Nikki Moser

Sepp Moser

 

Door Charlotte van Zummeren

 

Nikki Moser in Nederland

nikkiHet Vievinum vond afgelopen week plaats in Wenen. De bio-dynamische wijnen van Demeter kregen daar veel aandacht. De wijnen van Sepp Moser zijn Demeter gecertificeerd en Nikki Moser was in april in Nederland voor proeverijen. Winebusiness.nl sprak met hem.

 

Oostenrijk is nu een populair wijnland, maar komt wel uit een diep dal. Nadat het op grote schaal aanzoeten in 1985 bekend was geworden ontaardde dit in een schandaal, waarna veel bedrijven failliet gingen. Kleine kwaliteitsproducenten kregen hierdoor weer een kans. Sepp Moser was hier één van. Hij verkocht het gelijknamige bedrijf van zijn vader Lenz Moser en maakte een doorstart. In Kremstal en Neusiedlersee, twee van Oostenrijks kwaliteitsregio’s, stootte hij wat grond af en behield hij de beste wijngaarden. Sepp Moser ging  uiteindelijk door met 33 hectares en noemde dit nieuwe estate in 1987 ‘Sepp Moser”. Het lijkt een jong bedrijf, maar de geschiedenis gaat meer dan honderd jaar terug.

 

Sinds 2000 is Sepp’s zoon Niki de hoofd verantwoordelijke van het bedrijf. Niki  heeft oenologie gestudeerd en in o.a. Bordeaux en Bourgogne stage gelopen. Grootvader Lenz Moser was al een vernieuwer op het gebied van wijnbouw, Niki gaat nog een stapje verder. Sinds 2006 is het bedrijf biodynamisch gecertificeerd. Nikki meent echter ‘het gaat mij er meer om dat ik goede wijn maak, dan dat ik bio-dynamische wijnen maak’.

 

Rohrerndorf en Apleton

nikki2‘De wijngaarden zitten op 150 kilometer aftand van elkaar. De druiven uit Apleton vervoeren we in koelboxen naar Rohrendorf’. Zelf reist de vader van vijf kinderen heel wat af tussen de twee wijngaarden. ‘Ik overleg heel veel met mijn vader; hij is nog zo betrokken’. Moser is in Nederland te gast bij importeur Les Genereux. Hij laat een uitgebreide collectie van zijn wijnen – hij maakt in totaal zo’n twintig verschillende producten – proeven. ‘Doet u ook de Diploma Course? Mijn vrouw heeft dat ook gedaan. A hell of a job’’. Moser is trots op Oostenrijk als wijnland ‘we staan nu echt bekend als kwaliteitsland en hebben ook nog eens twee Masters of Wine. Peppi Schüller is de bekendste’. Misschien wordt Nikki’s vrouw wel de volgende, want zij is onlangs Weinakademiker geworden. ‘Dat denk ik niet. Das ist eine Lebensaufgabe’.

 

Veel werk

Als je de collectie wijnen van Sepp Moser ziet, lijkt dat ook een ‘lebensaufgabe’. Bijna dertig producten, afkomstig van terrassen en single vineyards zoals Wolfsgraben, Gebling, Breiter Rain, Hedwighof en Fuchsenloch. Van de kalkachtige, minerale gronden rond Rohrendorf komen de meeste witte wijnen vandaan en uit de vruchtbare streek Apleton komen voornamelijk de rode en zoete wijnen.

 

Bio dynamie en duurzaamheid

Moser werd enthousiast over biodynamische wijnbouw nadat hij de wijngaarden van Pierre Frick in de Elzas had bezocht. Hij begon zelf voorzichtig in 2001 en kreeg meteen de deksel op de neus met oïdium. Moser zette toch door, het gehele estate is inmiddels biodynamisch en Sepp Moser is aangesloten bij Demeter, de oudste wereldwijde organisatie van organische boeren.  Om zijn grond en de wijngaarden zo authentiek mogelijk en in ecologisch balans te houden, werkt hij nauw samen met World Wildlife Fund.

 

De wijnen

De grüner veltliners Sepp, Gebling, Schnabel en Breiter Rain zijn in verschillende mate kruidig, complex, vettig en exotisch. Breiter Rain is gedeeltelijk op Inox en op foeders opgevoed. De Riesling van de Terrassen 2008 is droog, mineralig en met lange zuren. Deze wijn kan goed ouderen. De Sepp Zweigelt is dan opeens een bijna bessenlimonade-achtige verfrissing, maar vergis je niet, toch bijna 12 %. De Zweigels Grosse Reserve 2007 komt van oude stokken, heeft houtopvoeding gehad en komt precies in balans over. De Blaubürgunder Gebling heeft hele zachte tannines, een mooie pinot noir uit deze streek. ‘In Oostenrijk hebben we nog twee soorten sauvignon blanc, beeren- en trockenbeerenausleses en rode en witte blends, maar die verkopen we hier niet’. Zevenentwintig producten in totaal: ‘ik hoef me niet te vervelen, maar dat lukt toch al niet met vijf kinderen’.

 

Tot slot

De stappen van Nikki Moser op het gebied van bio dynamie en duurzaamheid getuigen van overtuiging en moed. Zoals hij het zelf aankondigde ‘aan de wijnen is het niet te proeven’, want ondanks alle inspanningen is het imago van biodynamie nog niet premium. Wie weet gaat dat veranderen.

 

De wijnen van Sepp Moser worden in Nederland verkocht door Les Genereux: http://www.lesgenereux.nl


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl