Marques de Cáceres | 2

Marqués de Cáceres | 2

Marques de Cacares 095De oude wingerds en wijngaarden die Thibaut showde, laten precies zien waar het om gaat bij Marqués de Cáceres. De beste wijnen van de beste wijngaarden. Ze zoeken voornamelijk naar hoog gelegen wijngaarden voor het fruit en de frisheid. ‘Don’t forget the terroir’ voegt Cristina daar later aan toe. ‘Here in Alta we have chosen vineyards with limestone and bauxite. It adds minerality to our winesHet huis maakt geen bulk en ook geen Joven.

Ze verkopen wel wijn aan andere bodega’s als de kwaliteit niet aan hun eisen voldoet. Deze keuzes resulteren in een range wijnen die voor 50% van het volume bestaat uit Crianza, het paradepaardje van het huis. ‘That’s why we always aim for consistency. In complicated vintages, it benefits from the grapes grown in old vineyards. Usually these grapes are reserved for the handcrafted premium red wines, sometimes these grapes serve to enrich the structure of the Crianza. This Crianza represents our house vintage after vintage’. De hogere wijnen komen vanzelfsprekend van de betere wijngaarden. Dit beleid werpt vruchten af, Marqués de Cáceres is door het ‘Forum of Renowned Spanish Brands’ geplaatst tussen de meest internationale beroemde wijnmerken, en Drinks International magazine plaatste Cáceres bij de ‘Most Admired Wine Brands’, wat écht een eer is. Hun instap Blanco van viura is de beste Spaanse witte wijn in deze prijsklasse.

Rioja is thans niet meer het eindstation van Cristana en consorten. Het huis heeft de vleugels uitgeslagen naar Rias Baixas en Rueda waar resp. een mooie albarinho en verdejo worden gemaakt. Naast de Excellens serie voor de Horeca ‘mind you, these wines come from high altitude vineyards’, maakt Cáceres ook nog een Gran Reserva en Gran Vino Gaudium van hoogstaande kwaliteit.

Rioja in het kort

Rioja kreeg als allereerste in Spanje de DO status in 1926. In 1991 kreeg het eveneens als eerste de nog strengere DOCa status vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van Rioja wijn. Het wijngebied ligt 100 km ten zuiden van de Atlantische kust. Een brede rij bergketens aan de noordzijde beschermt het gebied tegen koude zeewinden en overmatige regen.

De hoogte, de trechtervorm van de Ebro vallei, de Ebro rivier en de klei-kalk bodem maken de deze wijnstreek ideaal voor wijnbouw. De wijnregio Rioja is gelegen in het noordoosten van Spanje op ongeveer 120 kilometer van Bilbao. De regio telt 68.000 hectares, waarvan 25.000 liggen in het hoger gelegen Alta. Het wijnbouwgebied is onderverdeeld in 3 districten: de koelere Rioja Alavesa en Rioja Alta en het warmere Rioja Baja. De wijnen uit Rioja Alavesa en Rioja Alta zijn over het algemeen eleganter en subtieler van smaak, terwijl de wijnen uit Rioja Baja grofweg wat voller en ronder zijn. Het meest verbouwde blauwe druivenras is de tempranillo, gevolgd door garnacha, mazuela en graciano. Voor de witte wijnen is viura veruit het belangrijkste. Malvasia en garnacha blanca worden ook verbouwd.

De wijnen

Marques de Cacares 087Cristina Forner komt erbij zitten als de range worde doorgeproefd, dat zijn er in totaal 14. In Nederland worden de wijnen door GroupeLFE geïmporteerd. Een klein gedeelte wordt via supermarkten aan consumenten verkocht, een groot gedeelte vindt via de Horeca en wijnspeciaalzaken zijn weg naar de markt. Groupe du Vin is een groep van individuele wijnhandelaren in de verschillende regio’s die een bepaald assortiment van GroupeLFE voeren; een aantal wijnen van Cáceres zitten in die portfolio. Tijdens de proeverij was ‘consistency’een woord dat vaak valt. Cristina ‘we renew the labels, don’t forget Marqués de Cáceres is now 45 years old, but it wil remain in more or less the same style’. Nog niet in Nederland is de zeer fruitige non-barrique MC bio-wijn.

Evenals de MC Rioja 2012, die ook in een jonge stijl gemaakt wordt. De Crianza, Blanco en Rosado zijn gemaakt voor directe consumptie – de Crianza wordt zoals zoveel wijnen in Spanje pas op de markt gebracht als-ie op dronk is. De witte Antea van viura en malvasia heeft 3 maanden op hout gelegen. Een mooie rokerige sherry stijl. De Excellens wijnen komen alle vier van hoger gelegen wijngaarden. Een soepele Rosado, een mint- en zijdeachitige Crianza, een krachtige Reserva en een fris knisperende viura. De Gaudium 2009 – deze is ook al op dronk, maar kan nog rijpen – is een Cru of Premium. Veel structuur, diep donkerrood en zwart fruit tot aan de rand van het glas. Bij deze wijn is het bijna verplicht een txuleton te eten. Bij de Reserva 2010 merk je de verdieping. Deze wijn is meer rustique dan de Crianza. Zowel de Reserva als de Gran Reserva wordt alleen in de beste jaren gemaakt.

Marques de Cacares 034De gastronomische inzetbaarheid is bij alle wijnen groot. Bij de tapasbarretjes in Logrono worden de Crianza, Blanco en Rosado volop geschonken en gedronken. Bij topgerechtjes zoals in high-end gastronomy bij restaurant Etxanobe in Bilbao komen de MC rioja 2012 en de gaudium 2009 perfect uit. De Gaudium 2009 voelde zich helemaal op zijn gemak bij de txuleton in restaurant Pan y Vino in Logrono.

Marqués de Cáceres is behalve très sympathique ook gewoon goed en inderdaad ‘consistent’. Bij grotere huizen als deze is het niet fijn als de jaren te veel verschillen en dat hebben ze in Cenicero goed door. Laten we hopen dat Cáceres nog vele generaties zo door kan gaan. Forner we have to see, my daughter studies polical science. But maybe she will join us once’. Wij hopen erop!

Charlotte van Zummeren

Marqués de Cáceres Excellens     Blanco            Groupe du Vin                                         Vanaf   € 8,50

Marqués de Cáceres Excellens     Crianza          Groupe du Vin                                                       11,90

Marqués de Cáceres Excellens     Reserve        Groupe du Vin                                                        16,50

Marqués de Cáceres Excellens     Rosado        Groupe du Vin                                                          8,99

Marqués de Cáceres Rioja DOCa Gaudium     Groupe du Vin                                                         53,98

Marqués de Cáceres   Deusa Nai Albarinho    Horeca, wijnspeciaalzaken                                  11,99

Marqués de Cáceres   Antea Blanco                Horeca, wijnspeciaalzaken                                     10,99

Marqués de Cáceres     Gran Reserva            Horeca, wijnspeciaalzaken                                     25,99

Marqués de Cáceres     Rosado                      Horeca, wijnspeciaalzaken                                        9,49

Marqués de Cáceres     Santinela                   Horeca, wijnspeciaalzaken                                       8,99

Marqués de Cáceres     Reserva                     Horeca, wijnspeciaalzaken                                      21,49  

Marqués de Cáceres     Verdejo                      Horeca, wijnspeciaalzaken                                       7,99

Marqués de Cáceres     Rueda Verdejo        Spar, Dirck III, Plus                                                      5,99

Marqués de Cáceres     Crianza                    Plus, Coop, Vomar, Makro, Dirck III                          8,99


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl