Mendoza | Alpasión

Nederland beleeft voor het eerst in lange tijd meerdere dagen van prachtig zonnig en warm weer. Dan liggen wijnen uit Argentinië niet meteen voor de hand. Alhoewel, de wijnen van Alpasión komen uit de omgeving van Mendoza. En daar is het ook vaak prachtig weer. Én, twee Nederlandse wijnliefhebbers maken onderdeel uit van de vriendengroep die Alpasión heeft opgestart. Alle reden dus om deze wijnen in de zomer te drinken. Éen aandachtspunt: (zomers) gekoeld komen deze wijnen nog beter tot hun recht.

Alpasión begon 15 jaar geleden toen een groep bevriende wijnliefhebbers besloten dat ze meer wilden dan samen wijn drinken. Ze wilden wijn maken! En dat werd het begin van Alpasión, deze naam is een samenvoeging van de Spaanse woorden alma (ziel) en passion (passie).

Mendoza

De vrienden bezochten een aantal wijnstreken voordat ze een definitieve keuze maakten voor de locatie. Mendoza was meteen goed.  De natuur, de cultuur en het idee dat er hier ook een bijdrage kon worden geleverd aan de regio. Geen van de vijftien vrienden had enige ervaring met wijnmaken, maar ze wisten wel wat ze wilden: het maken van goede wijnen, plezier hebben in het proces én een wijnhuis achterlaten waar toekomstige generaties ook kunnen werken én wijnen maken waar mensen waar dan ook in de wereld van kunnen genieten.

De wijngaarden van Alpasión liggen in het noordelijk deel van de Tunuyan rivier-vallei in Chacayes op een uur rijden afstand van Mendoza, aan de voet van het Andes-Gebergte. Uit deze regio komen prachtige wijnen.

Het landgoed van Alpasión telt 85 hectare waarvan 60 hectare zijn beplant met wijngaarden.  De overige hectares worden op dit moment ook beplant. Tweederde van het areaal is beplant met malbec en en een derde met chardonnay, sauvignon blanc, petit verdot, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah en pinot noir.

De wijngaarden liggen tussen de 1200 en 1500 meter boven zeeniveau. Door de hoge ligging, het droge klimaat, het hoge aantal zonne-uren en het terroir met kiezels maakt Alpasión wijnen met fruit en rijpheid. Door de temperatuurverschillen gedurende dag en nacht bestaat er een natuurlijke barrière tegen ziektes, schimmels en insecticiden waardoor Alpasión biologische wijnen kan maken. Alpasión werkt met inheemse gist en gebruikt Franse barriques.

De wijnen

Alpansión maakt 5 ranges, van instap tot icoon. De namen zijn: WhatAboutMe, Reserve, Grand selection & Private Selection. We bespreken hier zes wijnen.

Op het label van sommige ranges worden de vingerafdrukken van de vijftien vrienden afgebeeld.

Alpansión WhatAboutMe Malbec: Gebotteld met een schroefdop. Een easy-drinking fruitige malbec. Perfect als – gekoelde – aperitief wijn of bij een niet te zware maaltijd.

Alpansión Reserve Malbec: Malbec maakt 2/3 van de productie uit, het is de belangrijkste druif van Alpasión. 10-12 maanden rijping op Franse barriques, een krachtige en volle wijn met fruit en cacao en vanille.

Alpansión Grand Chardonnay: Krachtige en volle chardonnay met fijne zuren, 12 maanden gerijpt in Franse barriques. Elegante fruit, perfect in balans en heerlijk als aperitief of bij de maaltijd

Alpansión Grand Malbec: Malbec is de belangrijkste druif van Alpansión.  10-12 maanden rijping op Franse barriques.  Een krachtige, stevige en volle wijn. En uitstekende begeleider van (gegrild) vlees

Alpansión Grand Petit Verdot: 100% petit verdot zie je niet zo vaak. Deze petit verdot is een goede bewaarwijn, zacht met een volle smaak van rood fruit. Een absolute aanrader.

Alpansión Private Selection Red: Deze wijn is de top of the bill van Alpasión met minimaal 18 maanden rijping in Franse barriques met een blend van malbec, cabernet sauvignon, petit verdot, cabernet franc en merlot. Een blend die elk jaar kan verschillen. Het is een krachtige, volle en zwoele wijn met complexe aroma’s van rijpe pruimen en bramen.

Al deze wijnen – ook de rode – komen beter tot hun recht als ze gekoeld worden.

ChvZ

 

Fourcroy importeert Alpasion. Meer info: www.alpasion.nl

 

 

 


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl