Loepzuiver | Charles Heidsieck Brut Réserve

Ondanks alles… is het toch weer eind december en dan zet Winebusiness.nl altijd mousserende wijnen in het zonnetje. Want hoe je het wendt of keert, champagne blijft een heerlijke en goddelijke drank en daarvan kunnen we alleen maar van gaan genieten. Vandaag de loepzuivere Brut Réserve van Charles Heidsieck. Les Généreux is sinds kort de importeur van het prestigieuze Champagnehuis Charles Heidsieck.

Complex, genereus en gastronomisch in stijl

Charles Heidsieck behoort tot de grandes marques (de meest prestigieuze huizen) van de Champagne en is de lieveling van vele wijnexperts. Expert Tom Stevenson waardeert Charles Heidsieck in zijn Champagne-bijbel met een score van 97 punten, alleen Krug scoort hoger.

Onderscheidend voor de stijl van Charles Heidsieck is het gebruik van een groot aandeel reservewijnen (wijnen uit eerdere oogstjaren) tot wel vijftien jaar oud, in combinatie met een lange rijping in de schitterende, twee millennia oude, in kalk uitgegraven kelders in Reims. De Charles-Champagnes zijn dan ook complex, genereus en gastronomisch in stijl.

Brut Réserve

Het visitekaartje van het huis is de Brut Réserve. Deze blend van jaargangen bestaat uit maar liefst 40% reservewijnen en wordt door Tom Stevenson omschreven als serious competition voor Krugs Grande Cuvée. Ook Champagne-schrijver Michael Edwards prijst de Brut Réserve de hemel in als een exceptionele non-vintage.

Hoewel de druiven (gelijke delen chardonnay, pinot noir en meunier) van in totaal zestig verschillende cru’s komen, zijn er drie bepalend voor de stijl. De grand cru Oger in de Côte de Blancs (chardonnay), de grand cru Ambonnay in Montagne de Reims (pinot noir) en vermaarde Vallée de la Marne-cru Verneuil (meunier) vormen sinds jaar en dag de ziel van de Brut Réserve.

Na zorgvuldig blenden door chef de cave Cyril Brun rijpt de wijn nog tenminste drie jaar op de gisten in de schitterende, twee millenia oude crayères. Deze adembenemende, in kalk uitgehakte kelders in Reims zijn tevens Unesco Werelderfgoed. Na de rijping volgen dégorgement en botteling.

Deze werkwijze levert een werkelijk sublieme Champagne op, die weliswaar de eenvoudige naam Brut Réserve draagt, maar smaakt als een complexe (multi)vintage-Champagne. À la Krug, maar dan vele malen betaalbaarder. Niet voor niets sleept deze schitterende wijn keer op keer weer een regen aan medailles en onderscheidingen in de wacht. Drink de Brut Réserve als feestelijk en luxe aperitief, of in combinatie met een schaal oesters.

Ouderen

Waar voor de meeste non vintage-Champagne geldt dat ze het best jong gedronken kunnen worden, kan rut Réserve ook uitstekend nog enkele jaren verder op fles rijpen. Al naar gelang uw voorkeur voor een jonge frisse of juist gerijptere stijl Champagne, kunt u de Brut Réserve meteen drinken, of nog tot 5-6 jaar bewaren.

Omdat een non vintage-Champgane geen oogstjaar kan vermelden, heeft Heidsieck een bijzonder slimme oplossing bedacht. Op het backlabel van de fles heeft het huis zowel de mise en crayères als de date de dégorgement vermeld. Eerstgenoemde datum geeft aan wanneer de Champagne de kelder ingegaan is om te rijpen op de lies, laatstgenoemde wanneer de gisten uit de fles verwijderd zijn en de Champagne definitief gebotteld is. Als jede champagne fris wilt drinken, is dat snel na het dégorgement en voor een rijpere stijl dus even wachten.

Deze topchampagne is deze week in de aanbieding bij Les Genereux voor € 39,95 (normaal € 46,95) en dat is voor zo’n topchampagne méér dan acceptabel.

Oh, ja

Ook de overige Charles-Champagnes ( o.a. Blancs de Blancs, Milllesimé en Rosé) krijgen al jarenlang topscores bij autoriteiten als Michael Edwards, Jancis Robinson, Decanter en The Wine Advocate.

 

Charlotte van Zummeren

 

Verkrijgbaarheid: www.lesgenereux.nl

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl