Muscadet Sèvre et Maine | Chateau du Cleray

Wijnen uit de Muscadet waren een paar decennia geleden ongelofelijk populair in Nederland, nu moet je er met een lampje naar zoeken. Mochten mensen de wijnen van Muscadet nog kennen, dan is de associatie zuur en dun. Niet bepaald een aanbeveling. Maar ook de Muscadet is al jaren in ontwikkeling en de wijnen die er nu gemaakt worden zijn anders dan die uit het verleden. Wat gebleven is, is het alcoholpercentage dat niet hoger mag zijn dan 12%. Voor het overige hebben de wijnen meer diepgang, mineraliteit en lengte. As je oesterwater zoekt, ben je in de Muscadet op het juiste adres. Maar ook bij mosselen zijn ze niet te versmaden en het mosselseizoen is net begonnen.

Appellations

Er zijn vier AOP’s in de Muscadet. Het areaal omvat ca. 13.000 hectare.  De AOP Muscadet is de omvat 3400 hectare en bestaat sinds sinds 1937. De AOP Muscadet Sèvre et Maine stamt uit 1936 en heeft 8800 hectare. Het overgrote deel van de wijnproductie in de Muscadet vindt hier plaats.

Muscadet Côtes de Grandlieu is met zijn geboortejaar 1994 de jongste telg van de Muscadet familie  en heeft  oppervlakte van ongeveer 300 hectare. Het ligt het dichtste bij de zee onder Nantes. Het micro-klimaat hier wordt vooral beïnvloed door het meer van Grand-lieu. Muscadet Coteaux de la Loire uit 1936 omvat 200 hectare.

Chateau du Cleray

Vandaag hebben we het over het prachtige Muscadet huis Chateau du Cleray. Het Château du Cléray is gelegen op een kiezelhoudende kleigrond met leisteen die de mineraliteit en het zoutgehalte van deze wijnen geven. Die klei is de ruggengraat van onze wijnen, het geeft elegantie, aroma’s en delicatesse aan de wijnen. Het terroir van Château du Cléray geven de wijnen hun unieke persoonlijkheid. In Nederland zijn er drie Muscadets van Chateau du Cleray.

De wijnen

Chateau du Cleray Haute Culture: Deze Muscadet heeft een lichte kleur en  is gemaakt van 100% Melon de Bourgogne. In de neus witte bloemen met van citrus. Uitzonderlijke frisheid, maar ook rond en zacht.

Chateau du Cleray Jardin Secrets: Deze wijn is van 100% Melon de Bourgogne. Expressief met perzik en abrikoos en een beetje mint. Deze Muscadet heeft de perfecte balans tussen frisheid en kracht. In de smaak tonen van ananas, nectarine en passievrucht.

Chateau du Cleray Cardinal Richard: Ook deze wijn is gemaakt van 100% Melon de Bourgogne. In de neus veel citrustonen, maar ook eucalyptus. Veel frisse tonen van appel, limoen en sinaasappel en een lichte ziltige afdronk.

 

Heerlijke wijnen! Nu in de aanbieding voor ca. 8 Euro.

 

Voor verkooppunten bij u in de buurt: hier op klikken

 

ChvZ


Rubriek(en):
Actualiteiten · Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl