95: 8 maanden op de lie op barrique. Zacht, boterig, met hazelnoot en wit fruit.

Tannat Reserva € 12,95: 1 ½ jaar Frans en Amerikaans  hout. Dit is een tannat met spierballen met veel zwart fruit en lengte in de afdronk. Geef deze wijn wat zuurstof door hem open te zetten of te decanteren. Iets erbij eten verdient aanbeveling

Cabernet de Reserva € 12,95: deze Uruguyaanse cabernet is een stevige jongen met cassis, sap en kruidigheid. Hier is koelen het devies en er iets bij eten.

Tannat|Cabernet Gran Reserva € 17,95: een pittige combinatie met kracht en stevigheid en heel veel fruit. Gooi de ribeyes maar op de grill en genieten!

Tip! Petit Manseng Gran Reserva € 17,95 : zo’n petit manseng zie je niet vaak. Pittig en zacht, stevig en rond met wit fruit en mooie zuren, tropisch en mineralig. Licht zoetje, doordrinkbaar en aangenaam.

Tip! Arinarnoa € 13,95: De arinarnoa is ooit in Frankrijk ontstaan als wilde kruising van tannat en cabernet sauvignon. Hoewel in Frankrijk officieel erkend, staat er daar nauwelijks wat van aangeplant, maar in Uruguay voelt de druif zich meer thuis. De arinarnoa is een late variëteit dus hij rijpt onder relatief koele omstandigheden, aan het eind van het seizoen. Intense aroma’s van pruimen en bosbessen. Een zachte wijn met aanwezige doch vriendelijke tannines, zwoel, rijp en een zwart fruitmandje. Met deze wijn heeft u een verhaal erbij want wie kent dit druivenras nog.

Amat Tannat € 26,95: een zwoele en geconcentreerde wijn uit het noorden, de druiven komen van Carra Chapeu. Huidige jaargang is 2021 en die is nog een baby, deze wijn kan moeiteloos ouderen. Een dinerwijn die je met respect moet benaderen. Veel zuurstof geven, grote glazen, licht koelen en veel walsen bij een gegrild stuk vlees.

 

ChvZ

Verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Voor info over een adres bij u in de buurt, even een mailtje naar: info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl