Limoux | Maison Salasar en Domaine les Ors

In Limoux worden droge, stille wijnen gemaakt en drie verschillende soorten mousserend; blanquette, crémant en blanquette methode ancestrale. Binnen de A.O.C. Limoux kunnen de witte wijnen een beetje mauzac bevatten, in de praktijk bestaan ze uit 100% chardonnay, de rode wijnen zijn een multi-blend. Limoux kent dus 5 AOP’s, 3 voor mousserend en 2 voor droge wijnen. De rode wijn is zonder pinot noir, maar je vindt steeds meer Limoux’s pinot noir.

De AOP Limoux ligt in het departement Aude. De streek kent 42 gemeenten en vier regio’s: Autan, Océanique, Haut-Vallée en Méditerranée.

Begin van de vijftiende eeuw ontdekte een monnik in Limoux de tweede gisting op fles en sindsdien strijdt Limoux met Champagne om de rol van ontdekker van de methode traditionelle.

De 5 appellations op een rijtje

AOP Blanquette de Limoux: mauzac (90%), chenin en chardonnay. minimaal negen maanden sur lattes.

AOP Blanquette Méthode Ancestrale: Naar verluidt komt deze methode uit de middeleeuwen. Alleen mauzac (blanquette) is toegestaan. Hele trossen worden geperst en de lees blijven in de wijn, daardoor wordt de wijn een beetje mistig. De blanquette wordt niet droog gevinifieerd, dus wat oeter.

AOC Crémant de Limoux: mauzac (maximum 70%), chenin en chardonnay (geen van de 2 rassen mag meer dan 20% bijdragen). Max 10% pinot noir mag sinds 2003. 12 maanden sur lattes.

AOP Limoux Blanc: een droge, stille wijn van meestal alleen chardonnay. Vergisting op barrique, mimimaal een half jaar opvoeding.

AOP Limoux Rouge: voor minstens 50% merlot, malbec, syrah, grenache samen minimaal 30%. Je vindt ook steeds meer Limoux met 100% pinot noir. Limoux staat er zelfs bekend om.

De volgende twee producenten – Salasar en Domaine des Ors – bieden het beste van Limoux.

Salasar

Salasar is een premium producent van mousserende wijnen uit Limoux. Maison Salasar maakt een Blanquette van mauzac, chenin en chardonnay: soepel, fruitig, elegant en met diepgang. De Crémant Azur Brut is knisperfris, loepzuiver, strak en vrolijk en heeft zelfs 15 maanden sur lattes gelegen. De millisimé Revelation Brut van pinot noir, chardonnay en chenin blanc is chique, je proeft de verfijning met geel fruit, vleugje tropisch en bloemig.

Deze 3 cremants kosten om en nabij 15.

Domaine les Ors

Domaine les Ors Limoux Chardonnay is super fruitig met een subtiele houttoets en tropisch fruit. De wijn bevat tonen van tropisch fruit – perzik en nectarine. Elegant met veel lengte. Een prijs kwaliteit toppertje (ca 15)

Domaine les Ors Limoux Rouge: een heerlijke soepele doordrinkbare rode wijn van syrah, cabernet en merlot met veel rood fruit en goede structuur. Goede prijs kwaliteit verhouding (ca 12).

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl