Spaanse trots | Carlos Ruben & Garnacha

Dit artikel gaat over een bijzondere Spaans project met een Belgisch hart. Hoe zit het? Het begint met een wijnagentuur, LeWine in België. Le Wine is een wijnagentuur van Mark Schiettekat met meer dan 35 jaar ervaring en een ruime keuze aan wereldwijde en regionale topmerken op de Belgische markt. Sinds enkele jaren zijn zij ook actief op de Nederlandse en Franse markt.

Master Winemakers werd door Mark Schietemaker opgericht in 2000, gebaseerd op het destijds vernieuwende idee om wijn op maat van de consument te maken. Schiettekat wilde controle over elk aspect van de wijn, van de druif tot het eindproduct, inclusief het design en een vooraf vastgestelde prijs, in overleg met de klant.

Master Winemakers werkt met inheemse druivensoorten in de terroirs van oorsprong. En één van die projecten van Master Winemakers is Carlos Ruben. Dit is zowel de naam van de wijnmaker als van de wijnen. Carlos Ruben werkt voornamelijk met garnacha.

Garnacha?

Garnacha (Tinta) kennen wij in Nederland beter als Grenache (Noir), maar het gaat hier wel degelijk om een inheemse Spaanse soort. De garnacha heeft zon en warmte nodig, en geeft zwoele, zachte wijnen met al snel veel alcohol tegenover lage zuren en tannines. Na de phyloxera crisis (begin 20e eeuw in Spanje) werd garnacha de meest aangeplante rode soort in Spanje, met name vanwege zijn genereuze rendementen. Maar de laatste dertig jaar heeft de druif in Spanje terrein verloren, waarbij zijn beperkte rijpingspotentieel de grootste reden lijkt te zijn. Desondanks kent garnacha veel liefhebbers, en is de waardering ervoor toch wel gegroeid, o.a. vanwege het succes van Priorat of de ontdekking van de hoog gelegen oude wijngaarden van Sierra de Gredos. Met dank aan Frank Smulders MW die deze paragraaf over de garnacha heeft geschreven.

Carlos Ruben

Carlos Rubén is een charismatische Spaanse wijnmaker die dus gek is van garnacha. Hij is geboren en getogen in Aragon en heeft garnacha bijna letterlijk door de aderen stromen. Zijn geloof in deze mooie druif stuurde hem op een soort pelgrimstocht ‘Camino del Garnacha’. Hij heeft meerdere grenachewijnen gemaakt uit verschillende grenache terroirs om zo de stem van La Garnacha te laten spreken. 2018 – en in één geval 2017 – is het eerste jaar wat gevinifieerd is.

Dit zijn de garnacha wijnen van Carlos Ruben met de consumentenprijs.

CARLOS RUBEN Vida Libre Tinto 2018: 5,95 Euros: een lekkere vlotte, ronde en soepele instapgarnacha

CARLOS RUBEN La Cuna Tinto 2016: 9,90 Euros: La Cuna is de Wieg oftewel, de druiven komen uit Calatayud, Campo de Borja en Cariñena. 6 maanden RVS met houtsnippers. Stak en elegant.

CARLOS RUBEN Doble Cuerpo 2018: 10,90 Euros: Deze wijn is een blend van garnacha uit Calatayud en garnacha tintorera uit Manchuela, de druiven uit deze regio’s  zijn apart gevinifieerd. Deze wijn is een stevige kerel. Licht koelen en iets bij eten.

CARLOS RUBEN Sin Duda 2017: 12,90 Euros: Sin Duda betekent zonder twijfel. Deze wijn is Sin Duda een garnacha uit Calatayud, volgens Carlos Ruben. Een kauwbare wijn met veel structuur, fruit en backbone. Goedendag!

CARLOS RUBEN Antonio & Antonia 2018: 19,95 Euros: De garnacha en grenache komt van Priorat en Maury en rust 6 maanden in Franse eiken vaten. De wijn is genoemd naar zijn ouders en is wat lichtvoetiger van aard, maar nog steeds een kanjer van een wijn.

CARLOS RUBEN Parcela Unica 2017: 26,95 Euros: Deze wijn komt van specifieke plots van garnacha in bushvine. Veel diepgang en geconcentreerd met het fruit en de kracht van garnacha.

Het zijn stuk voor stuk prachtige garnacha’s vanaf de instap tot en met de hoogste lijn. Vele internationale wijnschrijvers zoals Jancis Robinson, Wine Advocate en Penin beoordelen de wijn zeer goed.
Carlos Ruben vinifieert ook andere druiven dan de garnacha en werkt met Schiettekat samen in meerdere projecten. Vandaag beperkten we ons tot de garnacha in de Carlos Ruben lijn.

Weer een naam om te onthouden: Carlos Ruben.

ChvZ

LeWine.be

Carlos Ruben


Rubriek(en):
Columns
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl