Le Réveil des Terroirs | door Gert Crum

Hoewel Nederland maar ongeveer 1% van de totale champagne productie afneemt, bestaat er bij velen grote liefde voor deze sprankelende mousserende wijn. Alle belangrijkste champagnehuizen worden in Nederland verkocht en er zijn een paar – kleine – importeurs die uitsluitend met champagne werken. Een niche, een hogelijke gewaardeerde wijnsubtak.

Groot-Brittannië kent een paar gespecialiseerde champagne schrijvers: Michael Edwards en Tom Stevenson. Beide hebben meerdere publicaties op hun naam staan. In Nederland is Gert Crum dé champagne-schrijver. Hij heeft ook meerdere boeken gepubliceerd. De voorlaatste was Champagne Compleet, een titel waar hij nu op terugkomt. Een boek over champagne is nooit compleet, aldus Crum.

Toch is zijn recent uitgekomen Le Réveil des Terroirs – in Engelse vertaling The Future Uncorked –  een goede poging daartoe. Op de omslag van dit ruim 2,5 kilo wegende boek staat de kathedraal van Reims, die ook omgekeerd weerspiegelt in het champagneglas wat ervoor staat. Op de achterzijde, zoals het hoort, staat een foto van Gert Crum en Jan Bartelsman. Zoals de titel al aangeeft vormt de herkomst van de wijnen en het terroir van de Champagne de belangrijkste focus.

Er is maar een appellation in Champagne en dat is A.O.C. Champagne. Een doorn in het oog van Crum. Een gebieden met een vergelijkbare grootte zoals de Bourgogne heeft er 100. De variëteiten in terroir zijn wel degelijk aanwezig in de champagne en daar wordt uitgebreid op ingegaan. De beschrijvingen van de vier subregio’s en 17 gemeenten maken duidelijk dat de verschillen tussen de terroirs en champagnes groot zijn.

Terroirchampagnes hebben de toekomst. Al blijven er genoeg brands over natuurlijk, het geld in de champagne wordt verdiend met de instappers, ook bij topproducenten als Jacquesson en Roederer, hoewel de prijs van hun instappers aanzienlijk hoger ligt. Dit boek maakt duidelijk dat champagne meer is dan alleen een mousserend product. Champagne is wijn en dient daarom ook het beste uit een wijnglas gedronken te worden. Crum geeft ook zelf het goede voorbeeld bij proeverijen. De helft van Le Réveil des Terroirs is gewijd aan 76 producenten, waarvan elf stuks zijn gezegend met 5 sterren. De toewijzing van de sterren wordt niet duidelijk toegelicht. Desgevraagd mailt Crum mij dat deze keuze natuurlijk ook subjectief en persoonlijk is. Hij is uitgegaan van het gamma van het portfolio van de producenten. Van sommige grote merken die er niet instaan, is hij niet onder de indruk. Van anderen, zoals Lanson die 3 sterren heeft gekregen, vindt hij dat ze op de weg terug zijn.

Hoewel veel mensen liever wijn of champagne kopen dan een wijn- of champagneboek, zou ik in dit geval toch willen aanraden het geld voor een goede champagnefles te gebruiken om dit boek aan te schaffen. Le Réveil des Terroirs is een bijbel voor de champagneliefhebber. Een gids met honderden proefnotities en prachtige foto’s van het land, de mensen en hun wijnen verluchtigd met treffende wijngaardtekeningen van Cees Nouwens. Daarnaast is het een prachtig coffee-table boek om open te slaan en door te bladeren en af en toe een stukje te lezen. Met dit boek komen zowel de champagne connaisseur als liefhebber aan hun trekken. Monnikenwerk van Gert Crum; chapeau!

Le Reveil des Terroirs
Gert Crum
Digipublishers B.V.
Fotografie: Jan Bartelsman
496 pagina’s, gewicht 2,75 kilo; prijs € 85,-
E-book € 29,99
Het boek eindigt met een uitgebreide Verklarende Woordenlijst.
ISBN: 978-90-826705-1-30

ChvZ


Rubriek(en):
Recensies

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl