Maynard James Keenan | Wijnmaken is als dansen

Gastschrijver Sander de Vaan vroeg  de Amerikaanse Grammywinnaar Maynard James Keenan naar zijn activiteiten in de wijn. Keenan is vooral bekend als voorman van de rockbands Tool en A Perfect Circle. Daarnaast is hij actief als songwriter, acteur en sinds eind jaren negentig professioneel wijnmaker. Sterker, binnenkort breidt hij zijn activiteiten als producent flink uit in zijn standplaats in de staat Arizona.

Tijdens zijn periode als popster reisde hij de wereld rond en bezocht hij onder meer Italië, het land waar de Keenans oorspronkelijk vandaan komen. Hij werd er verliefd op het klimaat en de wijnen en zocht na zijn rock&roll-carrière naar een vergelijkbare plek in de VS, met droge, warme zomers en besneeuwde bergtoppen in de winter. Die plek vond hij uiteindelijk bij het stadje Jerome, in het noorden van Arizona.

In de Verde Valley (mede dankzij Maynard nu een American Vicitultural Area – AVA) begon hij vervolgens wijn te maken in zijn winery Caduceus Cellars. De bodem is hier van vulkanische oorsprong en het terroir doet denken aan de wijngaarden in het noordoosten van Sicilië. Dat Maynard van wijnen met een duidelijke “handtekening” houdt, blijkt uit zijn motto: ‘Ik wil het moment en deze plaats in Arizona bottelen’.

Keenan: ‘Wijn betekent heel veel voor me. We kunnen met wijn onder meer proberen om de chaos aan de ketting te leggen. Het is onze poging om Calypso te kalmeren. Een goede fles wijn heeft uiteraard balans nodig, maar hij moet op de een of andere manier ook heerlijk smaken. Dat zijn simpelweg de richtlijnen – subjectief, maar wél ons doel.’

‘Wijnmaken is als een mooie gestructureerde dans, met een vleugje improvisatie. Het is ingesteld op een metronoom of een klok die echter vaak genegeerd wordt. Grootse wijnbouw en druiventeelt ontstaan wanneer het je lukt om met deze contradictie te navigeren.’

‘Dit is een behoorlijk droog gebied, maar begin vorige eeuw werd hier al aan wijnbouw gedaan. Dat wel: alleen in de hogere gebieden, niet waar de cactussen staan. Californië heeft Death Valley en niemand doet daar aan wijnbouw – je plant druiven natuurlijk waar ze kunnen groeien. Alleen in zoverre kun je wijnstokken en een regio je wil opleggen.’

‘Om succesvol te zijn, moet je je als wijnbouwer laten leiden door de geologie en het klimaat. De geologie in Arizona is vergelijkbaar met die in Spanje, Portugal, Italië en Argentinië en je moet hier variëteiten inzetten die het klimaat goed verdragen.’

‘Luisteren is een van de belangrijkste vaardigheden die een mens kan ontwikkelen. Letterlijk en figuurlijk. Geduld en flexibiliteit zijn ook absoluut noodzakelijk. Dit geldt bijna overal, voor bijna iedere onderneming, maar het is van cruciaal belang wanneer je in een nieuwe regio te werk gaat. Bovendien is het belangrijk om te accepteren dat je het niet in je eentje kunt. Successen én mislukkingen moet je delen met je collega’s.

In Verde Valley zet hij onder meer de Zuid-Italiaanse variëteit Anglianico in. En met succes: ‘De hoogte en de temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat deze druif, evenals variëteiten als Sagrantino, Monastrell, Garnacha en Nebbiolo hier een goede zuurgraad en elegantie behouden. De regio levert in het algemeen vaak sterke hints van bramen, vers gedroogde woestijnsalie en gras, plus donkere kersenschillen. De aroma’s zijn floraal en zeer uitnodigend. We laten de druiven niet hangen totdat ze al hun karakter verliezen.’

‘Onze favoriete druiven om mee te werken zijn malvasía bianca uit Piemonte, albariño en vermentino. Chardonnay doet het ook goed, maar we plukken hem relatief vroeg voor onze bubbels. In het recente verleden heeft Champagne enkele van de heetste jaargangen uit haar geschiedenis meegemaakt en men is enthousiast over de kwaliteit. Komt goed dus.’

‘Raakpunten tussen wijnmaken en muziek? Als je goed kunt observeren, interpreteren en rapporteren/reageren, zul je waarschijnlijk in beide gevallen goed werk kunnen verrichten.’

Deze herfst breidt Maynard James Keenan zijn activiteiten uit. Niet ver van Caduceus Cellars opent hij de Merkin Vineyards Hilltop Trattoria & Caduceus Cellars Hilltop Facility. Hier bevindt zich niet alleen een wijnmakerij en kelder, maar ook een restaurant, wijnbar en shop, plus wijngaarden met zicht op het stadje Cottonwood.

Sander de Vaan

 


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl