Mousserend uit de Var

Beschermd mousserend uit de Var

VARGoed nieuws, zo kort voor de feestdagen. De bubbels van de Var worden vanaf heden officieel beschermd door een eigen IGP, Indication géographique protégée. De zaak die door de ‘Fédération nationale des producteurs et élaborateurs de crémant’ aanhangig was gemaakt bij ‘Le conseil d’État’ om te voorkomen dat de mousserende Var-wijnen een eigen status zouden krijgen, is onlangs in het voordeel van de Var beslist. De Féderation bestreed het ministerieel voornemen dat een IGP voor de Var-bubbels mogelijk zou maken.

De Var zou geen erkenning verdienden omdat het departement geen eeuwenoude tradtitie van mousserende wijnen zou kennen en er geen verschil zou zijn tussen de Varoise productiemethoden en die elders in Frankrijk. Een beschermde status aan de specifieke Var-wijnen toekennen zou bovendien de markt destabiliseren.

De magistraten vonden het allemaal onzin, de Var kent al sinds het begin van de 20ste eeuw een eigen IGP voor zijn wijnen, dus met die traditie zit het wel goed. Bovendien worden ook de mousserende wijnen gemaakt van lokale druiven, die de eigenschappen van het karakteristieke terroir waar ze opgroeien, hebben meegekregen. Daarmee is ook de geografische rechtvaardiging aangetoond.

En dus mogen voortaan alle ‘mousseux pays’ uit de Var -of ze nu rood, wit, of rosé zijn- trots IGP op het etiket voeren.

Bron: Côte & Provence, René Vonk – Hagtingius


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl