Puglia | A6mani

Als je het over een streek hebt met wijnen met een fantastische prijs-kwaliteit verhouding, dan heb je het over Puglia. Puglia is een wijnstreek in Zuidoost-Italië die uitloopt in de hak van Italië. Het is een lang stuk land gelegen tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee op ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. Griekenland ligt iets verder, net onder Albanië. Puglia is ook de meest oostelijke regio van Italië met een aantal schitterende stadjes zoals Lecce, Fasano en Trani. In Puglia zie je nog oude stenen witgekalkte hutten met conische ronde daken die men trulli noemt.

Regio’s

Puglia valt in drie streken te verdelen en deze lopen vrijwel parallel met de voornaamste druivenrassen. Hoewel het heel heet kan zijn in het zonnige Puglia, is het in de zomer toch de koelste streek van Italië. Gelegen tussen twee zeeën, is er altijd verkoeling. Ook blaast de woestijnwind Sirocco over de streek.

De eerste streek in het noorden, in de laagvlakte in de buurt van Foggia, heeft niet de meest bekende Puglia rassen. Hier bepalen trebbiano, sangiovese en montepulciano het beeld. Meer naar het binnenland richting Barletta is de DOP Castel del Monte. Hier komen goede wijnen vandaan van o.a. de nero di troia, ook zien we hier montepulciano. In het zuiden, nabij Salento, zien we wijnen van negroamaro en primitivo.

Brindisi, Salento, Lecce liggen in de hak, eigenlijk is dit een schiereiland, een peninsula. Hier zijn acht DOP’s gebaseerd op de negroamaro.

De hoofdrolspeler van vandaag A6mani zit in Salento.

A6mani?

A6mani – met 6 handen -, is een samenwerking van drie nichtjes: Francesca en Maria Cavallo en Elise Clerfeuille. Alle drie komen zij uit families die al generaties lang wijn maken. In 2011 gingen zij samenwerken met als doel wijnen te maken die de rijke wijntraditie uit Puglia eer aandoen. Met passie voor wijn en voor hun regio maken ze prachtige wijnen van voornamelijk primitivo, negroamaro en malvasia.

De wijngaarden van A6mani liggen in verschillende contrada’s in Salento. Een contrada in Italië is een gebied op het platteland met wijngaarden en andere landbouw. Het maakt vaak deel uit van een nabijgelegen dorp. De wijngaarden van A6mani liggen in verschillende contrada’s in Salento: Monte La Conca, Troncarea e Mesola delle Volpi en Campofreddo. Iedere contrada heeft een eigen karakter.

De wijnen

Door een combinatie van zachte tannines en een miniem zoetje zijn de wijnen van A6mani zeer aantrekkelijk. Gekoeld smaken deze volle rijke wijnen het beste.

A6mani – Lifili Bianco IGP Salento € 7,50: Een lichtvoetige wijn van chardonnay en malvasia. Tropisch fruit, en fris met lengte.

A6mani – Lifili Rosso IGP Salento € 7,50: Een easy-drinking blend van sangiovese, malvasia en aglianico. Een wijn met donker fruit, koffie en een lekker rokerige ondertoon. Een volle wijn, met donker fruit en een fijne structuur.

A6mani – Lifili Negroamaro IGP Salento € 8,50: 100% negroamaro. Een zwoele, fruitige wijn, met frisheid, kracht,  kruidigheid en een lange afdronk.

A6mani – Lifili Primitivo IGP Salento € 8,50: 100% primitivo. In de smaak zwoelheid, rijpe kersen, kruidigheid en een vleugje vanille. Lactisch (licht romig), met ziltigheid en een zijdezachte afdronk.

A6mani – Lifili Salice Salentino DOP€ 8,50: 85% negroamaro en 15% malvasia. Kersen en laurier kenmerken de smaak. Krachtig met een goede structuur en frisheid.

A6mani – Familia Primitivo di Manduria € 12,50: 100% primitivo uit Manduria. De wijn rijpt 6 maanden op Franse barriques. Vel zwoel fruit met  kersen en pruimen, een vleugje vanille en cacao. Een typische primitivo, rijk en geconcentreerd, met zijdezachte tannines en een lange, ronde afdronk. Elegant en strak. Een topper!

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl