Le Plan GT

Enige tijd geleden werd deze site benaderd door een Belgische wijnbouwer uit de Rhône. Dirk Vermeersch, zo heette deze emailschrijver, had een kleine winery met zijn familie en wilde op enige Nederlandse wijnsites – waaronder deze – een banner plaatsen. Research en navraag her en der leerde dat deze wijnbouwer in een eerder leven autocoureur was geweest. Dat maakte nog meer nieuwsgierig en een afspraak was zo gemaakt. Op de betreffende dag stopt voor de deur een Belgische auto met op het nummerbord de tekst GT – WINE.

In Nederland kan dit – nog – niet, maar in België wel. ‘mijn coureurverleden zit nog wel in het bloed’. De auto blijkt een zes cilinder motor te hebben en behoorlijk wat power. ‘Mijn leven is een aaneenschakeling van dromen’, vervolgt Vermeersch later. Na een jeugd zonder noemenswaardige opleidingen – ‘ik ben op alle gebieden een autodidact’ – krijgt hij op enig moment de kans om te koersen in de auto van zijn broer. Nauwelijks twee jaar nadat hij in lokale races start met die geleende VW Polo van zijn broer, wint hij in hetzelfde jaar de 24 uren van Zolder én is reserve rijder op de winnende wagen in de 24 Uren van Spa-Francorchamps. Vanaf dan is hij full time autopiloot.

Piloot

Waar wij spreken over coureur, spreekt de Belgische professional over piloot. Ondertussen laat hij de wijnen zien die hij samen met zijn vrouw en zijn dochter met haar partner maakt. Alle ranges – van instap tot de X best en Chateauneuf du Pape – hebben het kenmerkende blokjes patroon van de finish vlag op de labels én de kurk. Racen blijft natuurlijk zijn eerste vak en zijn passie ‘ik heb alles gereden behalve Formule’. Vermeersch reed 11 jaar, toen maakte een ernstig auto ongeluk een eind aan zijn carrière ‘als ik iets doe , doe ik het goed.’ Hij lag maanden in de kreukels en aangezien hij op contract reed, had hij daardoor ook geen inkomsten meer. Vermeersch moest wat anders doen en gaat een benzine station uitbaten. Hij breidt dat snel uit met verkoop van tweede hands wagens.

Maserati

Binnen een paar jaar weet hij dealer van Maserati, Lancia en Volvo te worden en heeft het bedrijf meerdere mensen in dienst. Enige jaren later kwam er een mooi bod en dat was dat. Tijd voor een nieuw hoofdstuk. De Provence lokte en samen met vrouw Hèlene en dochter Ann (ver)bouwde hij een Bed & Breakfast. Hier kwamen beide echtelieden voor het eerst in contact met de wijnbouw, de wijngaarden lagen om de B&B heen. ‘Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik het door had, maar alle snoeibewegingen per jaar heb ik daar geleerd. Het werk staat of valt in de wijngaard’. De druiven gingen naar een coöperatie, maar van het wijnvirus kwam hij niet meer af. Vermeersch koopt 24 hectares met veel oude stokken in de Rhône – in Suze-la-Rousse – en zet daar in 2010 een gloednieuwe winery neer. ‘Dit bedrijf is niet alleen voor mij maar ook voor mijn kleinkinderen en hun kleinkinderen’.

Grand Terroir

Dochter Ann volgde de plaatselijke oenologieschool in de Chateauneuf-du-Pape. ‘Ze kwam terug met een diploma én een partner. Echtgenoot Sebastian Barbara is een voormalig rugbyspeler, motorrijder en rockmuzikant. Sinds 2005 werken dochter en schoonzoon bij het LePlan-Vermeersch wijnbedrijf. De letters GT komt overal terug bij Vermeersch. ‘Mijn doopnamen zijn Gregorius Theodorius en het staat ook voor Gran Turismo én Grand Terroir’. Vermeersch is gek op zowel de druiven als het terroir van de Rhône, in zijn ogen dé wijnmaakstreek van Frankrijk.

Winekitchen @Sea

Een maal gezeten in de Winekitchen @Sea, een nieuwe visbistro in Amstelveen, vertelt Vermeersch dat hij in Nederland op kleine schaaal met een wijnhandelaar in Bloemendaal werkt, maar er zou meer in kunnen zitten. ‘Dit is een interessante markt.’ Om die reden plaatst hij links en rechts banners ‘maar er moet wel vervolg op komen’. Le Plan GT heeft onlangs een verkoopsite gelanceerd waarbij de verkoop gaat naar de distributeur ter plekke en daar wil hij traffic naartoe hebben. ‘Ik verdien er zelf niets aan’. Hij heeft de capaciteit en de logistiek om per jaar 300.000 flessen te maken en te bottelen. Voor de instapranges kan hij ook nog druiven bijkopen. De premiumwijnen komen van eigen stokken en die maak ik niet eens elk jaar’. Bij de gravad lax en kaviaar – De Winekitchen @Sea is één van de weinige plekken waar je nog voor een beschaafd bedrag kunt genieten van deze steureitjes – rept hij over de power die zijn wijnen nodig hebben voordat ze op barrique gaan ‘je kunt niet zomaar iedere wijn op eikenhouten vaten gooien’.

Zijn Le Plan GT wijnen, mono-cepages, hebben alles wat toppers moeten hebben: balans, lengte, intensiteit en complexiteit. De twee premium wijnen – X best ‘van de beste percelen’ zijn outstanding. Meer mensen delen die mening. De Vlaamsche School was reeds beroemd om haar grote schilders, maar nu geeft ze ons een grote wijnbouwer. Dirk Vermeersch, voormalig autoracer, werd wijnbouwer’. Deze lovende woorden staan in de Guide Hachette van 2006 en gaan over een wijn van Vermeersch die dan voor het eerst op de markt is. De LePlan GT-S-2003 van Vermeersch wordt bekroond met 2 sterren in de Guide Hachette en Robert Parker, de beroemde Amerikaanse Wine Advocate geeft 95/100 punten aan Dirks eerste LePlan GT-1 Chateauneuf-du-Pape.

Bij de heilbot en pasta met zeevruchten begint Vermeersch nog even over Max Verstappen ‘zo’n talent is zeldzaam. Wist u dat zijn moeder ook Belgisch kartkampioen was? Hij moet dit jaar kiezen op hij Belg of Nederlander wordt. Ik denk het laatste, hij rijdt nu ook op Nederlandse licentie’. Hij laat op zijn telefoon nog een ander racewonder zien: Ines Taittinger. ‘Die heeft altijd genoeg te toasten als ze wint’. Voor de autopiloten die nog zoeken naar iets om mee te toasten.. Binnen korte tijd komt Vermeersch met zijn Belgian Bubbels waarbij de basiswijnen uit Le Plan GT komen en de opvoeding in België plaats vindt. ‘Het lijkt me super om die straks in handen van Verstappen te zien!

Charlotte van Zummeren

Vermeersch Le Plan GT

Winekitchen @Sea


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl