Krems-Hollenburg | Weingut Forstreiter

Meinhard Forstreiter: ‘Ik heb een eenvoudig motto. Ik maak de wijnen voor mijzelf. Alleen wijnen, die mij smaken kan ik verkopen. Gelukkig zijn er veel mensen, die mijn smaak delen.’ Meinhard is niet de eerste wijnboer die dit zegt, en zeker ook niet de laatste. Want je eigen smaak staat voorop. Forstreiter zit in Krems, de witte wijn hoofdstad van Oostenrijk, die ligt op de zuidoever van de Donau. In het idyllische wijnbouwgebied Krems-Hollenburg is Forstreiter al sinds 1868 in familiebezit.

In Krems wordt al sinds 400 na Chr. wijn gemaakt. Net als de omliggende wijnbouwgebieden Wachau en Kamptal profiteert Krems van het klimatologische spanningsveld tussen de koel vochtige invloed van het Waldviertel en de warme droge winden uit de Pannonische vlakte in Burgenland. Door deze temperatuurverschillen ontstaan er aroma’s.

Forstreiter is in het afgelopen decennia gegroeid van 13 naar 55 hectare. Ze werken nauw samen met de natuur en zijn sinds 2019 gecertificeerd voor Sustainable Austria. De wijngaarden liggen rondom Hollenburg, dichtbij of direct aan de Donau op een hoogte van 150 tot 350 meter. Het handelsmerk van het wijnhuis is premium grüner veltliners. Het landschap in Hollenburg kenmerkt zich door bodemdiversiteit. Naast diverse lösslagen op verweerde gronden is er het unieke conglomeraat Hollenburg, een bijzonder kalkrijke bodem afkomstig uit de ijstijd, die ook in hete jaren frisse, kruidige wijnen oplevert met veel mineraliteit. Toplocaties zijn onder meer de Kremser Kogl (terras op het zuidoosten met een lösslaag tot tien meter hoog op conglomeraat), de wijngaard Hollenburger Kreuzberg (Van zeer oude wijnranken op verweringsgesteente, löss en conglomeraat, waar de Grüner Veltliner voor de weiße Mammut, een bewaar-grüner-veltliner. Gedurende 12 maanden rijpt de wijn in 100% nieuw Franse barriques. Hiernaast ligt de wijn ongeveer 12 maanden sur lie. Dit resulteert in een zeer complexe rijke wijn van absolute topkwaliteit

Bijna 60% van de wijnen wordt geëxporteerd naar 17 landen en heeft o.a. onderscheidingen ontvangen van onder andere Falstaff, Vinaria, The Wine Enthusiast en Wine Spectator. Vorig jaar verscheen de Kremsr Kogl zelfs in de jaarlijkse Wine Spectator top 100.

Winebusiness.nl proefde de volgende wijnen van Forstreiter. De Mammut is hierboven al beschreven:

–            Kremser Kogl (verkoopadvies 10 euro): een grüner veltliner uit het boekje met bloemige fruitigheid en tropische accenten

–            Ried Schiefer Grüner Veltliner (Verkoopadvies € 17,50): fris, mineralig en loepzuiver

–            Ried Schiefer Riesling (Verkoopadvies 18,00): delicaat en aromatisch

–            Weisse Mammut (Verkoopadvies 28 euro): bewaartopper

–            Tabor (verkoopadvies 28 euro): xacht en met veel verdieping

–            Zweigelt: sappig!

–            St. Laurent Reserve: Veel kersen en zachte tannines. Heerlijk.

 

De wijnen van Forstreiter hebben complexiteit, finesse, mineraliteit, kruidigheid en daardoor een uniek profiel.

Importeur is Jean Arnaud Forstreiter

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl