Meet the winemakers

Meet the winemakers: Bernard Hickin

 

alt vista 008‘We turned out to be a major wine producer. This happened in the last decades. The winery has such a long history’. Aan het woord is Bernard Hickin, senior winemaker van Jacob’s Creek, een wijnbedrijf dat tientallen miljoenen flessen per jaar produceert. Jacob’s Creek is onderdeel van Orlando Wines, een groep van meerdere wijn brands waaronder Wyndham en Griffith. Het begon allemaal in 1847, toen immigrant Johann Gramp uit Beieren gedreven door heimwee naar wijnen uit zijn geboorteland, wijnstokken aanplantte bij de rivier Jacob’s Creek.

 

Het jaren later door de familie Gramp opgerichte wijnbedrijf Orlando Wines houdt nog steeds kantoor in Rowland Flat, Barossa Valley. Orlando kwam in 1976 met het merk Jacob’s Creek. En dit merk is een groot succes.

 

Big business

Zoals Jacob’s Creek onderdeel is van Orlando Wines, zo is Orlando weer onderdeel van een nog groter bedrijf. Pernod Ricard is namelijk geen kleine jongen in de wereld van ‘wine and spirits’. In de portfolio prijken 14 premium spirits merken en 4 majeure wijnproducenten. Absolut wodka is het beste verkochte merk sterke drank, op de lijst staat verder nog Chivas Regal, Malibu en Beefeater. Om er maar een paar te noemen. Jacob’s Creek is de belangrijkste wijnproducent. De winery uit Adelaïde Hills produceert 84 miljoen flessen die verkocht worden in 70 landen. Andere belangrijke merken van Pernod Ricard zijn Campo Viejo en Brancott Estate. De laatste was eerder bekend als Montana. Pernod Ricard is werelds vierde grootste wijnproducent. De eerste drie plaatsen worden bezet door Constellation, Fosters en Gallo. Op nummer vijf staat Concha y Toro en op acht Castel.

 

Winemakers lunch

alt vista 005Pernod Ricard heeft voor de masterclass en lunch van wijndocenten en journalisten een historische locatie uitgezocht. Het West Indisch Huis aan de Herenmarkt ademt geschiedenis. Schilderijen, meubels en veel trappen geven de bezoeker een impressie van het Nederlandse scheepsvaart verleden. Hier houden Bernard Hickin van Jacob’s Creek, Roberte Vincente van Campo Viejo en Patrick Materman van Brancott Estate een presentatie over hun producten voor de aanwezigen. Campo Viejo is een zeer grote producent uit de Rioja en Brancott – voormalig Montana – is iets kleiner. Alle drie hebben ze affiniteit met ‘schoon’ werken, respect voor de natuur, energie-arm werken en carbon footprint. Als modern bedrijf ontkomt de wijnindustrie niet aan ‘groener’ werken. Het levert in het Westindisch Huis aangename proefsessies  op met organische varianten van eenzelfde druivenras. Er is een verschil te proeven, het is moeilijk te duiden, maar ‘minder intens’ is wel de ervaring. Desgevraagd aan Hickin antwoordt deze ‘dat industriële gisten wel smaakversterkend werken’. Ook geeft Hickin zonder enig probleem toe dat in de basis range houten staven in de tanks worden gehangen. ‘It is not like chips. These are huge staves, it is more like a barrel hanging in a tank’. De Reserves Regional, en hogere ranges, krijgen wel houtopvoeding.

 

Bij de lunch valt het verschil op tussen de krachtige, stuivende Letter Sauvignon Blanc 2010  van Brancott Estate en de Regional Range Sauvignon Blanc uit hetzelfde jaar van Jacob’s Creek. Hickin ‘probably a matter of terroir, yeast and clones’. Wat vindt Hickin er overigens van dat de Nieuw Zeelandse sauvignon blanc zo populair is in Australië ‘it is remarkable. They have a surplus, but so do we. It is a hype at the moment. And with hypes you never know how long it will last’. En het surplus in Australië ‘Due to a bad summer the surplus will certainly go down, I think with about 15% and that is good because we have to adapt to overproduction’. De Regional Range Cabernet Sauvignon uit 2008 heeft een opmerkelijke florale tonen en een muntsmaak. Hickin ‘that is typically Coonawarra’. De pinot noir uit 2010 van Brancott Estate vertegenwoordigt al het mooie van pinot noir: licht, rood fruit – aardbeien, frambozen -, en aangename tannines. Een mooie contrasterende flight, waarbij het moeilijk kiezen is. Het paradepaardje van Campo Viejo wordt bij het chocoladedessert geserveerd. Wijnmaker Roberte Vincente van Campo Viejo ‘This Gran Reserva from 2003 has coffee, chocolat, vanilla and wood in the palet. This works with the dessert ‘. De Gran Reserva is inderdaad een stevige jongen, maar bij de favoriete maaltijd van Bernard Hickin ‘a 600 grams sirloin’ zal het glas waarschijnlijk nog beter uitkomen.

 

Albert Heijn heeft wijnen van Jacob’s Creek, Campo Viejo en Brancott op de schappen staan en een aantal vertegenwoordigers van Ahold en Pernod Ricard zijn hier dan ook aanwezig. Deputy Head of Mission Mike Byers van de Australische ambassade is van het begin tot het eind aanwezig en dat is weleens anders met diplomatieke aanwezigen bij proeverijen. Het was, kortom, een geslaagde dag.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl