Barolo | Réva

Barolo is een relatief klein gebied in Piemonte. Piemonte telt 55.000 hectares en Barolo 2.000. 20% daarvan hoort bij een coöperatie, want er zijn legio hele kleine bezittingen Barolo. Barolo is een gebied met vele heuvels en nog meer subzones. Er zijn 170 cru’s – of zoals ze daar zeggen MGA: Menzione Geografica Aggiuntiva – en zo’n 30 cru’s worden geëxporteerd naar het buitenland. De rest komt nog niet eens het land uit. Op de labels is het zoeken naar die Cru’s i.v.m Europese regelgeving en vermeldingen op het label. In de drie subzones Seralunga, La Volta en La Morra zitten natuurlijk meerdere MGA’s die soms met een afkorting ergens staan. Grofweg komen van La Morra de lichtste wijnen en van Seralunga de zwaarste tannineuze wijnen. La Volta zit ertussenin. Sinds negen jaar bestaat Réva, die wijngaarden heeft op de beste plots in Barolo zoals Ravera, Lazzarito, Bussia en Cannubi in Monforte d’Alba. Réva maakt 70.000 tot 80.000 flessen per jaar en hun ster stijgt snel. Op een andere plek in Monforte d’Alba heeft Réva een superdeluxe resort en sterrestaurant, wat voor een gestage stroom gasten zorgt.

Réva maakt meerdere wijnen waaronder Barolo’s van single vineyards, waaronder een  ‘gewone’ Barolo . Réva’s Barolo Docg – het huidige jaar is 2019,  is een blend van verschillende terroirs: Ravera in Novello ,Bussia in Monforte d’Alba, Serralunga d’Alba en Grinzane Cavour.

Ik word ontvangen door Salvatore Dellidone, die e.e.a. toelicht: ‘Our approach aims to highlight the characteristics of the four vineyards, most of which are organically managed and harvested on different days to allow perfect ripeness.’After a careful double selection of the grapes in the vineyard and then on the sorting table, the fruits are vinified separately, creating four different wines: a process that allows better management of both fermentation and maceration period that varies from 30 to 35 days. The creation of the blend of the 4 wines is only done at the end: an operation carried out by oenologist Gian Luca Colombo together with all his collaborators, to produce a single wine, well-balanced, harmonious, perfect.

Deze ‘gewone’ Barolo heeft een kleine oplage van 8.000 flessen en is het visitekaartje van Réva. Een mooie wijn die 24 maanden rijpt in Oostenrijkse eikenhouten vaten en 12 maanden op fles en in zijn jonge jaren verrassend drinkbaar is. Salie, munt, rood fruit en tabak vormen het intrigerende boeket van deze Barolo, het mondgevoel is vol, strak en elegant. Typisch Barolo met rijp donker fruit, leer tabak en kruiden.

Reva maakte alleen rode wijnen. Nu maken ze op veler verzoek één witte Ravera van een sauvignon blanc en gris blend. Ver een dolcetto, een Nebbiolo d’Alba, een hele soepele Barbera d’Alba van oude wijnstokken en single vineyards Barolo’s: Cannubi, Ravera, en een Riserva. Dat zijn wijnen van verschillende terroirs. De Cannubi is het meest soepel, terwijl de Ravera scherper is. De Riserva Lazzarito uit Serralunga d’Alba is een serieuze jongen. Veel lucht geven en een stevige dis erbij.

Met Salvatore dineert ondergetekende nog in hun eigen sterrenrestaurant, een  heel bijzondere ervaring. Vooral de pasta op tomaten basis is een bezoek waard!

Réva maakt topwijnen!

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl