Loire | De Ladoucette en Comte Lafond

De Ladoucette is een vermaarde producent in de Loire. Het wijnhuis heeft een klassieke kelder die je niet snel zult vergeten: prachtige grote eikenhouten foeders voor zover je kunt kijken. Betonnen cuves omringt door eikenhout en prachtige klassieke ontvangstruimte.  Daarvoor moet je wel eerst naar het kasteel van De Ladoucette: Chateau de Nozet, prachtig gelegen in de Pouilly-sur-Loire.

Loire

Bij de Loire denken de meeste mensen aan vakantie, kastelen en water in de vorm van zee of rivier. Maar de Loirestreek is ook één van Frankrijks grootste wijngebieden en tevens het meest uitgestrekte. De Loire-rivier is maar liefst 1000 km lang, het wijngebied telt 63 appellations en zo’n 57.000 hectares aan wijngaarden. Ter vergelijking: Bordeaux heeft 100.000 ha en 65 appellations en Bourgogne heeft 30.000 ha en 84 appellations. Die 63 appellations van de Loire lopen vanaf Muscadet – het dichtst bij de Atlantische oceaan – tot tegen de Bourgogne en verder naar het zuiden: het minder bekende Saint Pourçain ligt daar. En het is allemaal Loire.

De Ladoucette

Pouilly-Fumé – daar zit onze hoofdrolspeler – ligt in Pouilly-sur-Loire, op de rechteroever in het Loiredal, tegenover het beroemde Sancerre. Het is één van de meest befaamde wijnstreken uit de Loire. Pouilly-Fumé ligt 200 kilometer onder Parijs.
Al sinds de 18e eeuw hadden de families Lafond en De Ladoucette de belangrijkste wijngaarden in Pouilly Fumé in hun bezit, maar in die tijd was het wijnmaken een hobby. Dat veranderde toen Baron Patrick de Ladoucette in 1972 het roer in hand nam. De Ladoucette en Comte Lafond – het Loire merk van een van zijn voorvaderen – zette hij met een visionaire blik in de markt en dat werkt tot op de dag van vandaag.

Weetje: Pouilly Fumé was een geliefde wijn onder hoog geplaatsten. Naar verluidt was de onfortuinlijke koningin Marie-Antoinette een liefhebster. Ook Napoleon Bonaparte was een fan van deze strakke witte wijn.

Baron Patrick de Ladoucette heeft het bedrijf geprofessionaliseerd én is het portfolio actief gaan uitbreiden in diverse wijnregio’s. Hoewel hij zijn aandacht voornamelijk richtte op wijnbedrijven die witte mono-cépages maakte, breidt hij ook uit naar rode en rosé wijnen. Zo maakt de Ladoucette met Regnard in de Bourgogne rode wijnen. Verder zijn er bezittingen in de Chablis, de Provence, Sancerre,  Vouvray, Comte Lafond uiteraard (ook premium rood) en Comtesse Lafond in de Champagne.

In dit artikel beperken we het tot Pouilly-Fumé en Sancerre. Sauvignon blanc is hier het druivenras.

De Ladoucette Pouilly-Fumé: De druiven worden met de hand geoogst en elk perceel wordt apart gevinifieerd. De gisting gebeurt in roestvrijstalen tanks. Wat Ladoucette kenmerkt, is het rijpingsproces op de lie. Na de rustperiode worden de wijnen van de verschillende percelen samengevoegd. Het samenvoegen van de wijnen zorgt ervoor dat de verschillende karakters harmonieus samenkomen en een perfecte balans creëren. Een charmante, verleidelijke en loepzuivere witte wijn.

De Ladoucette Baron de L: Patrick de Ladoucette maakt op Château Nozet in Pouilly-sur-Loire de zeldzame, vermaarde en opmerkelijke Baron de L, die alleen geproduceerd wordt in grote jaren. De Baron de L wordt erkend als een van de mooiste Pouilly-Fumé wijnen met een uitzonderlijke finesse.

Baron de L is samengesteld uit de beste cuvées afkomstig van druiven van de beste en oudste wijngaarden. De wijn rijpt vervolgens acht tot tien maanden op de lie in met glas bekleedde vaten (voor de finesse). De oude wijnstokken zorgen voor intensiteit met aromatische finesse en een rijke smaak. De smaak is eerst fruitig gevolgd door structuur met een bite en complexiteit met een mooie balans tussen het fruit en mineraliteit. Het is ook een zachte en crèmige wijn. De wijn kan makkelijk 8 jaar bewaard blijven. De wijn is gebotteld in een schitterende brede 18e eeuwse fles.

Comte Lafond Sancerre: Comte Lafond Sancerre komt van een van de voorvaders van Baron Patrick de Ladoucette. Oorspronkelijk kwam Comte Lafond uit de Bourgogne, maar al snel kocht hij wijngaarden in Sancerre. De wijngaarden liggen op zuidelijke steile hellingen rondom de bekende dorpen van Sancerre: Bué, Chadoux, Chavignol en Verdigny. De Sancerre heeft exotisch fruit, citrus, mineraliteit en vuursteen. De Comte Lafond Sancerre is elegant en levendig met een lange minerale afdronk met fijne zuren.

Comte Lafond Grande Cuvée: Dit is het witte paradepaardje van Comte Lafond. De druiven groeien op steile hellingen rond de bekende dorpen Chavignol, Bué, Maimbray, Amigny, Verdigny en Sancerre. De wijnstokken zijn minimaal 40 jaar oud en de wijngaarden liggen op het zuiden of zuidwesten. Na de eerste gisting rust ook hier de wijn vijf tot acht maanden op de lie, dit geeft een puur en elegant karakter. De wijnstokken zijn 25 tot 35 jaar oud en de bodem bestaat uit klei, kalksteen en silica. Het domein werkt met zwaartekracht, dus er worden geen pompen o.i.d. gebruikt. De wijn rijpt 3 tot 6 maanden en wordt opgeslagen in tanks met een geglazuurde tegelcoating voor de verfijning, een proces dat twee jaar kan duren.

De wijn is kraakhelder en knisperfris, sappig, crèmig en elegant met veel lengte. Een complexe zachte wijn, perfect in balans met frisheid, complexiteit en fijne zuren. Ook deze wijn is gebotteld in een dikbuikige brede 18e eeuwse fles.

De wijnen van de Ladoucette en Comtes Lafond zijn verkrijgbaar bij de betere wijnhandel. De Sancerre en pouilly-Fumé kosten rond de 30, Euro, Baron de L en de Grande Cuvée rond de 80 Euro. Het is niet voor niets, maar de wijnen zijn zo fantastisch dat genieten gegarandeerd is.
Fourcroy importeert deze prachtige wijnen.

ChvZ

Foto: Comte Lafond Ladoucette @DeLadoucette

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl