Zuid-Afrikaanse topper: Vilafonté Series M 2013

Soms krijg je een proeffles thuisgestuurd waarvan je stijl achterover slaat vanwege de superieure kwaliteit. Dat overkwam me met de Vilafonté Series M 2013 van importeur Vinites. De eerste fles had helaas kurk en Vinites was zo vriendelijk een tweede fles toe te sturen. Wat een wijn; zwoel, opulent, rijk, een neus van cassis en cederhout om bij weg te dromen en een lengte van hier naar Tokyo.

Het bleek een wijn met geschiedenis. 2013 is het tiende jaar van de Series M. Wine Spectator beoordeelde de 2010 al als beste Bordeaux-blend voor Zuid-Afrika en James Suckling bekroonde niet alleen de winery als nummer 1, maar gaf de Series M 2012 daarnaast 94 van de 100 punten. Tim Atkin gaf de 2011 95 van de 100 punten waarna 2012 op zijn beurt weer de beste Bordeaux-blend van Zuid-Afrika werd. Lof alom en terecht.

Serie M ontleent zijn naam aan de malbec en de merlot . Er zit ook nog cabernet sauvignon in. Serie M is een weelderige wijn met een stevige structuur en kan uiteraard goed ouderen, als de gelukkige bezitter het geduld kan opbrengen.

Vilafonté is het eerste samenwerkingsproject in Zuid-Afrika tussen een Amerikaans en een Zuid-Afrikaans bedrijf. Zelma Long is hoofd van het team van wijnmakers van het Vilafonté-project, zij is een van de bekendste wijnmakers van de Verenigde Staten, met een grote internationale reputatie. Michael Ratcliffe is de General Manager van Vilafonté. Mike is Managing Director van zijn familie estate, Warwick, dat wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande wijngoederen van Zuid-Afrika. Phil Feese is verantwoordelijk voor de strategische richting van het wijngaardbeheer en alles wat betrekking heeft op de ontwikkeling van de wijngaarden. De wijngaarden van Vilafonté liggen overigens in Paarl achter de Simonsberg, daar is minder invloed van de oceaan. De Simonsberg houdt ook veel regenbuien tegen. Het terroir bestaat uit rots en zandsteen. Vanaf de druif tot en met de fles – robuust – is Vilafonté perfectionistisch. Over ieder aspect is nagedacht. Naast de series M brengt Vilafonté ook een Series C – van een ander gedeelte van de wijngaarden – uit, Series C en M zijn de enige wijnen die ze maken.

Vilafonté is gestart als een project dat zich in eerste instantie richtte op de Amerikaanse markt, maar is nu ook op andere belangrijke exportmarkten succesvol. Vandaar dat wij ons nu ook kunnen genieten van dit goddelijk vocht.  Vilafonté Series M is niet goedkoop – € 53,25 consumentenprijs – maar iedere cent waard. Hallelujah!

 

Beschikbaarheid via Vinites


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl