Mas de Daumas Gassac

Mas de Daumas Gassac verticaal: 1983 – 2012

juni 011kleinOp zondag staat in de mooie raadzaal van The Grand in Amsterdam een verticale proeverij van vijftien jaargangen Mas de Daumas Gassac in aanwezigheid van Samuel Guibert. Xavier Kat van importeur Okhuijsen komt even persoonlijk de geschiedenis toelichten ‘vader Guibert zocht een mooi plekje in de Lanquedoc om met pensioen te gaan en liet op aanraden van oenoloog Henri Enjabert een grondtest doen. Het bleek uitzonderlijk terroir te zijn. Inmiddels zijn we 35 jaar verder en wordt het huis gezien als een Grand Cru uit de Lanquedoc’.

 

 

Mas de Daumas Gassac is een Vin de Pays de l’Herault vanwege hun keuze van afwijkende druivensoorten voor de streek. De rode wijn is altijd cabernet sauvignon gedomineerd – circa 70%, aangevuld met merlot, cabernet franc, tannat, malbec, pinot noir, syrah en nog wat klein grut. Kat legt uit ‘ 2005 is een omslagjaar. Tot die tijd maakte ze echt zware geconcentreerde wijnen. Sinds 2005 is er minder extractie en ligt het accent meer op fruit’. Toch blijft de rode Mas de Daumas Gassac een stevige jongen. Volgens Kat is de eerste paar jaar na botteling fruitig en open ‘maar daarna gaat de wijn op slot en dan kan het acht, negen jaar duren eer hij weer open is.’ Dit blijkt ook bij de tasting, die overigens strak en perfect georganiseerd is met Okhuysen’s personeelsleden in keurig schort achter te tafels en ruim aanwezige spuugbakken.

 

 

juni 009 klein

Het jaar 2012 is fruitig en open en 2010 blijkt inderdaad op slot. 2008 toont nu stevige tannines waar 2007 iets dierlijks heeft, zeg maar stal. 2005 toont weer fruit en 2002 is soepel met gepolijste tannines en iets van vluchtige zuren. Het jaar 2000 is waarschijnlijk een jaar voor liefhebbers met een zekere belegenheid, in onze optiek een grensgeval. 1998 bleek weer perfect op dronk met fruit en gepolijste tannines, lengte en balans. 1997 is belegen, maar ook fruitig. 1993 is een belegen jaar met eenvijfde syrah . Kat ‘de syrah is in de loop der jaren teruggebracht, in de laatste jaren is het aandeel zelfs 0%. In de jaren ervoor 1 of 2 procent’. 1993 is een heer op leeftijd, maar voor sommigen een blessing in disguise. 1992 blijkt nog zeer tannineus net zoals 1991, het laatste jaar is zelfs niet eens toegankelijk. 1983 – met 14% syrah, is prima op dronk en heeft verdieping.

De wijngaarden van de Mas de Daumas Gasac liggen niet alleen op bijzondere terroir, het is ook een schitterend stuk natuur. Op het gebied van wijn heeft de familie zich inmiddels wel bewezen. De status van grand Cru maken ze zonder meer waar. Anderzijds is het ook een wijn voor liefhebbers door de combinatie van druiven. Vele experts zoals Master of Wine Jancis Robinson zijn wild van de wijn. Dat geldt niet voor iedereen. Tijdens een bezoek aan het domaine in gezelschap van Master of Wine Smulders waren sommigen, no names mentioned, zelfs ronduit negatief over de wijnen. Bij deze verticale tasting gaat Mas de Daumas Gassac niet door het ijs, integendeel. Aan de andere kant is het ook geen Lafite Rothschild, deze kwalificatie met de toevoeging van de Lanquedoc krijgt de wijn namelijk ook. Als kwaliteitswijn uit de l’Herault is Mas de Daumas Gassac gewoon een topper.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl